Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Εντελώς απούσα η κοινωνική διάσταση από τα δύο πρώτα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντελώς απούσα η κοινωνική διάσταση από τα δύο πρώτα Μνημόνια

Τα προγράμματα στήριξης κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή υπονόμευσε την ανάπτυξη, ενώ δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης των τριών ελληνικών Μνημονίων που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της ανεξάρτητης ομάδας που τη συνέταξε Χοακίν Αλμούνια.

Η έκθεση, με τίτλο «Διδάγματα από τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε με εντολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την περασμένη χρονιά, με στόχο να αναδείξει τις αδυναμίες των ελληνικών προγραμμάτων προκειμένου να μην επαναληφθούν σε επόμενες κρίσεις.

«Η έκτακτη στήριξη που προσέφερε στην Ελλάδα ο ESM συνέβαλε στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη διατηρώντας την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης. Και υποστήριξε τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Χ. Αλμούνια υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα και οι πολίτες της υπέστησαν τις συνέπειες της οκταετούς οικονομικής προσαρμογής».

«Τα ευρήματα αυτής της αξιολόγησης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων σε μελλοντικά προγράμματα και στην περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των δραστηριοτήτων του ΕSM» πρόσθεσε.

Η αξιολόγηση των τριών προγραμμάτων επικεντρώνεται στη «συνάφεια, αποτελεσματικότητα, βιωσιμότητα, αποδοτικότητα και συνεργασία» και ασκεί κριτική σε όλες τις πλευρές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των θεσμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως, παρότι «τα προγράμματα παρείχαν στην Ελλάδα χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης αποτρέποντας την αναγκαστική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα», «υπήρξε ανεπαρκής προσοχή στις κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται πως η κοινωνική διάσταση ενσωματώθηκε σε «μετέπειτα στάδιο», καθώς στο πρόγραμμα του ESM, δηλαδή στο τρίτο Μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «η απάντηση στον αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος έγινε ένας επιπλέον στρατηγικός στόχος».

Στη δήλωση που εξέδωσε ο ESM σχετικά με την ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης, για το συγκεκριμένο σημείο τονίζεται πως «η απουσία της χρηματοδοτικής βοήθειας θα είχε αποτέλεσμα ουσιαστικά δαπανηρότερο αποτέλεσμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ, με απρόβλεπτα αρνητικά αποτελέσματα».

Σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή και ύφεση

Εξάλλου ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή των συντακτών της έκθεσης ότι σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα ήταν υφεσιακά και έδιναν «προτεραιότητα στους δημοσιονομικούς στόχους έναντι των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων που ενισχύουν την ανάπτυξη». «Η σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνέβαλλε στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και δεν διέθετε μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές» συμπληρώνουν.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στις διαφωνίες των θεσμών όσον αφορά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων, αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ επισημαίνεται πως η εσωτερική πολιτική πραγματικότητα κάθε χώρας «εμπόδιζε κατά καιρούς» τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα που ταίριαζαν καλύτερα στην Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από τη γνωστή κριτική προς την Ελλάδα και όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών σχετικά με την «ιδιοκτησία» των προγραμμάτων, την οποία χρεώνουν «επικοινωνιακά» και στους θεσμούς, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως στη χώρα δεν έγινε «μια ευρέως αποδεκτή ανάλυση σχετικά με το γιατί η χώρα χτυπήθηκε από την κρίση και τι πρέπει να διορθωθεί».

Δεν έγινε συζήτηση

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες πως, ενώ σε άλλες χώρες έγινε η συζήτηση σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και αυτά που έπρεπε να γίνουν για να ξεπεραστεί, στην Ελλάδα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο». Από την πλευρά του ο Χ. Αλμούνια έστειλε μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις πως σε περιπτώσεις κρίσης είναι αναγκαία η «δίκαιη» κατανομή των βαρών, αλλά και η πολιτική συμφωνία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφευχθεί η «κοινωνική αναταραχή».

«Η εμπειρία των ελληνικών προγραμμάτων έχει επηρεάσει την αναθεώρηση της συνθήκης που είναι σε εξέλιξη και θα διαμορφώσει τα μελλοντικά προγράμματα του ESM, περιλαμβανομένης της αντίδρασής μας στην κρίση της Covid-19» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Mάριο Σεντένο.

Αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει ο ESM για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού (Pandemic Crisis Support), με τη χορήγηση δανείων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ύψους 2% του ΑΕΠ τους, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως με αυτό ο ESM «έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κρίσεις και να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές τύπου τρόικας».

ESM: Παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρουσίασε χθες και την ετήσια έκθεσή του για τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε ξεχωριστό κεφάλαιο ο ΕSM αναλύει τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας κάνοντας λόγο για πρόοδο στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, ενώ εντοπίζει και καθυστερήσεις κυρίως όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία της Covid-19, η έκθεση του ESM σημειώνει πως θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους», ενώ, εάν παραταθεί, «θα μπορούσε να έχει πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

«Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί επίσης από το σοκ της πανδημίας, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δαπανών ως απάντηση στην εστία» προσθέτουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας πως: «Παρά τη συντονισμένη απάντηση των ιθυνόντων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και οικογενειών, η αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια του σοκ παραμένει υψηλή».

Εγκρίθηκε η δόση

Στο χθεσινό Eurogroup εγκρίθηκε και τυπικά η αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς την ώρα που τυπωνόταν η «Α» δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL