Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Θ. Φωτίου: Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για πολίτες, έκτακτου... τζίρου για επιχειρήσεις (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Φωτίου: Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για πολίτες, έκτακτου... τζίρου για επιχειρήσεις (Ηχητικό)

Τα 800 ευρώ σε τετραμελή οικογένεια μηνιαίως για 1,9 εκατ. νοικοκυριά που προβλέπει το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όσους έχουν μεγάλη απώλεια εισοδήματος δεν θα βγουν σε off-shore, δεν θα αποταμιευτούν, θα γίνουν κατανάλωση, τζίρος έκτακτης ανάγκης για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, αυτό κάνουν Ιταλία και Ισπανία, όταν στην Ελλάδα σχεδιάζονται μαζικά λουκέτα για τους μικρομεσαίους, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη που δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για όσους υποστούν πολύ σοβαρές απώλειες εισοδήματος, που είναι 4 εκατομμύρια Έλληνες, σχεδόν η μισή κοινωνία μας, είπε η κα Φωτίου. Αλλά η ανθρωπότητα οφείλει να αντιμετωπίσει μία νέα παγκόσμια «κανονικότητα», επαναλαμβανόμενων κρίσεων, ενδογενείς όπως οι δημοσιονομικές του 2008, αλλά και εξωγενείς όπως της COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι:

- Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι θα δοκιμαστούν περισσότερο οι χώρες που δεν έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος, Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, όπως και ότι θα δοκιμαστεί ο ευρωπαϊκός Νότος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

- Τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα (εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι) και τα μεσαία στρώματα πληρώνουν αυτές τις κρίσεις, που διευρύνουν τις ανισότητες.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/830318254&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

- Η κρίση λειτουργεί ως καταλύτης μίας ασύμετρης διεύρυνσης ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία. Όσο μονιμοποιείται η απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων και κοινωνικού κράτους, διευρύνεται η ζώνη επισφάλειας, ο αριθμός αυτών που κινδυνεύουν, από τους αποκλεισμένους, στα όρια της κοινωνίας, προς το κέντρο της, τα μεσαία στρώματα, ακόμη και τα ανώτερα στρώματα. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που είχαμε φτιάξει, δεν είναι πια ικανό να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τις κρίσεις και να στηρίξει την κοινωνική συνοχή αποτελώντας ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες. Το ΚΕΑ κάλυπτε ετήσιο εισόδημα ως 2.400 ευρώ, αλλά σήμερα πλήττονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, ΑΜΕΑ, πολύ διερυμένα στρώματα πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο #ΜένουμεΌρθιοι2, συνέχισε, επειδή αυτά τα 4 εκατ. Έλληνες δεν καλύπτονται πλήρως μόνο με τα μέτρα για την εργασία και τις επιχειρήσεις, προβλέπει Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Υπολογίσαμε ότι οι άνεργοι είναι αυτή την στιγμή 1 εκατομμύριο, ότι οι εργαζόμενοι με εργόσημο και συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι 160.000, ότι οι εποχικά εργαζόμενοι και οι πληττόμενοι αυτοαπασχολούμενοι είναι 500.000 και 150.000, συνολικά είναι 1.900.000 δικαιούχοι, που έχουν ένα νοικοκυριό.

Είπαμε λοιπόν: όσα νοικοκυριά έχουν έναν τέτοιο δικαιούχο, μπαίνουν στο Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ως εξής:

- ο πρώτος δικαιούχος, αυτός που είδε δραματική μείωση εισοδημάτων, θα πάρει 400 ευρώ

- κάθε άλλος ενήλικας (σύζυγος ή ενήλικο παιδί) θα πάρει από 200 ευρώ

- κάθε ανήλικο τέκνο θα πάρει από 100 ευρώ

Για μία τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, δηλαδή, προβλέπονται 800 ευρώ Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης κάθε μήνα, τα οποία δεν συνυπολογίζονται αλλά προστίθενται στα άλλα μέτρα. Αν π.χ. κάποιος είναι αυτοαπασχολούμενος θα πάρει και αυτά που προβλέπονται για τους μικρομεσαίους, αλλιώς αυτά που προβλέπονται για τους εργαζόμενους, όπως διευκρίνισε.

Μας κατηγορούν ότι είμασταν κυβέρνηση επιδομάτων, θύμισε, ότι σήμερα έχουμε στο νου μας «λεφτόδεντρα», αλλά όπως είδαμε και τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση Μητοτάκη δεν έδωσε κοινωνικό μέρισμα και έπεσαν κάτω και... βόγγηξαν οι άνθρωποι της αγοράς. Τα χρήματα αυτά δεν είναι για να στηρίξουν μόνο αυτά τα 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά για στηρίξουν την αγορά και την ζήτηση. Γιατί αυτά τα χρήματα δεν πάνε σε off-shore, δεν αποταμιεύονται, ρίχνονται κατευθείαν στην αγορά, στην κατανάλωση. Είναι στην κατεύθυνση των μέτρων σε Ιταλία και Ισπανία, αυτά τα χρήματα θα στηρίξουν τους μικρομεσαίους να μην κλείσουν, όπως σχεδιάζει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον κορμό του ελληνικού επιχειρείν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL