Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Έκδηλη κυβερνητική αμηχανία μετά την ικανοποίηση της πραγματικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκδηλη κυβερνητική αμηχανία μετά την ικανοποίηση της πραγματικής οικονομίας

Η πανδημία και το πάγωμα της οικονομίας οδηγούν σε βαθιά ύφεση. Μια πρόκληση παγκόσμια. Η περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο είναι ιδιάζουσα. Μια κοινωνία που έζησε δέκα χρόνια κρίσης, αβεβαιότητας, ανεργίας και φτωχοποίησης βλέπει ξανά μπροστά της το εφιαλτικό σενάριο της επανάληψης των χειρότερων μνημονιακών περιόδων. Υπάρχουν όμως ερωτήματα. Υπάρχει άλλος δρόμος; Μπορεί η διαχείριση της ύφεσης και των δεδομένων δυσκολιών να γίνει με τρόπο τέτοιο που δεν θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι; Είναι μονόδρομος άλλη μια χαμένη γενιά, αφού, όπως επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση, «καπιταλισμό έχουμε»;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η επικαιροποιημένη δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Ζάππειο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που στη χώρα μας η αντιπολίτευση δεν καταθέτει γενικούς άξονες πολιτικής, ούτε απλά προτάσεις - πυροτεχνήματα για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, κοστολογημένη, με αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρίνει, να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή, ωστόσο, που η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο που κινείται στον αντίποδα της στρατηγικής τής κυβέρνησης, της ακραίας υποτίμησης και αναδιάρθρωσης σε όλα τα πεδία, αυτό και μόνο συνιστά πολιτικό γεγονός. Και, αν μη τι άλλο, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν και να αντιπαραθέσουν τα όσα έχει πράξει ή διακηρύξει η κυβέρνηση και όσα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόγραμμα - αποτέλεσμα διαβουλεύσεων

Ας δούμε λοιπόν πώς αντιμετωπίστηκε το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ». Κατ’ αρχάς, έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους ανθρώπους της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, μικρομεσαίους, επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Ζάππειο έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και εργαζόμενων. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γ. Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ, ο Γ. Καρανίκας από την ΕΣΕΕ και ο Γ. Βερνίκος από τον ΣΕΤΕ. Εξάλλου, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα συνεχών διαβουλεύσεων και τηλεδιασκέψεων του κόμματος με τους εκπροσώπους της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις πραγματικές ανάγκες.

Προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επέλεξε με μια κίνηση χυδαίου πολιτικού unfair να δώσει συνέντευξη στο Star την ώρα της παρουσίασης. Ένδειξη κυνισμού και πλήρους απαξίωσης των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και του ίδιου του αρχηγού της. Και, φυσικά, η τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης απλά... δεν υπήρχε! Εξαφανίστηκε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με εξαίρεση το Mega, που έδωσε live εικόνα και αποσπάσματα -η ΕΡΤ έπαιξε το βράδυ «κονσέρβα» την ομιλία Τσίπρα-, τα υπόλοιπα κανάλια σχολίασαν στα πάνελ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να τις έχουν παρουσιάσει. Δίπλα στην απόκρυψη και την απαξίωση, ο σεξισμός. Σε ιστοσελίδες και από δημοσιογράφους, με κορυφαίο παράδειγμα τον Γ. Πρετεντέρη στον ρ/σ Πρώτο Θέμα, οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασαν «στα ψιλά», δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα φουστάνια των γυναικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητική αμηχανία

Ενδεικτική ωστόσο είναι η αμηχανία πέριξ και εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη εξαναγκάζονται να αναγνωρίσουν θετικές πτυχές της κοστολογημένης εναλλακτικής πρότασης της Κουμουνδούρου, αναζητώντας ωστόσο επικοινωνιακό καταφύγιο σε κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ υπό το εκβιαστικό καθεστώς των πιστωτών!

«Η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση είναι σωστή. Έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήγε στο 24% από 13% που τον βρήκε (σ.σ.: τον ΦΠΑ);» σημείωσε ενδεικτικά (Οpen TV) o Στέλιος Πέτσας. Στη δημοσιογραφική δε παρατήρηση ότι «αυτό έγινε σε άλλο χρόνο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναζήτησε διέξοδο στο... βαθύτερο παρελθόν (περίοδο 2012 - 2014) επισημαίνοντας: «Όταν είσαι στην αντιπολίτευση, υπόσχεσαι πολλά. Το ‘Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’, το ‘Παράλληλο Πρόγραμμα’»! Επιχειρώντας δε να αποδυναμώσει τις τωρινές προτάσεις τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέληξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είναι στην αντιπολίτευση, τα βρίσκει όλα εύκολα, όταν είναι στην κυβέρνηση, κάνει το αντίθετο από αυτό που έχει υποσχεθεί».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και Μπάμπης Παπαδημητρίου δηλώνοντας (Alpha) ότι «το να ξεκινάει ο Τσίπρας και να λέει παντού για μειώσεις φόρων εμένα με ικανοποιεί. Αν το είχε καταλάβει το 2015, θα είχε σωθεί η χώρα», ενώ ως οικονομικός σχολιαστής στις κρίσιμες διαπραγματευτικές στιγμές του Ιουνίου του 2015 είχε πει την... εμψυχωτική φράση «κράτα γερά, ΔΝΤ»! Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισήμανε ότι «ήταν σωστή η τοποθέτηση του Τσίπρα» για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, χωρίς να παραλείψει να αναγνωρίσει -με το βλέμμα στο οικονομικό επιτελείο- ότι «σ’ αυτό είναι πιο μπροστά από την κυβέρνηση, η οποία θα το κάνει κι αυτή νομίζω»! Αναζητώντας ωστόσο διέξοδο στις ειδικές συνθήκες της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς εκείνος (σ.σ.: ο Αλ. Τσίπρας) το είχε πάει στο 100% και είχε ρίξει έξω τους επαγγελματίες».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δε διεκδίκησε για λογαριασμό της κυβέρνησης την πατρότητα της πρωτοβουλίας για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, προαναγγέλλοντας (ΑΝΤ1) ότι «τις επόμενες μέρες η Ν.Δ. θα ανακοινώσει το ακριβές ποσοστό της μείωσης για τις επιχειρήσεις που θα αφήσει ικανοποιημένη την αγορά»...

Επιλεκτική μνήμη Θ. Ρουσόπουλου

«Ο άνθρωπος και η κυβέρνηση εκείνη που έφτιαξαν τα ματωμένα υπερπλεονάσματα που καταπίεσαν τους πολίτες ανοίγουν σήμερα την τσάντα και λένε ‘πάρε κόσμε’» ήταν δε η «λαϊκίστικη» επισήμανση (Real FM) του Θ. Ρουσόπουλου, λησμονώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συνομολογήσει σε πλεονάσματα της τάξεως του 4,5%...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL