Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Τουρισμός, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εργασία, οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εργασία, οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος

Στήριξη του τουρισμού, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας είναι οι βασικοί πυλώνες στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Στις κατευθύνσεις του προγράμματος αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που είχε με νέους και νέες προχθές, στα “εγκαίνια” της εφαρμογής του Live Events της πλατφόρμας iSYRIZA. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το άμεσο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και της ύφεσης που έρχεται, η αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζεται το συνολικό πολιτικό πρόγραμμα, που θα έχει πιο στρατηγικό και οραματικό χαρακτήρα, όπως σημείωνε στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Στη ΔΕΘ το νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη του στην “Α” της Κυριακής, για τη στήριξη των κοινών αγαθών, του δημόσιου συστήματος Υγείας, του κοινωνικού κράτους, της πρόνοιας και γενικά των δημόσιων αγαθών, ώστε η κοινωνία συλλογικά να πάει μπροστά. Εξάλλου στελέχη που επεξεργάζονται το οικονομικό πρόγραμμα εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί που αφήνουν απροστάτευτη την κοινωνία, από τους εργαζόμενους, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους έως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για προοδευτικές συγκλίσεις στη βάση κοινών αναγκών και προβλημάτων. “Βρισκόμαστε σε μια ειδική συνθήκη, όπου ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας”, σημείωνε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τρεις φορές γραμμή σε 15 μέρες

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να τονίζουν την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα -“η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει γραμμή τρεις φορές μέσα σε 15 ημέρες για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία”, ανέφερε χθες ο Αλ. Χαρίτσης-, ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε στα τρία επίπεδα στήριξης που θα προβλέπει το "Μένουμε Όρθιοι" vol. 2 στον τουρισμό. Εξάλλου, όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε και ο αρχηγός της, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ανοσία αγέλης στην οικονομία. “Όσοι δεν αντέξουν στην κρίση θα κλείσουν και οι ισχυροί θα ενισχυθούν”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται αναγκαία η άμεση εμπροσθοβαρής παρέμβαση ώστε να βρεθεί η κοινωνική πλειοψηφία όρθια μπροστά στη βαθιά ύφεση που φαίνεται στον ορίζοντα.

Στήριξη της εργασίας

Πρώτη πτυχή, που αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στον τουρισμό, είναι η στήριξη της εργασίας, με κεντρικό χαρακτηριστικό την πρόταση για τους επόμενους τέσσερις μήνες το κράτος να στηρίξει στο 100% το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος. “Να μπορέσει ο επιχειρηματίας στον οποίο δούλευες να σε προσλάβει και εσένα και όλο το προσωπικό που είχε όλη την προηγούμενη χρονιά, ανεξάρτητα από το αν θα έχει ή δεν θα έχει ζήτηση, αν θα έχει ή δεν θα έχει τζίρο ή κόσμο στο ξενοδοχείο”, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε νέο εργαζόμενο σε ξενοδοχείο της Ρόδου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, όπως όλοι οι συνάδελφοί του, στον αέρα. Παράλληλα, θα προβλέπονται οφέλη για τον εργοδότη που θα προσλάβει τους εργαζόμενους, όπως να μπορεί να ενταχθεί σε μια σειρά από άλλα προγράμματα ενίσχυσης και χρηματοδότησης.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση

Η δεύτερη πτυχή αφορά στην ένταξη της πλειονότητας των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει η κάθε επιχείρηση, ώστε να σταθούν όρθιες, να έχουν τα έξοδα κίνησης, να μπορέσουν να ανοίξουν. Διότι, όπως εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός, με το 25%, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις σκέφτονται ότι θα έχουν μεγαλύτερο κόστος αν ανοίξουν από το να μην ανοίξουν καθόλου. “Η προστασία της εργασίας είναι το βασικό - και το να μην κλείσει η μηχανή της επιχειρηματικότητας. Γιατί αν κλείσει, μετά δύσκολα ανοίγει ξανά”, υπογράμμισε.

Επιδοτούμενο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού

Τρίτη πτυχή, το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού. Αν και αποτελεί το 10% του συνολικού τουριστικού τζίρου, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτό το ποσοστό επιδοτηθεί από το κράτος, θα έχει διπλή θετική αντανάκλαση, αφού ο μέσος πολίτης θα μπορέσει να πάει μερικές ημέρες διακοπές με καλυμμένα έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και οι τοπικές οικονομίες στα νησιά ή σε άλλα τουριστικά θέρετρα θα μπορέσουν στοιχειωδώς να κινηθούν και να λειτουργήσουν.

Εμπροσθοβαρή μέτρα για να μην έχουμε lockdown στην απασχόληση

“Η λογική κάποιων κύκλων του ΣΕΒ, όπου η κατάσταση θεωρείται ευκαιρία αναδιάρθρωσης για να φύγουν οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αγοράς και να μείνουν οι πιο ισχυροί, αλλά με μια πιο μικρή 'πίτα', είναι καταστροφική και αντικοινωνική”, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Π. Σκουρλέτης. Όπως τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα “για να μην έχουμε lockdown στην απασχόληση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. “Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την αναγκαία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης; Ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”, δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Παράλληλα, στηλίτευσε την αλλαγή γραμμής από την κυβέρνηση “κάθε 15 μέρες”, υπενθυμίζοντας ότι αρχικά ο Χ. Σταϊκούρας υποστήριζε πως είναι καλή η ευρωπαϊκή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, ”ενώ μόλις χθες ακούσαμε τον κ. Σκυλακάκη να λέει ότι οι όροι που συνοδεύουν το πρόγραμμα του ESM είναι επαχθείς”.

Π. Σκουρλέτης: Μιλάμε με όρους δημοκρατικής ηγεμονίας απέναντι στα άλλα κόμματα

“Εμείς πραγματικά έχουμε κατακτήσει μια διαφορετική λειτουργία, δημοκρατική και συλλογική, στο κόμμα μας. Στα άλλα κόμματα βλέπετε ότι θυμίζει λίγο ‘Βυζάντιο’”, σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Επικοινωνώ με τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό, όχι μέσω των εφημερίδων. Δεν περιμένω να διαβάσω τις εφημερίδες, ούτε εκείνος να απευθυνθεί σε μένα έτσι”, ανέφερε τονίζοντας ότι “μιλάμε με όρους δημοκρατικής ηγεμονίας απέναντι στα άλλα κόμματα”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL