Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της κυβέρνησης - "Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσφέρει απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών" / Ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της κυβέρνησης: Μειώσεις μισθών 20% για τους εργαζόμενους, ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της κυβέρνησης - "Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσφέρει απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών" / Ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της κυβέρνησης: Μειώσεις μισθών 20% για τους εργαζόμενους, ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους

Για ένα σχέδιο που ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014, οι οποίες οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες. “Μετά από δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε επιτέλους το περιβόητο σχέδιό του για την επόμενη μέρα” υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρόκειται για σχέδιο που βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και «ανοσία αγέλης» για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα ως προς τις επιχειρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι:

* Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

* Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές.

* Το προγράμματα εγγυοδοσίας, έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφήνουν εκτός τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

* Η μείωση προκαταβολής φόρου ανακοινώθηκε χωρίς να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Υπενθυμίζεται δε ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του τη μείωσή της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%.

“Η μείωση αυτή θα ήταν νόμος του κράτους από 1.1.2020 αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μείγμα πολιτικής” υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου. Υπογραμμίζονται ακόμη ότι η μείωση του ΦΠΑ που εξαγγέλθηκε “αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα” καθώς και η απουσία συγκεκριμένων μέτρων για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.

Ψέματα Μητσοτάκη για την ανάπτυξη

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη πως ψεύδεται σε σχέση με τις “δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη” παραθέτοντας τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν πως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του, “παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και "κατάφερε" να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή”.

Διάλυση εργασιακών σχέσεων

Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια. “Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών” αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Ειδικότερα τονίζεται ότι:

* Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.

* Ωθεί τους εργαζομένους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας είτε σε απόλυση.

* Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια.

Σταγόνα στον ωκεανό

“Όσο για τον τουρισμό και την εστίαση, τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε ούτε λέξη” επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Συνολικά ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε τη λογική των 'λεφτόδεντρων', καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική, που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια” αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Στηλιτεύοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στην κατάρρευση των στερεοτύπων του παρελθόντος με την πανδημία σημειώνει πως “ξέχασε να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Ιδεοληψίες που, απ’ ό,τι φαίνεται, εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με συνέπειες καταστροφικές για την ελληνική οικονομία”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL