Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κρατική εγγύηση στον δανεισμό της Aegean
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρατική εγγύηση στον δανεισμό της Aegean

Με τραπεζικό δάνειο, το οποίο θα εγγυάται στο 80% το ελληνικό Δημόσιο, θα ενισχυθεί τελικώς η Aegean μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των αερομεταφορών από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Εργασίας και Οικονομικών και τη σχετική ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση που πρόκειται να αιτηθεί η Aegean αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ, δανεισμός που θα έχει την κρατική εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσω του νεοσυσταθέντος Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19. Το τελευταίο συστάθηκε πριν από λίγες μέρες ως ξεχωριστή μονάδα εντός της ΕΑΝ με σκοπό την παροχή εγγυήσεων για κεφάλαιο κίνησης από 1η Μαΐου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή πλήττονται ευρύτερα συνεπεία των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της επιδημικής έκρηξης του SARS-CoV-2.

Η συνολική δημόσια δαπάνη του ταμείου ανέρχεται σε 1 δισ. (δημόσιοι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι), με τα 500 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τους πόρους του συγχρηματοδοτούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ενώ το υπόλοιπο ποσό από αμιγώς εθνικούς πόρους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω της έκδοσης εγγυήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (τράπεζες). Οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια που αφορούν κεφάλαια κίνησης, ορισμένης διάρκειας και ύψους, με το κράτος να αναλαμβάνει να εγγυηθεί έως 80% για κάθε δάνειο, στο 40% του όγκου των δανείων που χορηγεί μια τράπεζα στο πλαίσιο αυτού του μέτρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ταμείο δεν παρέχει καμία εγγύηση για τις θέσεις εργασίας των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι η Aegean και οι άλλες επιχειρήσεις έχουν το «πράσινο φως» για απελευθερωμένες απολύσεις, παρά την κρατική τους ενίσχυση.

Aegean: Αίτηση για δανεισμό 150 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η «Aegean, κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως 5 ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας».

Επέκταση του καθεστώτος αναστολής και «Συν-Εργασία»

Εκτός της αξιοποίησης των κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό, η Aegean και οι άλλες αεροπορικές μπορούν να εκμεταλλευτούν μια σειρά μέτρων που ανακοίνωσαν χθες τα αρμόδια υπουργεία. Αρχικά επεκτείνεται το καθεστώς αναστολής των εργαζομένων μέχρι και τον Ιούλιο, συνοδευόμενο από την ειδική έκτακτη αποζημίωση, που θα φτάσει συνολικά τα 22 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατά την περίοδο από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2020 οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματος στην περίπτωση μειωμένης απασχόλησης. Επιπλέον, για τις αεροπορικές προβλέπεται επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) για τον εργασιακό χρόνο που δεν απασχολούνται οι εργαζόμενοι.

Αποζημίωση με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση

Επίσης, για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση, κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, επιπλέον αντιστάθμισμα, που ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντα ΦΠΑ. Το όφελος του κλάδου από την εν λόγω διάταξη εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ.

30 εκατ. ευρώ απώλεια δημόσιων εσόδων από τον ΦΠΑ

Πρόσθετα μέτρα αφορούν τον ειδικό συντελεστή 15% για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των πιλότων αεροσκαφών, πληρωμάτων καμπίνας και τεχνικών αεροσκαφών, όπως ισχύει για τη φορολόγηση ναυτικών, το οποίο θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1η Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020, που έχει ανακοινώσει ήδη ο πρωθυπουργός, θα προκαλέσει απώλεια δημοσίων εσόδων περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Να επισημάνουμε ότι στις ανακοινώσεις των υπουργείων δεν αναφέρεται τίποτα για τον παράνομο έμμεσο δανεισμό των αεροπορικών από τις τσέπες των επιβατών μέσω των υποχρεωτικών vouchers αντί χρηματικής αποζημίωσης για τα ακυρωμένα εισιτήρια, που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Aegean, πάντως, από την πλευρά της δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα μέτρα, καθώς στην ανακοίνωσή της τα χαρακτηρίζει ως «θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL