Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τηλεδιάσκεψη Αλ.Χαρίτση - Στ.Αραχωβίτη με εκπροσώπους Αγροτικών Φορέων της Μεσσηνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεδιάσκεψη Αλ.Χαρίτση - Στ.Αραχωβίτη με εκπροσώπους Αγροτικών Φορέων της Μεσσηνίας

Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή, πραγματοποίησαν χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, με εκπροσώπους του Πρωτογενούς Τομέα της Μεσσηνίας.

Στην συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Φορέων ανέδειξαν τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την αγροτική παραγωγή εν μέσω της πανδημίας, με κυριότερα μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Tην μεγάλη μείωση της απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων και κηπευτικών εξ αιτίας του 3μηνου κλεισίματος της εστίασης, του περιορισμού των μετακινήσεων των παραγωγών στις λαϊκές αγορές εκτός νομού και της επερχόμενης ιδιαίτερα προβληματικής χρονιάς για τον τουρισμό και τον ανεφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων.

  • Την σημαντική μείωση των εξαγωγών αγροτικών κηπευτικών προϊόντων.

  • Την τεράστια ζημιά των ντοματοπαραγωγών εξ αιτίας της ίωσης που προσέβαλε την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη καραντίνα στην ντομάτα θερμοκηπίου για 3 χρόνια.

  • Την μη διευκόλυνση των παραγωγών για τις πληρωμές των επιταγών τους, σε αντίθεση με την παράταση που δόθηκε στους χονδρεμπόρους.

  • Την καταστροφική χρονιά για τους κτηνοτρόφους, ιδίως των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της διάθεσης αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, εξ αιτίας της πανδημίας.

  • Την κατακόρυφη πτώση των τιμών ελαιολάδου όλη την τελευταία δεκαετία με αποκορύφωμα την φετινή χρονιά όπου το κόστος συγκομιδής υπερβαίνει τα έσοδα των παραγωγών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάσεις εγκατάλειψης των ελαιώνων.

  • Την προβληματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγροτικοί συνεταιρισμοί λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργείας των και της μηδενικής τους δανειοδότησης που τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς με αυτούς των μεσογειακών χωρών.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών για τις ενέργειες που προσέφυγε, μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούσαν:

  • Τα μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού, δεδομένων των τουριστικών χαρακτηριστικών της Μεσσηνίας, σε μια τουριστική περίοδο που θα είναι ιδιαίτερα προβληματική.

  • Τις καθυστερήσεις αξιοποίησης του Φιλιατρινού Φράγματος, έργου ζωτικής σημασίας που θα αρδεύει 35.000 στρέμματα και θα αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, η οποία σημειωτέων δεν απαντήθηκε ποτέ από τον κ.Βορίδη και θα επανακατατεθεί.

  • Τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που συμπιέζουν τις τιμές των παραγωγών, με μέτρα που θα καθιστούν υποχρεωτική την συνεκτίμηση του κόστους παραγωγής στη διαμόρφωση των τιμών.

  • Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και την υποχρηματοδότηση στη Δακοκτονία με αίτημα να αυξηθεί το ποσό της φετινής χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας και o αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας.

  • Το τεράστιο πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος τους που αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί Μεσσηνιακής πατάτας εξ αιτίας των τεράστιων και χωρίς έλεγχο εισαγωγών Αιγυπτιακής πατάτας.

  • Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, καθώς και αν προτίθεται να εντάξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας στους πληττόμενους από την κρίση της πανδημίας, ώστε να γίνει αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κλπ υποχρεώσεων.

  • Τους λόγους που προχώρησε ο ΕΛ.Γ.Α. στην πρωτοφανή και υπέρογκη αύξηση, ύψους 58%, στην τιμολόγηση της ασφαλιζόμενης αξίας της ελιάς Καλαμών.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, όπως έχουν προειδοποιήσει όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε άτολμο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας ο οποίος δεν λαμβάνει μέτρα στήριξης για την πρωτογενή παραγωγή των κρατών μελών και τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση το γνωστό «πεντοχίλιαρο», εφ όσον δεν υπάρχουν στην χώρα μας τα απαιτούμενα κονδύλια για να δοθεί.

Χαρακτήρισε επίσης άτολμη την πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης ο οποίος δεν αξιοποιεί εδώ και έναν χρόνο την επιστολή με προτάσεις στήριξης της ελαιοκομίας που απέστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Hogan. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου και να αφήσει την λογική «βλέποντας και κάνοντας». Σε ότι αφορά την ρευστότητα ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενεργοποίησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν και στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό οι όροι και οι εγγυήσεις που ζητούνται είναι δυσβάσταχτοι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις μέτρων που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» με τα εξής κύρια σημεία:

  • Την ανάγκη άμεσης παροχής πιστώσεων μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (αλλά δεν προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ) και μέτρα στήριξης κάθε κλάδου ξεχωριστά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis).

  • Την απορρόφηση αγροτικών προϊόντων μέσω κοινωνικών δομών και κρατικών υπηρεσιών (Νοσοκομεία – Στρατός - Δομές προσφύγων - Σχολεία)

  • Την άμεση εφαρμογή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου και την αναβολή καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες τόσο των παραγωγών, όσο και των συνεταιρισμών.

Τέλος, διευκρίνισε ότι τα μέτρα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθιοι» και περιλαμβάνουν τους αγρότες αφορούν το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που απαιτείται άμεσα, για την αποφυγή της κατάρρευσης της παραγωγής.

Κλείνοντας ο Αλέξης Χαρίτσης δεσμεύτηκε για νέα και δια ζώσης πλέον, μετά την αναστολή των περιοριστικών όρων, συνάντηση με τους φορείς των Αγροτών στην Μεσσηνία το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι επίλυσης των προβλημάτων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, με πίεση σε όλα τα επίπεδα, μέσα και έξω από την βουλή.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Xώρας «Νηλέας», Γιώργος Kόκκινος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών “Η Τριφυλία”, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων «Ελαιώνας», Νίκος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοντοβουνίων, Παναγιώτης Βουδούρης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής «Γεωργικής Οικονομίας» του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Συμμετείχαν επίσης η Μαρία Βεργινάδη, συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Τσορώνης, μέλος της Ν.Ε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL