Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΤΗΛΕΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ 27 / Αύριο η πρώτη "μάχη" για το ταμείο ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ 27 / Αύριο η πρώτη "μάχη" για το ταμείο ανάκαμψης

«Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία, επομένως θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες». Μ’ αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε σαφές στην πρόσκληση που απέστειλε στους 27 ηγέτες για την αυριανή σύνοδο κορυφής ότι δεν αναμένεται κάποια τελική απόφαση σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό.

Αυτό δεν προκαλεί κάποια έκπληξη, καθώς παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών - μελών, όπως και οι ενστάσεις των λεγόμενων «τεσσάρων σφιχτοχέρηδων» στους οποίους φαίνεται να προστέθηκε και η Φινλανδία.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο ξεκινάει η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία έχει κάθε λόγο να επιδιώξει τη συμφωνία το συντομότερο, ενώ, όμως, τα πράγματα δεν μοιάζουν καθόλου ευοίωνα, αφού, όπως ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός πρέσβης στην Ε.Ε. Μίκαελ Κλάους, η επιτυχία της γερμανικής προεδρίας θα αξιολογηθεί ως προς την ικανότητά της στη «διαχείριση κρίσεων».

Συμφωνίες και αντιθέσεις

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει στην ανάγκη να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας και το οποίο θα προστεθεί στον προσεχή πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ήδη τεθεί επί τάπητος προβλέπει τον δανεισμό των κεφαλαίων που θα χρειαστούν από τις αγορές και την κατανομή 500 δισ. σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους στις χώρες της Ε.Ε. στη βάση κριτηρίων που αφορούν κυρίως το μέγεθος και τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζουν.

Αυτή η πρόταση βάζει στην πρώτη γραμμή των δικαιούχων χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ύφεση την επόμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα έχουν μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Ωστόσο, οι χώρες με πιο υγιή δημοσιονομικά θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα κληθούν εκείνες να αποπληρώσουν τα δάνεια της Επιτροπής καθώς επίσης και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά για να καλύψουν δημοσιονομικές «τρύπες» ή άλλες διαρθρωτικές αδυναμίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σουηδία επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να δοθεί μέσω δανείων, κάτι που όμως θα εκτόξευε το ήδη διογκωμένο χρέος των χωρών του Νότου.

Στη «φόρμουλα» που έχει προτείνει η Επιτροπή για την κατανομή των κεφαλαίων φαίνεται πως αντιδρούν και κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς, μολονότι έχουν χαμηλό ΑΕΠ, τα νούμερα της ύφεσης ή της ανεργίας δεν τους «ευνοούν» ώστε να πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο.

Σε δεύτερο χρόνο, οι χώρες του Βορρά κυρίως διεκδικούν η αποπληρωμή των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Επιτροπή από τις αγορές να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το 2028 που προτείνει η Επιτροπή, ενώ θέτουν ζήτημα συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων και μιας κάποιας εποπτείας σχετικά με την αποδέσμευσή τους, το οποίο ξυπνάει μνήμες Μνημονίων σε κάποιες χώρες.

Τα «απόνερα» του Brexit

Τέλος, ένα μεγάλο ζήτημα είναι η σύνδεση του ταμείου ανάκαμψης με τον προσεχή πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021. Προ κορωνοϊού, οι χώρες της Ε.Ε. ήταν εμφανώς διχασμένες κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό που άφησε πίσω του το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα να υπάρξει ταυτόχρονη και γρήγορη συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης και το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αν και ορισμένες φωνές υποστηρίζουν πως ίσως και να λειτουργήσει ως «κλειδί» που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, αναμένεται να επανέλθει το ζήτημα των λεγόμενων «εκπτώσεων» (rebates) στις εθνικές εισφορές στον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τα κράτη - μέλη που είναι καθαροί συνεισφέροντες και ενδεχομένως να αποτελέσει το στοιχείο που θα πείσει τις χώρες που αντιδρούν για την επίτευξη συναίνεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή τηλεσύνοδος κορυφής θα είναι μόνο η αρχή της συζήτησης, ενώ, όπως σχεδιάζεται, τον Ιούλιο οι 27 θα βρεθούν από κοντά για πρώτη φορά μετά την πανδημία προκειμένου να λάβουν χώρα πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Τα αγκάθια

Τα βασικά στοιχεία πάντως, στα οποία παραμένουν οι διαφωνίες, τα κατέγραψε ο Σ. Μισέλ στην πρόσκλησή του και έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρα στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

- Το μέγεθος και η διάρκεια των διαφόρων επιμέρους στοιχείων του σχεδίου ανάκαμψης.

- Ο τρόπος κατανομής της βοήθειας και η αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων.

- Ερωτήματα που σχετίζονται με τους όρους και τη διακυβέρνηση.

- Το μέγεθος και το περιεχόμενο του ΠΔΠ και η χρηματοδότησή του, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων πόρων και των εκπτώσεων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL