Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Οι Κούρδοι στα "Σαγόνια" της Άγκυρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Κούρδοι στα "Σαγόνια" της Άγκυρας

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επιχείρηση «Σαγόνια της Τίγρης» συζήτησε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ με τους επιτελείς του στρατού

Ανησυχεί σοβαρά η αναζωπύρωση της τουρκικής επιθετικότητας στο βόρειο Ιράκ με στόχο το κουρδικό στοιχείο, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την περιοχή που αναφέρονται σε μέτωπο και από το Ιράν κατά των Κούρδων μαχητών.

Μετά την επιχείρηση «Νύχια του Αετού» κατά του PKK στα κουρδικά βουνά Καντίλ, που περιλάμβανε κυρίως αεροπορικές επιδρομές, η Άγκυρα εξαπέλυσε χθες τα «Σαγόνια της Τίγρης», μια χερσαία επιχείρηση που στηρίζεται σε καταδρομικές δυνάμεις, χρήση drones και ανορθόδοξο πόλεμο. Όμως πληροφορίες των κουρδικών μέσων από την περιοχή κάνουν λόγο και για αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από το πυροβολικό του Ιράν.

Προσέγγιση Άγκυρας - Τεχεράνης

Είναι ξεκάθαρο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης με κεντρικό θέμα τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, καθώς ο Ερντογάν πιέζεται να «απαλλαγεί» από τους περίπου 5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα του αλλά και από το διαχρονικό άγχος του τουρκικού κατεστημένου να αποκλειστεί για άλλη μια φορά οποιαδήποτε προοπτική για την εκκρεμούσα κουρδική υπόθεση. Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Άγκυρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, «διαπιστώθηκε» ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές σε διάφορα επίπεδα» σύμφωνα με την εφημερίδα «Tehran Times».

«Θέμα Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, η Γαλλία βάζει ανοιχτά «θέμα Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ μετά την προχθεσινή ωμή φραστική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά του Παρισιού με αφορμή τη στάση του στη λιβυκή σύγκρουση. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρωτοφανείς τουρκικοί χαρακτηρισμοί ότι η Γαλλία ακολουθεί «σκοτεινή πολιτική» και ότι λειτουργεί ως «υπεργολάβος» ορισμένων πλευρών στη λιβυκή σύγκρουση εξόργισε τη γαλλική κυβέρνηση, που κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην κάνει τα στραβά μάτια στους τουρκικούς «τσαμπουκάδες».

Φαίνεται πάντως πως η τακτική των ανοιχτών μετώπων που ακολουθεί ο Ερντογάν, πότε με συγκαλυμμένη ανάμειξη, όπως στην περίπτωση της Λιβύης, κι άλλοτε με ενεργό εμπλοκή, όπως συμβαίνει από τις αρχές της εβδομάδας στο ιρακινό Κουρδιστάν, παραμένει η κύρια μέθοδος μόχλευσης για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της πολιτικοστρατιωτικό παρεμβατικότητάς του στη διεθνή σκακιέρα.

Καταδρομική επιχείρηση

Τα «Σαγόνια της Τίγρης» πήραν τη σκυτάλη από τις αεροπορικές επιδρομές των περασμένων ημερών στο ιρακινό Κουρδιστάν, στα βουνά Καντίλ, το Σίντζαρ και το Χακούρκ. Αλλά η αποστολή κομάντος στην περιοχή Χαφτάνιν δείχνει ότι το τουρκικό στρατιωτικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Οι καταδρομείς, ο αριθμός των οποίων για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτεται, υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά ελικόπτερα και από drones, τόσο μαχητικά όσο και αναγνωριστικά.

Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε την επιχείρηση επικαλούμενη την πρόσφατη κλιμάκωση των αντάρτικων επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων και βάσεων του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. «Η επιχείρηση τα ‘Σαγόνια της Τίγρης’ διεξάγεται στο πλαίσιο των νόμιμων αμυντικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο με στόχο το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία προσπάθησαν πρόσφατα να αυξήσουν την παρενόχληση και τις επιθέσεις τους στα αστυνομικά τμήματα και στις στρατιωτικές βάσεις μας στην περιοχή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στον λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε χθες βίντεο από αεροπορικές επιδρομές που δείχνουν βομβαρδισμούς στόχων στο έδαφος με πλήγματα «χειρουργικής ακριβείας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη «Hurriyet», που επικαλείται πηγές ασφαλείας, οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 150 στόχους του PKK στην περιοχή με ρουκέτες και πυροβολικό.

Σε άλλη ανάρτηση αναφέρεται ότι οι Τούρκοι κομάντος «συνεχίζουν να απενεργοποιούν νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν τοποθετήσει οι τρομοκράτες του ΡΚΚ καταστρέφοντας παράλληλα όπλα, πυρομαχικά και υλικά επιμελητειακής υποστήριξης». «Πάντα δείχνατε τη δύναμη των Τούρκων καταδρομέων και πιστεύουμε ότι θα τη δείξετε και σήμερα σ’ αυτά τα βουνά, γράφοντας πάλι Ιστορία, όπως έχετε κάνει στο παρελθόν» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εμψυχώνοντας τους διοικητές των τουρκικών δυνάμεων.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει τακτικά επιδρομές εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ διατηρώντας αμείωτη την πίεση εναντίον τους. Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον βάσεων του PKK στην οροσειρά Καντίλ και το Σίντζαρ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την τουρκική επιθετικότητα.

Αντιδράσεις στο Ιράκ

Οι ιρακινές αρχές επέδωσαν χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη, ο οποίος κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών. Στη σχετική ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης καταγγέλλεται η παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και τονίζεται πως οι επιδρομές, αν και δεν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων, τρομοκράτησαν τον πληθυσμό.

Πάντως, η ακριβής κατάσταση των πραγμάτων στην περιοχή παραμένει εν πολλοίς συγκεχυμένη δεδομένων και των πληροφοριών από τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης ότι στην καταδίωξη των Κούρδων ανταρτών έχει εμπλακεί και το Ιράν. Σύμφωνα με το κουρδικό ενημερωτικό δίκτυο Rudaw, τα πλήγματα από το ιρανικό πυροβολικό καθώς και οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών συνεχίστηκαν χθες για δεύτερο 24ωρο πέριξ του χωριού Αλάνα, στην περιοχή Χάτζι Ομαράν της επαρχίας του Ερμπίλ που συνορεύει με το Ιράν.

Το κουρδικό δίκτυο επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να πολεμήσουν από κοινού αυτό που αποκαλούν «διασυνοριακή τρομοκρατία» στην περιοχή του Κουρδιστάν. Όπως μετέδωσε το ιρανικό δίκτυο IswNews, το πυροβολικό των Φρουρών της Επανάστασης έπληξε θέσεις του PKK και του PJAK, της κυριότερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης του Ιράν, στο ιρακινό Κουρδιστάν, πέριξ του χωριού Αλάνα και της περιοχής Χάτζι Ομαράν. Κατά το ίδιο δίκτυο, λίγες ώρες πριν από τα ιρανικά πλήγματα, τουρκικά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει τις περιοχές αυτές, ωστόσο «επίσημες πηγές των δύο χωρών δεν επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται κοινή επιχείρηση» κατά των Κούρδων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL