Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια βόλτα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια βόλτα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο...

Νέα «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού στο νοσηλευτικό προσωπικό μέσω... ασφαλούς τηλεδιάσκεψης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα. Εμφανίστηκε ως αναμορφωτής του ΕΣΥ, αλλά χωρίς καμία δέσμευση για τίποτα, την ώρα που οι νοσηλευτές ξεκινούν κινητοποιήσεις. Αλ. Τσίπρας, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπας ζητούν μονιμοποίηση των νοσηλευτών και προσλήψεις, υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, τα οποία απέρριψε διαδοχικά η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, ενιαίο και όχι διαχωρισμένο νοσηλευτικό κλάδο.

Στις 15 Μαρτίου το κάλεσμα της συζύγου του πρωθυπουργού να βγούμε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ξεσήκωνε μεγάλες αντιδράσεις: Δεν θέλουμε χειροκροτήματα, θέλουμε ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν όχι επειδή οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής δεν είχαν ανάγκη από ψυχολογική ώθηση, αλλά λόγω της εύλογης καχυποψίας ότι η Ν.Δ., με την... έξωθεν κακή μαρτυρία της ως του κόμματος που φύσει και θέσει πολέμησε το ΕΣΥ προς όφελος της ιδιωτικής νοσηλείας, «ξαφνικά» ανακάλυψε τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ακόμη κι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης «μετανόησε» βλέποντας το φως το αληθινό μπροστά στις πρωτοφανείς συνθήκες και τη διεθνή παραδοχή της σημασίας των εθνικών συστημάτων, αυτό θα ήταν θετικό, εφόσον η αλλαγή σκεπτικού του θα οδηγούσε στην ουσιαστική ενίσχυση των νοσηλευτών και των γιατρών.

Έγινε όμως έτσι; Ή οι κινήσεις του ήρθαν να καλύψουν όπως - όπως τις τεράστιες ανάγκες επιδερμικά και πρωτίστως επικοινωνιακά, μιας και όλη η κοινωνία (από μόνη της) όντως «χειροκρότησε» τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους υπαλλήλους του σούπερ μάρκετ και τους ντελιβεράδες που δεν είχαν την πολυτέλεια να «μείνουν σπίτι»; Σύσσωμη η αντιπολίτευση και -κυρίως- το νοσηλευτικό προσωπικό συνηγορούν υπέρ αυτού, γι’ αυτό και ο κλάδος τους προχωρά σε κινητοποιήσεις.

Επικοινωνιακά ευχολόγια Μητσοτάκη

Προβλέποντας τα επικοινωνιακά ευχολόγια του πρωθυπουργού και την παρουσίαση μιας μαγικής εικόνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη είχε σχολιάσει ότι το «ευχαριστώ» που θα σπεύσει να απευθύνει θα είναι πολύ υποκριτικό, αν δεν περάσει «από τα ωραία λόγια στις πράξεις».

«Γιατί τα χειροκροτήματα από μόνα τους δεν λύνουν τα προβλήματα των χιλιάδων νοσηλευτών». «Δεν αρκεί το χειροκρότημα. Ο σεβασμός και η αναγνώριση πρέπει να αποδεικνύονται με πράξεις», όπως θα το διατύπωνε και η Φώφη Γεννηματά.

Χθες, Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών, ο πρωθυπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με διευθυντές και διευθύντριες από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό από όλη τη χώρα. Πέρα από την απόλυτη ικανοποίηση για την... πρωθυπουργία του, το σχετικό δελτίο Τύπου ενημέρωνε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε αποδέκτης ευχαριστιών «για την ενίσχυση που είχαν στην κρίσιμη αυτή περίοδο σε προσωπικό αλλά και μέσα προστασίας».

Όμως αυτό που δεν γράφει το δελτίο Τύπου είναι ότι οι περίπου 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών που είπε ο πρωθυπουργός ότι ήδη έχουν γίνει είναι διετείς και όχι μόνιμες, όπως ζητάει το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα του υπογραμμιζόταν εάν, αντί τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια βόλτα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο για να ακούσει τους ίδιους τους νοσηλευτές.

Οι διευθυντές ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό για την «καλή οργάνωση» και τα μέσα προστασίας που είχαν αποτέλεσμα να μην θρηνήσουμε θύματα και από τις τάξεις των νοσηλευτών. Γεγονός ανακουφιστικό, αν όντως οφείλεται σε έγκαιρες κυβερνητικές κινήσεις, διότι οι μαρτυρίες του προσωπικού τότε περιέγραφαν αποκαρδιωτικές συνθήκες με ληγμένες μάσκες και αυτοσχέδιες λύσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των νοσηλευτών στον σχεδιασμό της. Όμως ποια είναι η αξία τέτοιων δεσμεύσεων, αν όχι επικοινωνιακή, απ’ τη στιγμή που οι νοσηλευτές αύριο έχουν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τον διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε κλάδους, καταγγέλλοντας ακριβώς ότι δεν έχει υπάρξει κανένας προηγούμενος διάλογος μαζί τους...

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το «ανεκτίμητο έργο των νοσηλευτών, που έβγαλαν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη χάρη στην αξία και την αυτοθυσία τους», εμφανίστηκε ως αναμορφωτής του ΕΣΥ: «Είχαμε την τεράστια ευκαιρία να κάνουμε στο ΕΣΥ πράγματα που δεν έγιναν από τη δημιουργία του. Ένα νέο ΕΣΥ». Είπε ότι χάρη στις προσλήψεις τα επίπεδα στελέχωσης επιστρέφουν στην οικονομική κρίση του 2011 αντιστρέφοντας μια πολυετή πτωτική τάση.

Συνεχίζοντας την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας και της ιστορίας του ίδιου του κόμματός του στη δημόσια Υγεία, είπε ότι «γεννάται μία μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη και μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ, μέσω της εκπόνησης μακροπρόθεσμων σχεδίων για αποτελεσματική και ορθολογική κάλυψη των υφιστάμενων κενών, προκειμένου η δημόσια Υγεία να φτάσει στο επιθυμητό σημείο».

Μόνιμες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ

Πώς να ακούγονται αυτά σε κάποιον που διαθέτει στοιχειώδη μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, και μπορεί να αναλογιστεί πόσο άσχημη τροπή θα μπορούσαν να έχουν λάβει τα πράγματα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε συνθήκες Μνημονίου μάλιστα, δεν είχε αναστηλώσει ένα διαχρονικά εξαιρετικά προβληματικό σύστημα Υγείας με καίριες παρεμβάσεις;

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αύξησε τη χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα τους και έβαλε τέλος σε περικοπές και καθυστερήσεις, αύξησε κατά 20% το ωρομίσθιο και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Όμως στα «μακρόπνοα σχέδια» του πρωθυπουργού δεν υπήρξε καμία δέσμευση για μονιμοποιήσεις ούτε για υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, για το οποίο απορρίφθηκαν επανειλημμένα από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει «να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Να εντάξει το νοσηλευτικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να νομοθετήσει τη δημιουργία ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου και να κατοχυρώσει θεσμικά και επιστημονικά το νοσηλευτικό προσωπικό».

Γεννηματά: Με αυταρχισμό προχωρά η κυβέρνηση

Ίδια είναι τα αιτήματα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τη Φ. Γεννηματά να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με επίδειξη αυταρχισμού και αλαζονείας, χωρίς διάλογο αλλά με ΠΝΠ, προχωρεί στον διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού» και να καλεί τον υπουργό «να αποσύρει τη  διάταξη και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών για να αντιμετωπιστούν από κοινού τα ζητήματα του έργου τους, ως ενιαίου κλάδου».

Μαζί με αυτά ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε μεταξύ άλλων και προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού, επαναφορά μισθών των υγειονομικών στα επίπεδα του 2009, αποκατάσταση επιδομάτων εορτών και αδείας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL