Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ανδρ. Ξανθός: Αδικαιολόγητες απαιτήσεις δαπανών ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων προς καρκινοπαθείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Αδικαιολόγητες απαιτήσεις δαπανών ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων προς καρκινοπαθείς

Επίκαιρη ερώτηση για τις αδικαιολόγητες απαιτήσεις δαπανών ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων προς καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπείες κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Όπως σημειώνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, «επιλήψιμες περιπτώσεις αισχροκέρδειας από ιδιωτικούς παρόχους υγείας αποκαλύφθηκαν προσφάτως από τις οργανώσεις ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, καθώς και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους στον τομέα της ογκολογίας.

Πιο αναλυτικά:α) ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών (ΚΕΦΙ), β) η Διοικούσα Επιτροπή της Ελληνικής Πλατφόρμας Διαλόγου «All.CanGreece», γ) 11 επιστήμονες στον τομέα της ογκολογίας (παθολογίας, χειρουργικής, ακτινοθεραπευτικής) και της αιματολογίας με επιστολή διαμαρτυρίας και δ) η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) προέβησαν σε σαφέστατες καταγγελίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας».

Σύμφωνα με τον Ανδρ. Ξανθό, «οι καταγγελίες αφορούν στις παράνομες και αήθεις απαιτήσεις ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων προς τους ογκολογικούς ασθενείς, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται εκβιαστικά πρόσθετη αποζημίωση από τους ίδιους τους ασθενείς, μολονότι η δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Πληρωμών Υγείας( ΕΚΠΥ).

Επειδή λόγω της πανδημίας του COVID-19 τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα του δημοσίου συστήματος εξαναγκάστηκαν σε υπολειτουργία για την αποφυγή του συγχρωτισμού και της διασποράς του ιού σε ευπαθείς ομάδες στις οποίες αναντίρρητα ανήκουν οι καρκινοπαθείς.

Επειδή οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία βάσει νόμου (ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012) αποζημιώνονται πλήρως για ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες(στερεοτακτικήςακτινοθεραπείας/ακτινοχειρουργικής), που παρέχουν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή προφανώς συνιστά ανεπίτρεπτη και μη αποδεκτή τακτική η οικονομική εκμετάλλευση των ευπαθών ομάδων και μάλιστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Επειδή η παράνομη και αντιδεοντολογική απαίτηση άτυπων ιδιωτικών πληρωμών (outpocket) συντελεί στην όξυνση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των πολιτών σε κατάλληλη για τις ανάγκες τους θεραπεία και στη διαβάθμιση της φροντίδας ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση καθενός».

Ο Ανδρ. Ξανθος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1) Τι σκοπεύει να πράξει για την πάταξη τέτοιων φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος ευπαθών ομάδων, όπως οι καρκινοπαθείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία;

2) Υπάρχει σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στο ΕΣΥ για την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ογκολογικών ασθενών;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL