Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Η αντιδεξιά στροφή και τα αντίβαρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Η αντιδεξιά στροφή και τα αντίβαρα

Την ίδια ώρα που η Φ. Γεννηματά έχει επιλέξει εμφανώς ως πολιτικό αντίπαλο τη Ν.Δ., προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να αποστασιοποιείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζοντας τα μηνύματά του ως «προσκλήσεις περί δήθεν προοδευτικά μέτωπα». Αυτό αφενός διότι θεωρεί ότι προσκρούει στον εκλογικό στόχο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εμφανίζεται ως ο «τρίτος πόλος», αφετέρου διότι δημιουργεί και εσωτερικό πρόβλημα, σε μια περίοδο μάλιστα που ορισμένα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φέρεται να συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια Μητσοτάκη για ανασχηματισμό ή προεκλογική διεύρυνση.

Ωστόσο, όλο και περισσότερα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τοποθετούνται στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο προγραμματικών συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Μετά τον Χ. Καστανίδη, που δήλωσε ότι θα πρέπει να περάσει χρόνος για να φανεί αν θα υπάρξει η «εμπιστοσύνη» που τώρα απουσιάζει μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Δ. Ρέππας, σε συνέντευξή του μετά από καιρό (ieidiseis.gr), προέβλεψε ότι ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι αναπόφευκτος, αργά ή γρήγορα». Κατά τον ίδιο, «το υφιστάμενο χάσμα οφείλεται στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σκιάσει και να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ».

Πάντως επισημαίνει, την ίδια στιγμή, πως «η περίοδος μετά το 2012 αποτέλεσε τον ενταφιασμό της πλειοψηφικής προοπτικής της παράταξης» και προειδοποιεί ότι τυχόν συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ. «θα οδηγήσει σε πολιτικό αφανισμό» του κόμματος. Ο έμπειρος πολιτικός σχολίασε ότι «ίσως στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να έκριναν θετικά μια συνεργασία με τη Ν.Δ., στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ελπίζω όχι με απώτερο στόχο να παραμείνουν στη Ν.Δ. και να συνεχίσουν εκεί μια ασφαλή καριέρα».

«Αλαζονεία και αυταρχισμός»

Ξαφνικά χθες η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχώρησε σε μια ανάρτηση για «έναν νέο διχασμό που είναι προ των πυλών». Αν και η στόχευσή της είναι πρωτίστως η Ν.Δ., σπεύδει να βάλει στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εμφανίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως τον «εναλλακτικό» πόλο. «Η κυβέρνηση εμφανίζει όλο και περισσότερο τάσεις αλαζονείας και αυταρχισμού. Με επικοινωνιακή εκμετάλλευση κάθε γεγονότος, με τη βοήθεια όσων, με το αζημίωτο, τη λιβανίζουν» τόνισε, κατηγορώντας την για εξυπηρετήσεις ημετέρων, αδιαφανείς συμβάσεις, προκλητικές αποφάσεις σε Παιδεία, μεταναστευτικό, περιβάλλον και στον κατώτερο μισθό.

«Εγκαταλείπουν το προσωπείο της συναίνεσης και του φιλελευθερισμού», «η Δεξιά ακολουθεί δρόμο πόλωσης και διχασμού» είπε. Χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτή η τακτική της Ν.Δ. είναι «βούτυρο στο ψωμί των λαϊκιστών» και ότι «τα φαινόμενα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους λαϊκιστές να επαναφέρουν πολωτικές λογικές από το παρελθόν της οικονομικής κρίσης». Η κατηγορία ήρθε με αφορμή την απουσία του Αλ. Τσίπρα από την εκδήλωση για τη Marfin, όπου η Φ. Γεννηματά παραβρέθηκε μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Κυρ. Βελόπουλο.

Π. Σκουρλέτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για όλα»

Τοποθετούμενος για τα εκλογικά σενάρια και το ζήτημα των συνεργασιών, ο Π. Σκουρλέτης επισήμανε (εφ. “Real”) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για όλα» και ότι, «εάν επιβεβαιωθεί η κατάρρευση της οικονομίας και διαφανεί η παντελής ανικανότητα της κυβέρνησης να απαντήσει σε αυτήν, το θέμα των εκλογών θα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη». Στο ερώτημα αν είναι ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων ότι «εάν εννοεί όσα από τα χείλη της προέδρου του έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, μπορεί, ενδεχομένως, να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πολιτικό εταίρο, στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες, ως γνωστόν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής». Τονίζει ότι «η προοπτική αυτή δεν αφορά μόνο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».

Από τη συνέντευξή του στην “Αυγή” της Κυριακής, ο Ν. Βούτσης τόνιζε ότι «υπάρχει ατζέντα που να επιτρέπει τη σύγκλιση και τη συνεργασία χωρίς τακτικισμούς και ηγεμονισμούς ανάμεσα στις δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά και τον ευρύτερο σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο». Ο τέως πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «η προσπάθειά μας, έτσι όπως εκφράστηκε και από τον Αλ. Τσίπρα προσφάτως, είναι ειλικρινής, με ορίζοντα διεθνή και σε βάθος μέχρι την προγραμματική κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL