Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου / Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: Κατηγορία για παράβαση καθήκοντος στον Γ. Χατζημάρκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου / Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: Κατηγορία για παράβαση καθήκοντος στον Γ. Χατζημάρκου

Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου (και εκλεκτού στελέχους τής Ν.Δ.) Γιώργου Χατζημάρκου έδωσε η αντιεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η «Αυγή», ο περιφερειάρχης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), καθώς φέρεται να μην ενέταξε στον επενδυτικό νόμο την εταιρεία που ανήκει στον αδελφό τού πολιτικού του αντιπάλου Μανώλη Γλυνού, ο οποίος ήταν ο ανθυποψήφιός του στις περιφερειακές εκλογές του 2019!

Τα επίμαχα γεγονότα ξεκίνησαν το 2013, αλλά κορυφώθηκαν την περίοδο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. Από το 2013 η εταιρεία Ήχος και Φως Α.Ε., μέτοχος της οποίας είναι και ο Ιωάννης Γλυνός (αδελφός του υποψήφιου περιφερειάρχη), είχε αιτηθεί την υπαγωγή της στον επενδυτικό νόμο και στις σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Η αίτηση προχωρούσε με τις γνωστές ελληνικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, τον Οκτώβριο του 2018 η εταιρεία Ήχος και Φως Α.Ε. βρισκόταν στην πρώτη θέση στον δημοσιευμένο οριστικό πίνακα των επενδύσεων. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα (μέσα Δεκεμβρίου 2018) από τις δημοσιεύσεις του εθνικού τυπογραφείου στις οποίες περιλαμβάνονταν όλες οι επενδύσεις του οριστικού πίνακα έλειπε η επένδυση της εταιρείας! Κατά την προσφυγή της Ήχος και Φως αυτό οφειλόταν σε παρέμβαση του περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με την καταγγελία της εταιρείας, ο Γ. Χατζημάρκος «δεν εξέδωσε απόφαση υπαγωγής της επένδυσης της εταιρείας Ήχος και Φως Α.Ε. στο καθεστώς ενισχύσεων (δηλαδή να ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο), ενώ από την εταιρεία τα σχετικά προς υπογραφή έγγραφα είχαν υποβληθεί από τις 12 Νοεμβρίου 2018». Το αποτέλεσμα ήταν «η εταιρεία να στερηθεί τη νόμιμη ενίσχυση», την οποία ισχυρίζεται ότι δικαιούται.

«Δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις»

Ο Γ. Χατζημάρκου σε ανωμοτί κατάθεσή του, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε, ισχυρίστηκε πως «κατόπιν ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διαπιστώθηκε ότι η ένταξη του επίμαχου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις που έθετε ο σχετικός νόμος και συνεπώς η υπογραφή από τον ίδιο του σχετικού σχεδίου «θα αποτελούσε παράνομη πράξη».

Επισημαίνεται ότι η αρχική έγκληση της Ήχος και Φως Α.Ε. κατά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου για παράβαση καθήκοντος απορρίφθηκε ως «ουσιαστικά αβάσιμη» από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο. Όμως η Ήχος και Φως Α.Ε. επανήλθε και η αντιεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου Αικατερίνη Μάτση έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Πολιτικός «δόλος»

Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι στην παραγγελία της αντιεισαγγελέως Εφετών «που αποκαλύπτει η «Αυγή» επισημαίνονται και συνεκτιμώνται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ενόψει των περιφερειακών εκλογών του 2019. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται πως «συνεκτιμάται και το γεγονός ότι η εγκαλούσα αφήνει αιχμές αναφορικά με τον δόλο του εγκαλουμένου που συνίσταται στον σκοπό βλάβης των συμφερόντων αυτής, καθόσον ένας εκ των εταίρων της εγκαλούσας, και δη ο Ιωάννης Γλυνός, τυγχάνει ο αδελφός του Εμμανουήλ Γλυνού, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης και πολιτικός αντίπαλος του εγκαλουμένου, και μάλιστα το υπό εξέταση συμβάν έλαβε χώρα σε χρόνο λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν αμφότεροι ως υποψήφιοι». Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές ο Γ. Χατζημάρκου είχε τη στήριξη της Ν.Δ. και έλαβε 53%, ενώ ο Μ. Γλυνός είχε τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (από το οποίο προερχόταν) και του ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε 33%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL