Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΥΡΙΖΑ: / ΣΥΡΙΖΑ: Να μη χάσουμε σε πέντε μήνες πέντε χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: / ΣΥΡΙΖΑ: Να μη χάσουμε σε πέντε μήνες πέντε χρόνια

"Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι κερδήθηκε σε πέντε χρόνια" αναφέρει συχνά ο Αλέξης Τσίπρας, στις επαφές που έχει με εκπροσώπους εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς. Μια φράση που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αντιπολιτευτική υπερβολή, σήμερα μοιάζει μάλλον... επιεικής.

Δραματικές προειδοποιήσεις των ανθρώπων της αγοράς

Μια βόλτα στην αγορά φανερώνει τη μεγάλη ανησυχία και την απόγνωση των εργαζομένων και των ανθρώπων της μεσαίας τάξης. Εκείνων που μέσα σε λίγο διάστημα έγιναν, από "ραχοκοκαλιά" και "νοικοκυραίοι", "μπαταχτσήδες" και οι επιχειρήσεις τους "ζόμπι", κατά την αργκό του ΣΕΒ, που πλέον εκφράζεται εντός της κυβέρνησης. "Μάλλον τώρα η πρόταση της Ν.Δ. για τα μεσαία στρώματα μπορεί να μετεξελιχθεί στο να γυρίσουν στα χωριά τους και να κάνουνε μπαχτσέ, ώστε να μην εξαρτώνται από το κράτος και να μην επιβαρύνουν τους άριστους επιχειρηματίες", σχολίαζε δηκτικά ο Ευ. Τσακαλώτος.

"Δεν ξέρουμε αν και πότε θα ανοίξουμε, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουμε εάν ανοίξουμε, δεν ξέρουμε πώς θα επιβιώσουμε" έλεγε ένας από τους καταστηματάρχες που συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη, στην επίσκεψη που έκανε σε σειρά από χώρους της εστίασης. "Ή θα παρθούν γρήγορα μέτρα ή σε ένα χρόνο θα μιλάμε για καταστροφή μεγαλύτερη των τριών Μνημονίων στην οικονομία" προειδοποιούσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, εκτιμώντας ότι το 30% της εστίασης και μεγάλο ποσοστό σχετιζόμενων επιχειρήσεων δεν θα ανοίξει. Μία στις δύο επιχειρήσεις στον τουρισμό δεν θα λειτουργήσουν, προειδοποιούν οι αρμόδιοι φορείς.

Ξυπνούν οι μνήμες των Μνημονίων

Τα μηνύματα που εκπέμπει ο κόσμος της αγοράς είναι δραματικά. Εστίαση και τουρισμός βρίσκονται στο "κόκκινο", με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, ενώ τα καμπανάκια έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν. Την ίδια ώρα, ο εφιάλτης της ανεργίας γίνεται ξανά πραγματικότητα, με τα στοιχεία της "Εργάνης" να ξυπνούν τις μνήμες των βαθύτερων μνημονιακών χρόνων. Αν όχι να τις ξεπερνούν, αφού την ίδια στιγμή, με αφορμή την κρίση της πανδημίας, δίνεται ευκαιρία για αναδιάρθρωση στην εργασία, ελαστικοποίηση, εκ περιτροπής εργασία και συνθήκες γαλέρας. Με νέο υποκατώτατο, νέες μειώσεις στους μισθούς και το τεράστιο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, που θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις.

Το κοινό συμφέρον μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε ανατροφοδοτούμενη κρίση την ελληνική οικονομία" σημείωνε ο Αλ. Χαρίτσης. Πρόκειται για συνολική αναδιάρθρωση, που πλήττει συνολικά τον παραγωγικό ιστό της χώρας, κάτι που, όπως εκτιμούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικών συμμαχιών μεταξύ μισθωτής εργασίας, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. "Τα εργασιακά, το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο και άλλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία αποτελούν πεδίο για κοινό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας" σημείωνε, στον Real FΜ, ο Ν. Παππάς.

Καπιταλισμό έχουμε...

Κινδυνολογία και λαϊκισμός, θα πουν κάποιοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως οι ίδιοι επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Θεοδωρικάκος και Γεωργιάδης, την περασμένη εβδομάδα, μας επιβεβαίωναν πως καμία δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αφού "έχουμε καπιταλισμό".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, επιβεβαίωνε την καταρράκωση των εσόδων του ΕΦΚΑ -πάνω από 1 δισ., σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως 3 δισ., ανάλογα με την πορεία της ύφεσης-, χωρίς να διαψεύδει το ενδεχόμενο ψαλιδιού στις συντάξεις. "Οι επιχειρήσεις ανοίγουν αλλά δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα, κανένας κανόνας για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας, για να καταβληθούν πλήρως οι μισθοί. Δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση από το κράτος προς τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να πληρώσουν" σημείωσε, σε συνέντευξή της, η Έφη Αχτσιόγλου.

Ακούει την κοινωνία και επικαιροποιεί το πρόγραμμά του

Αυτή η συνθήκη λοιπόν κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, στοχευμένων και κοστολογημένων, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε πρώτο πλάνο με το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι". Το οποίο επικαιροποιείται έπειτα από έναν μαραθώνιο τηλεδιασκέψεων και συζητήσεων ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος και τον ίδιο τον πρόεδρο με τους ανθρώπους της αγοράς. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται η παρουσίαση των ανανεωμένων θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα κινούνται στη λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. "Αντί να εξετάσει τις προτάσεις μας, το μόνο που είχε να απαντήσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ήταν περί... λεφτόδεντρων" σημείωνε χθες ο Αλ. Χαρίτσης, λέγοντας πως "έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Κάθε μέρα που περνά στοιχίζει στην ελληνική οικονομία".

Βασικός άξονας παραμένει η ανάγκη "ένεσης" ως άμεση ενίσχυση, όχι δάνειο, των επιχειρήσεων, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής, για την κάλυψη μισθών, εισφορών και ενοικίων και τη στήριξη της εργασίας με ενίσχυση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στους εργαζόμενους.

Τονίζεται επίσης η ανάγκη άσκησης πίεσης στις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά και αξιοποίησης του εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας για παροχή μικροπιστώσεων. Εξάλλου η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Στο κομμάτι της φορολογίας, προτείνεται να υπάρξει ρύθμιση, στη λογική των 120 δόσεων, τη μείωση ή τη βάσει κριτηρίων εξάλειψη της προκαταβολής φόρου και την έκτακτη μείωση του ΦΠΑ. Όσον αφορά τον τουρισμό, πέραν των προαναφερόμενων μέτρων για τις επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα ισχυρό πακέτο στήριξης του κοινωνικού τουρισμού.

Live Event με τον Αλ. Τσίπρα

Με νέες και νέους θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αύριο, Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ., ο Αλ. Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το νέο εργαλείο που παρέχει η πλατφόρμα iSYRIZA, το Live Event. Μια διαδικτυακή εκδήλωση δηλαδή, που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και αλληλεπίδρασης, αφού τα μέλη της πλατφόρμας θα μπορούν να συζητήσουν και να πάρουν τον λόγο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL