Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
"Θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο"

Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της σχεδόν ωριαίας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο επισημαίνοντας παράλληλα τη “δεδομένη” στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας.

Για τα “κακά νέα” που σχετίζονται με τις εντάσεις εκ μέρους των γειτόνων μίλησε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι συνεχίζουν, “αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας, να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στα οποία είναι, νομίζω, προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι “η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα".

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε επιθυμεί ούτε τροφοδοτεί αυτή την ένταση, ενώ δήλωσε απόλυτα σίγουρος πως "θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ε.Ε., ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία".

Η Κ. Σακελλαροπούλου παρέπεμψε στην επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Πορτογάλο ομόλογό της και τη στήριξη που της εξέφρασε. "Έγινε κατανοητή, νομίζω, η θέση της Ελλάδας για τον Έβρο, ήταν πολύ κρίσιμη η εξέλιξη εκείνη. Αλλά και τώρα οι νεότερες εξελίξεις, στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα, συμμάχους" είπε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της Ευρώπης σε διμερές επίπεδο, κατά τις επαφές που είχε, “αλλά και η θεσμική στήριξη της Ε.Ε. στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ".

Ειδικά για το ζήτημα του Έβρου και της φύλαξης των συνόρων ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στα γεγονότα του Μαρτίου για να πει ότι η στήριξη “επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Έβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Αναφορά Μητσοτάκη στον κορωνοϊό στη Θράκη

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα “προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τη δυναμική αυτών των ανθρώπων που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας και συμβιώνουν αρμονικά επί τόσες δεκαετίες πια”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Θράκη “παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια πολιτική η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο”.

Εντύπωση προκάλεσε η σύνδεση, εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη, αυτής της θεματολογίας με την “παρατήρηση” ότι “η Θράκη, ειδικά η περιοχή της Ξάνθης, έχει και την ιδιαιτερότητα να μας δίνει κάποια μικρά ενισχυμένα επιδημιολογικά φορτία και θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα...”.

Παρότρυνση για την οικονομία

Στις αναφορές για τις οικονομικές εξελίξεις σε σχέση και με την απόφαση της Κομισιόν για το ταμείο ανασυγκρότησης και τους πόρους που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η “παρότρυνση” της Κ. Σακελλαροπούλου προς τον πρωθυπουργό για συνολική επανεξέταση του παραγωγικού μοντέλου και του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.

Είπε πως είναι “πολύ θετικό ότι υπάρχει αυτή η γενναία ενίσχυση και γενναία απόφαση εκ μέρους της Ε.Ε. στο θέμα της οικονομίας, γιατί είναι πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις από την πανδημία που περάσαμε και ακόμη δεν έχουμε με βεβαιότητα ξεφύγει”. Υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό ότι το βάρος για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο και το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, “βεβαίως πέφτει κυρίως σε εσάς, στην κυβέρνηση”.

Δίνοντας συνέχεια στην προσπάθειά του να εμφανίζει την απόφαση της Κομισιόν ως αποτέλεσμα δικών του ενεργειών ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει συσχέτιση της επιτυχίας με την οποία αντιμετωπίστηκε η επιδημιολογική κρίση με τη δυνατότητα η χώρα να ανακάμψει γρήγορα οικονομικά γιατί έχει αυξημένη αξιοπιστία.

Επιπλέον είπε ότι τώρα η κυβέρνηση περνά “στην επόμενη φάση, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάταξη της οικονομίας” ισχυριζόμενος ότι τα κυβερνητικά μέτρα για “στήριξη της απασχόλησης” έχουν στόχο “η ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο έντονη, ώστε η ανάκαμψη το 2021 να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή".

Επισημαίνεται ότι προ ολίγων ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν πολύ πιο γενναιόδωρος στις εκτιμήσεις του μιλώντας για “δυναμική” ανάκαμψη το 2021. Αναφέρθηκε ακόμη στο άνοιγμα της πλατφόρμας για το ταμείο εγγυοδοσίας, από το οποίο θα δοθούν 7 εκατ. ευρώ για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, και εμφανίστηκε να στέλνει μήνυμα προς τις τράπεζες "να κινηθούν γρήγορα, χωρίς περιττές και πρόσθετες εξασφαλίσεις".

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους μια εθνική στρατηγική

"Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική. Είναι αδιανόητο να παραμένει σε ρόλο θεατή και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να ακολουθούν διαφορετική γραμμή σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα" τόνιζε (ΕΡΤ1) πριν από τη συνάντηση Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Αλ. Χαρίτσης επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ υπενθύμισε ότι στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μαζί με την Κύπρο να προβλεφθεί επισήμως η δυνατότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση παράβασης του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε ότι ωστόσο “δεν έχει ζητηθεί ακόμα η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Π. Χρηστίδης: Να απαντάμε με σαφήνεια σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες

Σαφείς απαντήσεις σε κάθε λεκτική πρόκληση ή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας ζητάει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την κυβέρνηση. “Τα λόγια και οι πράξεις της δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα”, αλλά “να απαντάμε με σαφήνεια στα λόγια των Τούρκων αξιωματούχων. Να απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά με πράξεις σε όποια πράξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL