Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Υπόθεση Βασίλη Δημάκη / Υπόθεση Βασίλη Δημάκη: Αναλγησία και μετάθεση ευθυνών αντί για το αυτονόητο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Βασίλη Δημάκη / Υπόθεση Βασίλη Δημάκη: Αναλγησία και μετάθεση ευθυνών αντί για το αυτονόητο

Για αύριο Τετάρτη προγραμματίστηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα του εκ νέου απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη να μεταφερθεί στο κελί του προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί πριν περισσότερες από δύο εβδομάδες η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Απεργία για τρίτη φορά

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται για τρίτη φορά σε απεργία πείνας και δίψας τον τελευταίο μήνα. Την πρώτη φορά εξαιτίας της εκδικητικής, όπως τη χαρακτήρισε, μεταγωγής του στις φυλακές Γρεβενών, για την οποία ανέφερε ότι οφειλόταν στην ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα των κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω πανδημίας. Η αποσυμφόρηση αυτή είχε προαναγγελθεί, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια, ο Β. Δημάκης επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού, όχι όμως στο κελί του, αλλά στις γυναικείες φυλακές, χωρίς τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του, λόγος για τον οποίο ξεκίνησε νέα απεργία.

Μόνο υποσχέσεις...

Η Σ. Νικολάου δήλωσε τότε ότι η μεταφορά στο γυναικείο τμήμα έγινε για λόγους τήρησης της καραντίνας λόγω της προηγούμενης μεταγωγής και ότι ο Δημάκης θα επιστρέψει στο κελί του αμέσως μετά για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε ούτε μετά το πέρας των 14 ημερών της καραντίνας, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ αυτό το διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «δεν κατάφερε» να βρει ένα λάπτοπ κι ένα στικάκι που ζήτησε ο Δημάκης για να μπορεί να μελετήσει ενόψει της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

Τώρα, η κυρία Νικολάου, η οποία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τις δηλώσεις της, ενώ την Κυριακή εξακολουθούσε να κάνει «βόλτες» στα social media απαντώντας άσχετα πράγματα σε χρήστες και δεχόμενη μαζική κατακραυγή, διαρρέει ότι εξαρχής είχε ζητήσει να μεταφερθεί προς τον Β. Δημάκη ότι η μεταγωγή του προϋποθέτει τη σύγκληση της ΚΕΜ, αλλά «η πληροφορία τού μεταφέρθηκε λανθασμένα».

Επικοινωνία με Δαμιανό και Καμπαγιάννη

Χθες ο Β. Δημάκης δέχτηκε τελικά να συναντηθεί με τον δάσκαλό του Π. Δαμιανό με τον οποίον είχε συζήτηση μιάμισης ώρας, παρά την αρχική του ανακοίνωση ότι παραιτείται από οποιαδήποτε επικοινωνία τόσο με τον Π. Δαμιανό όσο και με τον συνήγορό του Θανάση Καμπαγιάννη, τον οποίον χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο συνήγορο που θα μπορούσα ποτέ να έχω». Αρνήθηκε πάντως να σταματήσει την απεργία βασιζόμενος σε δεσμεύσεις, χωρίς να μεταφερθεί στο κελί του.

Από την πλευρά του συνηγόρου του Θ. Καμπαγιάννη, υπενθυμιζόταν ότι η Σ. Νικολάου θα μπορούσε να πάρει την απόφαση μόνη της, όπως τις δύο προηγούμενες φορές, ενώ ζήτησε την επίσπευση της συνεδρίασης της ΚΕΜ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης για την υγεία του Βασίλη Δημάκη.

«Χωροφυλακίστικες νοοτροπίες»

Μιλώντας την Κυριακή στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο Θανάσης Καμπαγιάννης ανέφερε ότι «διακύβευμα των διεκδικήσεων (σ.σ.: του κρατούμενου φοιτητή) είναι η ίδια η δημοκρατία» και κατηγόρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι αντιμετωπίζει το ζήτημά του με «χωροφυλακίστικές νοοτροπίες της δεκαετίας του 1950», κάνοντας λόγο για «πώρωση» εκ μέρους των αρχών.

«Θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα που υπάρχει, ότι μέσα στις φυλακές είναι τα αποβράσματα, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να διατηρηθεί το τιμωρητικό σύστημα. Ο Δημάκης κατάφερε να ανατρέψει αυτή την εικόνα» τόνισε εξάλλου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τα δικαιώματα Πάνος Λάμπρου.

Αντίδραση από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Α. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης και Ε. Κουντουρά, με την οποία καταγγέλλουν «για άλλη μια φορά την εκδικητική στάση της αρμόδιας γενικής γραμματέως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου λόγω της μη πραγματοποίησης των υποσχέσεών της για μεταγωγή του κρατουμένου Βασίλη Δημάκη στο κελί του και τον αποκλεισμό του από την εκπαιδευτική διαδικασία» και «εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Βασίλη Δημάκη και τα αυτονόητα που διεκδικεί».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επιβάλλεται η Πολιτεία να ακούσει το νόμιμο αίτημα του Βασίλη Δημάκη και να πάψει να τιμωρεί έναν άνθρωπο που είναι έτοιμος να χάσει τη ζωή του για το δικαίωμά του στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Η φράση του 'Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν' μας συγκινεί και μας αφυπνίζει».

Το προφίλ της Σ. Νικολάου

Εκλεκτό μέλος της καινούργιας ακροδεξιάς παρέας της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της Ν.Δ. αποτελεί η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου, της οποίας η πολιτεία θυμίζει αρκετά αυτή άλλων «εκλεκτών» μελών αυτής της παρέας.

Με νομικό γραφείο που απέκτησε ξαφνικά και το οποίο έχει στενή συνεργασία με τον γνωστό Αχιλλέα Μπέο, αρκετά χρήματα, τα οποία επιδεικνύει χωρίς συστολή, και προνομιακές σχέσεις με το μιντιακό σύστημα, το οποίο φρόντισε για την υπερπροβολή της όταν δεν την ήξερε κανείς εκτός από τους ακολούθους της στα social media, όπου εμμονικά αναφερόταν στον γνωστό μονόλογο για τη Marfin και το Μάτι. Αλλά με προνομιακές σχέσεις και με το επιτελείο Τραμπ, στο οποίο ανήκει ο επικεφαλής της επικοινωνίας της Τζορτζ Τζιτζίκος.

Αποτυχούσα πολιτευτής στην Α' Αθήνας, η Σ. Νικολάου διορίστηκε γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής με αρμοδιότητες που πέρασαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε αυτό της Προστασίας του Πολίτη και διακρίθηκε ώς τώρα για την προαναγγελθείσα και ουδέποτε πραγματοποιηθείσα ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και για σειρά απευθείας αναθέσεων σε οικείους, όπως αυτή ύψους 25.000 ευρώ για επικοινωνιακή πολιτική της Γραμματείας, όσο αυτή βρίσκεται επικεφαλής της (!), στην επίσης αποτυχούσα υποψήφια της Ν.Δ. Ματίνα Ρέτσα.

Συγκέντρωση συμπαράστασης από φοιτητές

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το μετρό της Κατεχάκη, με πρωτοβουλία της κίνησης Support Art Workers, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον Βασ. Δημάκη και ζητώντας την ικανοποίηση του αιτήματός του. Οι συγκεντρωμένοι καλλιτέχνες κρατούσαν φωτογραφίες του κρατούμενου σπουδαστή, ενώ παρουσία δήλωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ελευθεριακού χώρου.

Πάντως, όταν οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν με σκοπό να κατευθυνθούν προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περικυκλώθηκαν αμέσως από κλούβες των ΜΑΤ που τους εμπόδισαν να προχωρήσουν. Αυτό παρότι οι προθέσεις των συγκεντρωμένων ήταν καταφανώς ειρηνικές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL