Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Η Αθήνα χωρίς στρατηγική έναντι της Άγκυρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα χωρίς στρατηγική έναντι της Άγκυρας

Κανείς δεν έγινε σοφότερος από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής χθες, καθώς, πέρα από τη διαπίστωση ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και τη δέσμευση του υπουργείου Εξωτερικών να ενημερώσει τους πάντες γι’ αυτό, καμία άλλη κίνηση δεν αναμένεται από την Αθήνα.

Και δεν αναμένεται επειδή η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Απλώς ελπίζει αφενός ότι η πανδημία και το τεράστιο οικονομικό κόστος της θα αναγκάσουν την Άγκυρα να βάλει νερό στο κρασί της, αφετέρου ότι οι εταίροι στα δύσκολα θα βάλουν πλάτη. Και είναι πιθανόν οι ελπίδες να διαψευστούν.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων για την “κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα” και επανέλαβε το αυτονόητο, πως η Αθήνα καθιστά προς πάσα κατεύθυνση σαφές ότι “η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό”.

Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Δένδιας δηλώνει ψύχραιμος και επαναλαμβάνει ότι η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Επιπλέον ενημέρωσε τα μέλη του ΕΣΕΠ για την επιχείρηση “Ειρήνη” -αυτή που υποτίθεται ότι θα επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη-, τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα με ανάληψη και επιτελικών θέσεων -όχι όπως το ήθελε- και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης”.

Γ. Κατρούγκαλος: Κενό στρατηγικής και εσωτερικές αντιφάσεις

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε το κενό στρατηγικής και τις εσωτερικές αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης: «Διαπιστώνουμε ένα στρατηγικό κενό, μια έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας, σαν να πορεύεται η εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα» υποστήριξε.

«Δηλωτική αυτού του κενού συνεκτικής στρατηγικής, αλλά και των εσωτερικών κυβερνητικών αντιφάσεων, ήταν και είναι η αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης “Καταιγίδα”, για την οποία όλα τα κόμματα που τοποθετήθηκαν δήλωσαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι με τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας «είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μη θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας».

Σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ διπλωματικών λύσεων και θεωρεί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ένα από τα θετικά βήματα προς μια κατεύθυνση διπλωματικής λύσης, όμως αυτά οφείλουν να είναι «συγκροτημένα, στοχευμένα, προετοιμασμένα».

Ανέφερε δε ότι είναι προϋπόθεση να λέγεται η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην υπάρχει το φαινόμενο διαρροής σεναρίων, ιδίως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία μετά διαψεύδονται. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να μην περιμένουμε να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής» σημείωσε.

«Να καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωτουρκική. Δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση το σημαντικό όπλο των κυρώσεων που της παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση ώστε να χαραχθούν από τώρα κόκκινες γραμμές για να μην εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό και, κυρίως, για να μην δούμε τουρκικά πλοία νότια της Κρήτης».

Τέλος, ανέφερε ότι είναι θετική η συζήτηση για τον οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά με νεοφιλελεύθερες αποχρώσεις, όπως η πρόβλεψη ότι πρέπει να πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τη χρήση υπηρεσιών της ελληνικής διπλωματίας, καθώς και με μια «οσμή» πελατειακών ρυθμίσεων.

Α. Λοβέρδος: Δεν αρκεί η απλή ανάλυση των προβλημάτων

«Η Ελλάδα, ως κυβερνητική πολιτική, απέναντι στην Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της ή τη συζήτηση για θεσμικά θέματα, όπως ο οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών» επεσήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ.

Σ. Σακοράφα: Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην εξαρτώνται από τρίτους

«Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αμφισβητούνται και πλήττονται έμπρακτα από τη γειτονική χώρα» σημείωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

«Εμείς απαιτούμε και έχουμε στόχο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην εξαρτώνται από τρίτους» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Σ. Σακοράφα, συζητήθηκε και το θέμα της ΑΟΖ και με ποιες χώρες γίνεται συζήτηση, εάν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με οποιαδήποτε εξόρυξη γύρω από τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, σημείωσε: «Θέσαμε το Παλαιστινιακό και το θέμα των (γερμανικών) αποζημιώσεων και ο κ. υπουργός απάντησε δεόντως».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL