Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Η Ν.Δ. αναγκάστηκε να δικαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. αναγκάστηκε να δικαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Προσπάθεια Τασούλα να μην γενικευτεί η συζήτηση για να αποφευχθούν εσωκομματικές παραφωνίες... Αιχμές κατά του Αρείου Πάγου, που έστειλε τη μήνυση στη Βουλή

Έμπρακτη δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του για τη Βόρεια Μακεδονία αποτέλεσε η ψήφος ακόμη και της Ν.Δ. χθες στη Βουλή, καθώς επί της ουσίας η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχθηκε τη νομιμότητα της επίλυσης του ονοματολογικού (207 όχι, 11 ναι, 1 παρών). Η Ν.Δ. υπέστη πολιτική ήττα, εξ ου και τα «παράπονα» του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προς τον Άρειο Πάγο να μην στέλνει τέτοιες υποθέσεις στο Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ιδιώτες κατηγόρησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας επειδή ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο εισαγγελέας πρότεινε η υπόθεση να μπει στο αρχείο, όμως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διαφώνησε και την απέστειλε στη Βουλή. Η μήνυση δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή, «επειδή έπρεπε να είχε λυθεί προηγουμένως στη Δικαιοσύνη», είπε ο Κ. Τασούλας επιρρίπτοντας ευθύνες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Δ. Τζανακόπουλος: Η ανοησία του ελληνικού εθνικισμού

«Η υπόθεση αναδεικνύει το μέγεθος της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας την «πολιτική στροφή της Ν.Δ. από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς για τον συνολικό πολιτικό χάρτη στα Βαλκάνια» που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών. «Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, με βάση όλα αυτά, οι ημέρες που βουλευτές απειλούνταν, που η Ν.Δ. πυροδοτούσε κινήσεις και πρακτικές εθνικιστικού μίσους. Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι ημέρες που οι παμμακεδονικές οργανώσεις απειλούσαν Έλληνες βουλευτές και Ελληνίδες βουλεύτριες με εξώδικα» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ν. Φίλης: Εγκαλείται και ο Κ. Μητσοτάκης για εσχάτη προδοσία;

«Ο εθνικισμός έχει τη δική του λογική, που είναι εξόχως αντιπατριωτική και παράγει παραλογισμό και ένταση. Δεν θα την ακολουθήσουμε. Περίμενα, όμως, από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας να έχουν μια πολιτική στάση και όχι μια στάση δικολαβική για το πρόβλημα» τόνισε ο Νίκος Φίλης και αναρωτήθηκε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν συναίνεσε να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., έθεσε ως θεμέλιο, ως προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας ,την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτός εγκαλείται σήμερα για εσχάτη προδοσία;».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πράξη εθνικής σωφροσύνης και αξιοπρέπειας, υπακούοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Το επιβεβαίωσε με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης! Εσείς το αρνείστε;» ήταν το ερώτημα προς τους βουλευτές της Ν.Δ..

Γ. Κατρούγκαλος: Φαιδρή μήνυση

«Όχι απλώς δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε, αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και φαιδρή» μήνυση. «Κατά παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή τη μήνυση», υπογράμμισε. «Το να προσπαθήσουν κάποιοι -όπως έγινε προσπάθεια πέρσι με φανατισμό- να χωρίσουν τους βουλευτές σε πατριώτες και εθνομηδενιστές δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Το έχουμε ζήσει σ’ αυτήν τη χώρα και δεν πρόκειται να ξαναγίνει» ξεκαθάρισε η Σία Αναγνωστοπούλου. «Θα προσθέσω στο βιογραφικό μου με περηφάνια ότι κατηγορήθηκα για εσχάτη προδοσία» τόνισε η Άννα Βαγενά-Κηλαηδόνη και πρόσθεσε: «Κανένας δωσίλογος, κανένας από αυτούς που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, απ’ όσο ξέρω, δεν καταδικάστηκε και δεν κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία».

Σπ. Λιβανός: Καθήκον μας η εφαρμογή...

Τη σύζευξη των διεστώτων εντός της Ν.Δ. ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μια Συμφωνία που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει σε τι ωφέλησε τον ελληνικό λαό», αλλά «από τη στιγμή που κυρώθηκε η Συμφωνία, είναι καθήκον όλων μας να την εφαρμόσουμε».

«Είναι μάθημα με αναδρομή στο παρελθόν, αλλά και με προβολή στο μέλλον για όλους όσοι με ευκολία και για να δρέψουν πολιτικά οφέλη πρόσκαιρα ακουμπάνε στο κύμα του λαϊκισμού» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης, ενώ κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η Ν.Δ. εδέχθη πυρά και από τα δεξιά της, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να λέει: «Η Ν.Δ. έχει πέσει στην παγίδα της. Οι ίδιοι τοποθετούν σε hotspot στη Λάρισα ως διοικητή τον υπεύθυνο των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία. Αυτοξευτελίζονται και αυτομαστιγώνονται. Βάζουν έναν Χατζηπαραδείση, ο οποίος ήταν υποψήφιος πολιτευτής της Ν.Δ. Τι φωνασκούν και τους υβρίζουν και τους λοιδορούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Δεν το κατάλαβα. Ας την αλλάξουν».

Υπεράσπιση Σαμαρά από Αθανασίου – Λιβανό

Ν. Βούτσης: Δεν ξεχνάμε την ακραία, ανιστορική ομιλία Σαμαρά

“Επέφερε διχασμό και ομηρεία της χώρας σ’ αυτό το αδιέξοδο”

Την «γκρίζα εποχή» και τον «ακραίο τακτικισμό» της Ν.Δ., η οποία «προσπάθησε να συμπεριλάβει σε αυτό που ονομαζόταν αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» ακόμα και «τις απόψεις των πιο ακραίων και μέσα στην κοινωνία και μέσα στην πολιτική ζωή του τόπου. Τότε υπήρχε και η Χρυσή Αυγή εδώ πέρα μέσα» επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά θυμίζοντας ότι, απόντος του Κ. Μητσοτάκη και λίγων βουλευτών που διαφωνούσαν, «η πολύ μεγάλη πλειοψηφία της Ν.Δ. επικρότησε και επικροτούσε την ακραία ανιστορική ομιλία του Αντ. Σαμαρά», που «προχώρησε σε ακρότατες εκφράσεις» αμφισβητώντας ακόμα και το Βουκουρέστι, ακόμα και αν υπήρχαν γεωγραφικά τρεις Μακεδονίες.

Ο Ν. Βούτσης θύμισε ακόμη την τετράωρη απόπειρα εισβολής στη Βουλή «από ομάδες ακραίων, χρυσαυγιτών και όχι μόνο», τα επεισόδια έξω από σπίτια βουλευτών, τα εξώδικα από τις λεγόμενες παμμακεδονικές οργανώσεις, τη χειραγώγηση της ομογένειας μέσα σε «άθλιο, διχαστικό κλίμα», τις αποδοκιμασίες κατά του αντιπροέδρου της Βουλής στη Μελβούρνη.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις και τον πατριωτισμό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για εθνικισμό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήταν πατριώτης και το απέδειξε όλη η πορεία του. Είναι ο πρωθυπουργός που έσωσε την Ελλάδα, την κράτησε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στην Ευρωζώνη» αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μπάμπης Αθανασίου, που μίλησε ξεχνώντας ότι είναι απλώς προεδρεύων.

«Ουδείς τα αμφισβήτησε αυτά» απάντησε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όμως είναι ο πολιτικός της χώρας που από κεντρικές θέσεις επί 25 χρόνια δεν είχε απλώς λάθος άποψη, αλλά την είχε εργαλειοποιήσει σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου και επέφερε διχασμό και ομηρεία της χώρας σ’ αυτό το αδιέξοδο». «Το αν επέφερε διχασμό, θα το κρίνει η Ιστορία» επέμεινε ο Χ. Αθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ «συμπορεύθηκε με ακραίες λογικές και, κυρίως, στο δημοψήφισμα του 2015» υποστήριξε ο Σπ. Λιβανός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL