Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Η Θράκη έναν χρόνο μετά τις εκλογές - Φόβοι για τις συντάξεις, τα φάρμακα και τις καπνοκαλλιέργιες / H μειονότητα ξεχάστηκε από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θράκη έναν χρόνο μετά τις εκλογές - Φόβοι για τις συντάξεις, τα φάρμακα και τις καπνοκαλλιέργιες / H μειονότητα ξεχάστηκε από την κυβέρνηση

Ο Δήμος Αρριανών Φιλύρας στη Ροδόπη είναι ένας μειονοτικός δήμος. Ένας δήμος στον οποίο οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τη γη και κυρίως με τον καπνό. Κάποιοι και με το βαμβάκι. Μιλώντας μαζί τους στα καφενεία, καταλαβαίνεις την απόγνωσή τους. Ο Νομός Ροδόπης εξαιρέθηκε από στήριξη με δεδομένο ότι άλλοι νομοί, όπως ο γειτονικός Έβρος, στηρίχθηκαν. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο. Επιπρόσθετα, όπως μας λένε, ο Δήμος Φιλύρας είναι η μόνη περιοχή που ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση από τον ΕΛΓΑ για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει για τις περσινές καταστροφές. «Μας έχουν ξεχάσει» μας λένε. «Πότε νοιάστηκε η Δεξιά για τη μειονότητα;». Αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον φτωχό κόσμο, αλλά του καταλογίζουν ότι δεν επικοινώνησε την πολιτική του, «με αποτέλεσμα», όπως μας λένε, «να μπαίνουν χρήματα στα βιβλιάρια και να μην ξέρουν από πού είναι».

Μαύρος χειμώνας

Οι κάτοικοι εκεί στην πλειονότητά τους έπαιρναν το κοινωνικό μέρισμα και οι συνταξιούχοι ολόκληρη τη 13η σύνταξη. Τώρα αυτά τα έκοψε ο Μητσοτάκης, μας λένε, αλλά φοβούνται και για τα φάρμακα που επίσης έπαιρναν δωρεάν. Τους θυμίζουμε μια δέσμευση που είχε αναλάβει ο Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην περιοχή, για ενίσχυση 300 ευρώ ανά στρέμμα. Το γέλιο τους είναι πικρό. «Μας κορόιδεψε» λένε. Επί ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκαν και οι μειονοτικές περιοχές που έτυχαν ενίσχυσης. Κι αυτό το θετικό μέτρο θέλησε να το καρπωθεί ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι άνθρωποι εκεί δεν ήξεραν ότι το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καπνοκαλλιεργητές, γύρω στις 6.500 οικογένειες στον νομό, στη συντριπτική τους πλειονότητα μειονοτικοί, νιώθουν εξορισμένοι. Η τιμή του καπνού έπεσε φέτος από τα 5,70 ευρώ στα 4,90 το κιλό. Αυτό σημαίνει πως μια οικογένεια, δεδομένου ότι οι κλήροι είναι μικροί, 15-20 στρέμματα, θα δει αισθητή μείωση του εισοδήματός της. Προβλέπουν μαύρο χειμώνα και τα νέα παιδιά φεύγουν για τα θερμοκήπια της Ολλανδίας. «Σε λίγο καιρό θα μείνουμε μόνο κάποιοι γέροι αγρότες και οι συνταξιούχοι» λένε. Τους αναφέρουμε δύο εμβληματικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανακοινώσει πέρσι από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή για τις διαχειριστικές επιτροπές για τα βακούφια και το εκλεκτορικό σώμα για τον μουφτή. Δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν και η νέα κυβέρνηση τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Συζητούν για όλα και νιώθεις ότι αυτό που σου λένε είναι η αλήθεια. «Νιώθουμε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» μας λένε. «Η Δεξιά νοιάζεται μόνο για τους πλούσιους» προσθέτουν. «Τι στήριξη έχω εγώ;» μας λέει ιδιοκτήτης μικρού καφενείου και συνεχίζει: «Καμιά! Μου λέει η κυβέρνηση ‘πάρε δάνειο’. Λες και μπορώ να πάρω. Λες κι αν πάρω, θα μπορώ να το πληρώσω…»

«Μας ξέχασαν»

Η ίδια πάνω - κάτω κατάσταση επικρατεί και στην πόλη της Κομοτηνής. Μιλώντας με ανθρώπους της μειονότητας, τους ακούμε να εγκαλούν την κυβέρνηση τόσο για τα οικονομικά της μέτρα όσο και για το ότι λησμόνησε όλα τα ζητήματα της μειονότητας. Το μοτίβο είναι κοινό. «Για τη Δεξιά δεν υπάρχει μειονότητα». Φεύγοντας από τη Φιλύρα παίρνουμε μαζί μας την τελευταία κουβέντα που ακούσαμε από έναν μικροαγρότη. «Πες τους στην Αθήνα να τρέξουν», λέει εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πράγματα που κάνατε εσείς μην τα χαρίζετε από δω και πέρα στους άλλους» προσθέτει. Μαζί μας παίρνουμε και την κριτική τους για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτή η συνεργασία πόνεσε τη μειονότητα, ακόμη κι αν ήταν προϊόν ανάγκης.

Σταμάτης Σακελλίων

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL