Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «ΣΕΠΕ ώρα μηδέν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «ΣΕΠΕ ώρα μηδέν»

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, την ώρα που το ΣΕΠΕ αποτελεί θεσμό για την χώρα και συνέβαλε διαχρονικά και αποτελεσματικά στην προστασία του κόσμου της εργασίας, ζητούν να αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αποτελούσε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, τον ελεγκτικό μηχανισμό, αρμόδιο για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ειδικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έγινε μεγάλη προσπάθεια εντατικοποίησης των ελέγχων.

Αναγκαίο είναι να αναλογιστεί κανείς την συνειδητή απαξίωση του ΣΕΠΕ, μέχρι το 2015, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούσαν, βάσει της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας τους, ότι τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι με το οργανόγραμμα του 2014 για το Σ.ΕΠ.Ε. καταργούνταν 209 οργανικές θέσεις και 26 οργανικές μονάδες, μεταξύ αυτών το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων. Η Ελλάδα της ακραίας λιτότητας διεκδικούσε δάφνες παγκόσμιας πρωτοτυπίας στην υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ενεργοποιήσει και να ενισχύσει ξανά τα τμήματα επιθεώρησης εργασίας, με προσωπικό και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα προκειμένου το ΣΕΠΕ να είναι αποτελεσματικό στην αγορά εργασίας σε όλο της το φάσμα, σε όλο της το εύρος και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων, και όλα αυτά στο γενικότερο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασία που τείνει να γίνει ξανά μάστιγα της εποχής μας.

Δυστυχώς, ξαναγινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με την σημερινή Κυβέρνηση να υιοθετεί ξανά τις ίδιες ανισόρροπες πολιτικές που εφάρμοζε και πριν το 2015, με υπηρεσίες και οργανισμούς να απαξιώνονται και, σε πολλές περιπτώσεις, να διαλύονται. Πολιτικές που είχαν να κάνουν με συγχωνεύσεις, απενεργοποιήσεις, δομών του Σ.ΕΠ.Ε., και οι οποίες εκτόξευσαν την ανασφάλιστη εργασία το 2013, τα ο 2014 και το 2015 στο 30%.

Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει παραδειγματιστεί από τα λάθη της, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού απαξίωσε από τους πρώτους κιόλας μήνες ανάληψης των καθηκόντων της, το ΣΕΠΕ, προχώρησε σε σύσταση μιας παράλληλης δομής, στο πλαίσιο λειτουργίας της νεοσύστατης Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), με αρμοδιότητες αντίστοιχες με αυτές της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζειμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL