Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Η κυβέρνηση εγκαταλείπει μεσαία τάξη, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει μεσαία τάξη, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Τουρισμός, εστίαση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δημόσιες επενδύσεις και εργασία βρίσκονται στο επίκεντρο των επικαιροποιημένων προτάσεων που επεξεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση με συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων στελεχών και τηλεδιασκέψεις με ανθρώπους της αγοράς και της εργασίας.

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται το βάθος της επερχόμενης ύφεσης και συνεπώς της ανεπάρκειας των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Μιλώντας στον Real FΜ ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για την “πολύ μεγάλη αγωνία και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία σχετικά με το αύριο της ελληνικής οικονομίας”.

Είναι ο καπιταλισμός...

Εξάλλου η χθεσινή αποκάλυψη της “Α” για τη νέα απόφαση Βρούτση, που προβλέπει ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως 25% και νέο υποκατώτατο μισθό, τα δραματικά στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” αλλά και η κυνική -πλην ειλικρινής- δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου (ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, είπε ότι “δεν μπορώ να εγγυηθώ για τη δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα”) δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού ούτε για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους ούτε για την αντιπολίτευση.

Καταστροφική ολιγωρία

Αυτό που τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” προέβλεπε συγκεκριμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις ώστε μετά την πανδημία να μην βρεθούν εντελώς αθωράκιστες η κοινωνία και η οικονομία, με την κυβέρνηση να το απορρίπτει χωρίς καν να το εξετάσει.

“Απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως επισημαίνουν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, μετά λύπης άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει για 'λεφτόδεντρα', αντί να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων” ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.

Μίλησε ακόμα για “καταστροφική ολιγωρία”, που οδηγεί” νομοτελειακά σε λουκέτα, απολύσεις, περικοπές και εκμετάλλευση των εργαζομένων” σε συνέντευξή του στο newsique.gr.

Επικαιροποίηση προγράμματος

Η άρνηση της Ν.Δ. να συζητήσει αυτές τις παρεμβάσεις ή το, κατά πολλούς, σχέδιο για να γίνει η κρίση ευκαιρία αναδιάρθρωσης στην εργασία και στην οικονομία προς όφελος των ισχυρών θέτει νέα δεδομένα και αυξάνει τις ανάγκες για νέες στοχευμένες παρεμβάσεις. Σε αυτή τη λογική η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα αποφάσισε την επικαιροποίηση του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προβλέπονται μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας στην εστίαση και αξιοποίηση των εργαλείων ενίσχυσης που ισχύουν και για τις άλλες επιχειρήσεις, ενεργοποίηση του ειδικού επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ωστόσο η Ν.Δ. δεν το ενεργοποιεί.

Παράλληλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, σύμφωνα με τα οποία οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν ξεπερνούν τους 8.650 σε πρώτη φάση, ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για 140.000, αριθμός που έπεσε στους 90.000 για να καταλήξει σε λιγότερους από 10.000.

Χρειάζονται πολιτική και υπουργός Τουρισμού

Ως προς τον τουρισμό ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδοτούμενου τουρισμού την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης.

“Οι λύσεις υπάρχουν, τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Χρειάζεται ένα γενναίο συνολικό πρόγραμμα στήριξης και επανεκκίνησης του τουρισμού, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Χρειάζεται πολιτική για τον τουρισμό, χρειάζεται υπουργός Τουρισμού” δήλωνε η αρμόδια τομεάρχης Κ. Νοτοπούλου.

Σημειώνεται ότι σε μία εκ των πολλών τηλεδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων του τουρισμού των Κυκλάδων υπογραμμίστηκε η ανησυχία των επιχειρηματιών και των νησιωτών για την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αναγκαία οικονομικά μέτρα άμεσης ανακούφισης, όπως:

* μείωση, αναστολή ή διαγραφή υποχρεώσεων (ασφαλιστικών, φορολογικών, δημοτικών τελών και ανταποδοτικών υπηρεσιών, ενοικίασης δημόσιου χώρου),

* θέματα ασφάλειας και υγείας στις επιχειρήσεις τους, νομικής ευθύνης και πρωτοκόλλων λειτουργίας.

Άκρως απαραίτητα κρίθηκαν και κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα βοηθήσουν την επόμενη μέρα: προγράμματα ΕΣΠΑ, άτοκος δανεισμός με εγγυοδοσία του Δημοσίου, άνοιγμα αεροδρομίων, πυκνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL