Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Επιτροπή 2021: / Επιτροπή 2021: Δεν ξαναγράφουμε την Ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή 2021: / Επιτροπή 2021: Δεν ξαναγράφουμε την Ιστορία

Ήταν μία από τις πρώτες «ζωντανές» συνεντεύξεις Τύπου μετά την πανδημία, με τον χώρο επιλεγμένο προσεκτικά -το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη- ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με προσωπικό αντισηπτικό -χορηγία- για τον καθένα και με μεγάλη προσέλευση για τα δεδομένα της εποχής. Όλοι περίμεναν να δουν πώς θα αντιδράσει η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στις επιθέσεις περί «ουδετεροπατρίας» (sic!). Την κατηγορία του εθνομηδενισμού δεν την εκτόξευσαν ακόμη οι εκ δεξιών και... ακροδεξιών επικριτές της Επιτροπής, αλλά μέχρι το 2021 έχουν ακόμη καιρό.

Η Γ. Αγγελοπούλου, με μάλλον... αγέρωχο ύφος, προτίμησε να παρουσιάσει τα σχέδια της Επιτροπής για τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αυτά που ήθελε αρχικά να δημοσιοποιήσει για ευνόητους λόγους στις 25 Μαρτίου, αλλά στο μεταξύ μας προέκυψε ο κορωνοϊός. Και υποστήριξε αυτό που θέλει η Επιτροπή είναι «να ακουμπήσει την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα». Βεβαίως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η Επιτροπή -που δούλεψε «αλύπητα» όλο το διάστημα της πανδημίας, και «χωρίς καμία χρηματοδότηση από την Πολιτεία»- και τις όποιες αστοχίες της εξετάζει, και ανοιχτή είναι στην κριτική. Και να τονίσει επανειλημμένα ότι «η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία τής Ελληνικής Επανάστασης και της Ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της ολομέλειας (της Επιτροπής)» και απέφυγε συστηματικά να «χαϊδέψει» όσους θεωρούν ότι η Ιστορία των Ελλήνων δεν έχει καμία σκοτεινή στιγμή. Αντιθέτως, δήλωσε «σοκαρισμένη» όταν ρωτήθηκε από τον γνωστό νεομακεδονομάχο του Βεργίνα ΤV «εν ονόματι των Ελλήνων» γιατί δεν παραιτείται. Όχι για το αίτημα της παραίτησης, αλλά για το ποιος θεωρεί πως μιλάει εν ονόματι του ελληνικού λαού. «Η φιλοπατρία δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός» είπε και ήταν πειστική στην... εξομολόγησή της ότι ο συντονισμός του «2021» είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων ακριβώς λόγω της ευαισθησίας των Ελλήνων για την Ιστορία. Τέλος, εξέφρασε τη στενοχώρια της για την παραίτηση της Μαρίας Ευθυμίου από την Επιτροπή, αλλά και τη βεβαιότητά της ότι η Ευθυμίου θα βοηθήσει στην υλοποίηση των δράσεων που έχει προτείνει.

Δύο λέξεις χρησιμοποιούσε συνέχεια στην παρουσίαση των σχεδίων τής «Επιτροπής 2021» η Γ. Αγγελοπούλου: «χαρά» και «περηφάνεια» - λίγο λιγότερο τις «συστράτευση» και «φιλότιμο». Και επέμεινε στο ζήτημα του διαλόγου: «Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε, βρισκόμαστε στον τόπο όπου γεννήθηκαν η δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση. Πάντα, φυσικά, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στη θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Στην Επιτροπή πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση».

Οι τέσσερις άξονες

Οι τέσσερις άξονες που οριοθετούν το πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων για το 2021 είναι: α) Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας. β) Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μια πορεία 200 χρόνων. γ) Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια. δ) Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Μια σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειας της Επιτροπής, σύμφωνα με τη Γ. Αγγελοπούλου, είναι η δυνατότητα που δίνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των δράσεων. «Δώσαμε την ευκαιρία να διατυπωθούν προτάσεις από τους δήμους, από πολιτιστικούς οργανισμούς, από εταιρείες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα, από σχολεία και φυσικά από ιδιώτες» είπε, ενώ επέμεινε ότι μέλημα της Επιτροπής είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθήκη: «Για τον λόγο αυτό, από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ‘Ελλάδα 2021’, το 25% θα αφορά αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: ‘Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση’».

Τώρα, ένα ζήτημα είναι πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις. Είτε θα τις χρηματοδοτήσουν αυτοί που τις προτείνουν, είτε θα βάλει πλάτη η Επιτροπή να βρεθούν χορηγοί -κάτι που δεν ήταν και τόσο απλό εν μέσω πανδημίας-, είτε θα πάει τόσο καλά το σχέδιο για τα συλλεκτικά νομίσματα που θα κυκλοφορήσουν ώστε να μπορέσει να καλύψει το κόστος πολλών δράσεων.

Έτοιμες οι τρεις πρώτες δράσεις

Η πλατφόρμα της Επιτροπής στο Διαδίκτυο είναι ακόμη ανοιχτή και δέχεται προτάσεις για δράσεις, ενώ οι τρεις πρώτες που έχουν εγκριθεί και παρουσιάστηκαν χθες από την πρόεδρο είναι οι εξής:

1. «Διαδρομές της Επανάστασης»: 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, θα ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε διαδρομή θα συνδέεται με μία πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.

2. «Οι εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)»: Θα αποδελτιωθεί το σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα, θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη.

3. «Οι Έλληνες έμποροι και η Επανάσταση του 1821»: Θα γυριστούν μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων εμπόρων από την ύστερη τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, τον ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL