Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Θ.Φωτίου: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να κλείσει μεγάλο μέρος των ΜμΕ επιχειρήσεων εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ.Φωτίου: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να κλείσει μεγάλο μέρος των ΜμΕ επιχειρήσεων εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα (Video)

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ψευδή, ανεπαρκή για τους μικροεπιχειρηματίες, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, και αδιέξοδα για τους εργαζόμενους», τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο Kontra chanel.https://www.youtube.com/embed/ReHWBZsg5F4

Η ίδια αναφερόμενη στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «παίζουν με τον πόνο του ελληνικού λαού γιατί οι ενισχύσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύουν πραγματικό δημοσιονομικό χώρο 14 δισ., και όχι 24 δισ. όπως ανακοίνωσε. Πρόκειται για το άθροισμα των 6,5 δισ. των αρχικών μέτρων -όπως τα έχει δηλώσει η χώρα μας και στην στην ΕΕ-  τα 2,1 δισ. των μέτρων που ανακοινώθηκαν χτες, τα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και τα 3,5 δισ. κόστος εγγυήσεων και αναβολών πληρωμών. Σύνολο 14 δισ.»

«Ο υπουργός Οικονομικών, κάνει μια λαθροχειρία και αυθαίρετα αναφέρεται σε δική του εκτίμηση για την προστιθέμενη αξία τωβν μέτρων, ανεβάζοντάς τα έτσι στα 20 δισ. Τα 24 που ανακοίνωσαν δεν προκύπτουν και δεν εντοπίζονται ούτε από την ίδια τη ΝΔ», σημείωσε η Θ.Φωτίου.

Παράλληλα, η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πρόγραμμα #Μένουμε Όρθιοι, στις 6 Απριλίου, πρότεινε να ληφθούν εμπροσθοβαρή μέτρα 14 δις από τα μαξιλαράκι των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα, σπεύδοντας εκ των υστέρων, με τόση καθυστέρηση που πλέον η απραξία όλων αυτών των μηνών έχει παραγάγει αποτέλεσμα: την αναμενόμενη τραγική ύφεση του 13%, όταν αρχικά προσπαθούσαν να μας πείσουν για ύφεση αρχικά μηδενική, μετά 4,7%, 7,6% και τέλος, στην Ευρώπη, 9,7%. Να τονίσουμε εδώ ότι στην περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης το 2012-2014 η ύφεση του 7% έδωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους και τεράστια φτώχεια».

«Τα μέτρα είναι αδιέξοδα για τους εργαζόμενους γιατί αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να τους στηρίξει θα έπρεπε να έχει εξ αρχής αναπληρώσει το μισθό τους κατά 80-90% όπως έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντ’ αυτού, έδωσε ένα επίδομα 535 ευρώ, σταθερό για όλους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, ούτε ο πραγματικός μισθός του κάθε εργαζόμενου, ούτε τα μέλη της οικογένειας που ζουν από αυτόν. Και σήμερα τρεις είναι οι εναλλακτικές που έρχεται να προτείνει στους εργαζόμενους: Ή να πάρουνε τα 535 ευρώ μένοντας σε αναστολή εργασίας, ή να πάνε σε εκ περιτροπής εργασία, άρα να έχουν άμεση μείωση μισθού κατά 20%, είτε να απολυθούν», σημείωσε η Θεανώ Φωτίου.

«Τα μέτρα είναι απολύτως ανεπαρκή για τους εργαζόμενους και τους μικροεπιχειρηματίες, ειδικά στον τουρισμό, όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι  μικρομεσαίες  ή οικογενειακές, γιατί ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τα πρωτόκολλα και τους όρους λειτουργίας των μονάδων ώστε να ξέρουν οι ιδιοκτήτες πώς θα προσαρμοστούν και τι θα χρειαστούν, ενώ το βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι ότι δεν έχουν κεφάλαια κίνησης. Κι αυτό δεν λύνεται με την επιστρεπτέα προκαταβολή που εφαρμόζεται με δυσχερείς όρους, ώστε λίγες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν».

Καταλήγοντας, η Θ.Φωτίου σημείωσε ότι «η μόνη λύση για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι αυτή που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να δοθεί δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δισ. για να μπορέσουν να κινηθούν και να προσαρμοστούν. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι άλλο: Θέλει να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή να συγχωνευθούν με τις μεγάλες, γιατί τα μεγάλα συμφέροντα είναι εκείνα που θέλει να εξυπηρετήσει.

» Οι προτάσεις του προγράμματος #Μένουμε όρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως τεκμηριωμένες και κοστολογημένες και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, που επίσης θα λέει πόσο κοστίζει η κάθε πρόταση και από πού θα χρηματοδοτηθεί».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL