Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
"Στοχευμένες παρεμβάσεις" για την κυβέρνηση η εκχώρηση δικτύων σε ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στοχευμένες παρεμβάσεις" για την κυβέρνηση η εκχώρηση δικτύων σε ιδιώτες

Ως αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πλασάρει η κυβέρνηση την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μέρους των δικτύων της ΕΥΔΑΠ, αλλά την ίδια ώρα στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης.

Την ιδιωτικοποίηση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάνοντας λόγο για «στοχευμένες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών αναθέτει σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (ουσιαστικά όλο το δίκτυο που φέρνει το νερό στο Λεκανοπέδιο).

Χ. Καφαντάρη: Θα πούμε το νερό νεράκι

Στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα. «Το νερό είναι φυσικός πόρος και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Δυστυχώς, από τις τελευταίες εξελίξεις επανέρχονται παλιά σχέδια ιδιωτικοποίησης αυτού του φυσικού πόρου. Φαίνεται να θέλετε να προχωρήσετε σε ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ Αθήνας. Είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί φαίνεται πως τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ» είπε η Χαρά Καφαντάρη, προειδοποιώντας ότι «θα πούμε το νερό νεράκι, γιατί η όποια ιδιωτικοποίηση σημαίνει αμφισβήτηση στους όποιους ελέγχους νερού και αύξηση του κόστους στον καταναλωτή. Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τα ίδια σχέδια που είχε στον κλάδο της ενέργειας και στον τομέα του νερού».

Β. Αποστόλου: Όλα στον βωμό του κέρδους μερικών;

«Έχετε μία κερδοφόρα επιχείρηση και δίνετε μεγάλο μέρος της σε ιδιωτικές εταιρείες. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε εκεί;» τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου ρωτώντας: «Είναι δυνατόν να θυσιάζουμε δημόσια αγαθά στον βωμό του κέρδους μερικών, όταν μάλιστα το δημόσιο αγαθό είναι πηγή ζωής;».

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ιδιωτικοποίηση. Έρχεστε να ιδιωτικοποιήσετε όλα τα νερά που φτάνουν στην Αθήνα. Παραβιάζετε το σύνταγμα, τις αποφάσεις του ΣτΕ. Ποια χώρα είναι το παράδειγμά σας; Πείτε μας. Μόνο η Χιλή έχει το σύστημα αυτό» ανέφερε από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης.

«Το δίκτυο αναβαθμίζουμε»...

Κατά τον Στ. Πέτσα, «αναβαθμίζεται το δίκτυο προς όφελος των καταναλωτών. Το νερό δεν πωλείται». Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες του συστήματος με στόχο τη μείωση του ετήσιου κόστους της λειτουργίας και της συντήρησής του. Προτεραιοποιούνται οι ανάγκες που αφορούν τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου. Προωθούνται τα απαραίτητα έργα για τη συντήρηση με έξοδα του ιδιώτη. Προχωρά η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού προς όφελος των καταναλωτών. Μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε. Ελέγχονται οι διαρροές του δικτύου που κοστίζουν ακριβά. Αξιολογείται η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες».

Το 50% συν μία μετοχή...

«Ειπώθηκαν πολλά για ιδιωτικοποίηση» παραδέχθηκε στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής ο Χ. Σαχίνης. «Με απόφαση του ΣτΕ, η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει δημόσια και το Δημόσιο πάντα θα κατέχει 50% συν μία μετοχή. Τώρα έχει το 61%» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ και πρόσθεσε ότι «η ΕΥΔΑΠ Παγίων ανήκει 100% στο Δημόσιο. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Θέλω να καθησυχάσω όλους και να πω πως δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποιήσεων».

«Δεν γνωρίζω, άλλο υπουργείο εποπτεύει»

«Επί της αρχής, οι συνεργασίες μέσω ΣΔΙΤ ή οι συμπράξεις με ιδιωτικούς φορείς δεν μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν το γνωρίζω όμως, γιατί δεν εποπτεύεται από το δικό μας υπουργείο» συμπλήρωσε ο παριστάμενος γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κώστας Αραβώσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL