Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης: / ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνο το αίτημα για εξαίρεση από τη Συνθήκη της Γενεύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης: / ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνο το αίτημα για εξαίρεση από τη Συνθήκη της Γενεύης

«Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ούτε να συζητάει εξαίρεση από το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στις εξαιρέσεις από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες που ζητά η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται «ασπίδα της Ευρώπης» και στην συνέχεια να κατηγορείται «επειδή λειτούργησε ως ασπίδα». Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία «ρήτρα ευελιξίας» και «όχι λευκή επιταγή παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου».

Κατά τη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για τη λειτουργία επιχειρησιακού γραφείου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στην Ελλάδα ο Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για ρήτρα εξαίρεσης από τη Συνθήκη της Γενεύης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν ζητάει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να μην προχωρεί σε push-backs. Παράλληλα κατήγγειλε τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης σε σχέση με τα νούμερα για τα αιτήματα ασύλου.

Χέρι - χέρι Μπακογιάννης και Κασιδιάρης για τις εξώσεις προσφύγων

Ο Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση επειδή προχώρησε σε εξώσεις προσφύγων από τις δομές χωρίς καμία μέριμνα για το πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Επισήμανε ότι η παράταξη του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη ψήφισε μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη κατά ψηφίσματος που ζητούσε έκτακτη βοήθεια προς τον δήμο για τη στέγαση των προσφύγων, το οποίο τελικώς «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Όχι στη συμμαχία με τις χώρες του Βίσεγκραντ

«Πάμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Αυτό θα το πληρώσουμε» προειδοποίησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου παρατηρώντας ότι με τη ρήτρα εξαίρεσης η κυβέρνηση επιλέγει να εθνικοποιήσει το προσφυγικό ζήτημα. Παρατήρησε ότι «εθνικοποιούμε το ζήτημα και εμείς αναλαμβάνουμε, εκ μέρους της Ευρώπης, κλείνοντας το μάτι σε κάποιους, ότι εμείς θα είμαστε απέναντι στην Τουρκία αν εργαλειοποιήσει, όπως έκανε τον Φεβρουάριο, το προσφυγικό - μεταναστευτικό».

Επιπλέον επισήμανε ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ και όσες συντάσσονται μαζί τους είναι που ζητούν «ευελιξία» και αναρωτήθηκε αν η χώρα μας «σπάει» τη συμμαχία του Νότου σημειώνοντας πως «δεν είναι τυχαίο» ότι το κείμενο υπογράφουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία κι όχι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «ευελιξίες και παρεκκλίσεις από το Διεθνές Δίκαιο η χώρα μας ποτέ δεν πρέπει να τις επιτρέψει και δεν πρέπει να συμμαχήσει με αυτές τις χώρες».

Δ. Βίτσας: Ρωτήστε την Κομισιόν αν μπορεί να επιτρέψει αναστολή

«Δεν πρέπει ούτε να παραβιάσουμε το Διεθνές Δίκαιο ούτε, βέβαια, να επιτρέπουμε σε μια αναθεωρητική και απειλητική Τουρκία να παίζει το διεθνές, το δικό της επικοινωνιακό παιγνίδι ενάντια στα συμφέροντα και Ελλήνων και αιτούντων άσυλο» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στο αίτημα προς την Κομισιόν για αναστολή της Συνθήκης της Γενεύης και απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης αναρωτήθηκε: «Έχετε εξετάσει αν η Επιτροπή έχει καν την εξουσία να επιτρέψει κάτι τέτοιο ή απλώς δεν σας ενδιαφέρει εάν η χώρα γελοιοποιηθεί διεθνώς;».

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σε αγαστή σύμπλευση με τα πρόθυμα ΜΜΕ» έχει επιβάλει «ένα σιωπητήριο όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει περικόψει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών «όχι μόνο στο ίδιο το άσυλο, αλλά και στην κατοικία, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας, τη μόρφωση, την ένταξη στην κοινωνία», την ώρα που αναβιώνει η καταστολή με χρήση των ΜΑΤ.

Γ. Ψυχογιός: Όχι στην α λα καρτ εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

«Είναι υποχρέωση της χώρας η τήρηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και δεν είναι α λα καρτ εφαρμογή» υπογράμμισε ο Γιώργος Ψυχογιός.

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανταστώ ότι η χώρα σε αυτήν τη διαπραγμάτευση που έγινε θα ταυτιστεί με τις χώρες του Βίσεγκραντ». Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, δεν ενέδωσε στην «απάνθρωπη πολιτική» των push-backs τιμώντας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Γ. Κουμουτσάκος: Ευέλικτα μέσα χωρίς να είμαστε υπόλογοι

«Τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό, αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά» σημείωσε ο Γ. Κουμουτσάκος περιγράφοντας την ουσία των απαιτήσεων της κυβέρνησης από την Ε.Ε. όσον αφορά την «ρήτρα ευελιξίας». Υποστήριξε ότι σε παρόμοιες συνθήκες, όπως με την πρόσφατη κρίση στον Έβρο, θα πρέπει η χώρα «να λειτουργήσει ανάλογα με την ένταση της πρόκλησης» χρησιμοποιώντας «πιο ευέλικτα μέσα αντιμετώπισης» και «χωρίς να είναι υπόλογη γιατί το κάνει».

«Δεν μπορεί να αναζητάς δικηγόρους όταν έχεις ανάγκη από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται. Όσον αφορά τους πρόσφυγες που μετά την έξωσή τους παραμένουν στην πλατεία Βικτώριας, ισχυρίστηκε ότι εκεί βρίσκονταν μόνο 25 άτομα κι ότι «το θέμα θα ρυθμιστεί».

Πολιτική του «αβίωτου βίου» από βουλευτή της Ν.Δ.

Την πολιτική του «αβίωτου βίου» υπερασπίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει τους άστεγους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να το κάνει και για τους... Έλληνες πρόσφυγες. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί οι πρόσφυγες δεν πάνε σε άλλες χώρες, ενώ έχουν αυτό το δικαίωμα, ισχυριζόμενος ότι αυτό οφείλεται στην ελληνική νομοθεσία για τα επιδόματα, η οποία θα πρέπει να αλλάξει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL