Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έχασε τη μάχη με τον θάνατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έχασε τη μάχη με τον θάνατο

Συνεπής έως τέλους στη διπλή ιδιότητά του, ως άνθρωπος της πολιτικής και της ιατρικής επιστήμης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός μέχρι την τελευταία ημέρα που νόσησε από τον κορωνοϊό μετέφερε με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τις ιατρικές εκτιμήσεις του για την πρόληψη της πανδημίας, ενώ είχε βρεθεί κοντά στους κατοίκους των Δωδεκανήσων για να τους ενημερώσει. Από χθες, και μετά από αγώνα ενάμιση μήνα με τον κορωνοϊό στη ΜΕΘ του "Ευαγγελισμού", έφυγε από τη ζωή στα 78 χρόνια του. Η κηδεία του πραγματοποιείται το απόγευμα στη Ρόδο, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού, με τη συμμετοχή ελάχιστων συγγενών και φίλων λόγω των συνθηκών της περιόδου.

Το “αντίο” σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, με συλλυπητήρια μηνύματα ειλικρινή, όχι τυπικά, ήρθε να επικυρώσει την εικόνα που τον συνόδευε διακομματικά: ενός σοβαρού, αγαπητού, προσηνή, μετριοπαθή πολιτικού και γιατρού με σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό έργο, τόσο εξωκοινοβουλευτικά όσο και από τις θητείες του ως υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (και μετά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και αντιπρόεδρος της Βουλής από το 2015 και έπειτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις του, αν όχι την τελευταία, στις 17 Μαρτίου σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλούσε για την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας επισημαίνοντας ότι, αν χρειαζόταν, θα έπρεπε να επιταχθούν μονάδες νοσηλείας του ιδιωτικού τομέα. Η βαρύτητα των θέσεών του σχετιζόταν με την έμπρακτη συμβολή του ίδιου σ’ αυτήν, καθώς ως υπουργός Υγείας και βουλευτής αγωνίστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Πλούσια προσφορά

Στην πλούσια προσφορά του συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Β' Καρδιολογικό Τμήμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, της Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αττικόν", της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Διετέλεσε διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, καθώς και σ’ αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, που είχε αναλάβει το θέμα της υγείας του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας πιστός στις ακαδημαϊκές αρχές του, είχε παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας που του προσέφερε, όπως το ίδιο έκανε και μετά την πρώτη εκλογή του ως βουλευτής το 2000, όταν η Βουλή ψήφισε το σύνταγμα που προέβλεπε ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων τού βουλευτή και του γιατρού - καθηγητή.

Μονόδρομος οι προοδευτικές συνεργασίες

Στο πολιτικό πεδίο, από το καλοκαίρι του 2019 και έπειτα είχε προχωρήσει σε παρεμβάσεις που έδιναν βάρος στην προοπτική σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας “μονόδρομο” μια συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως υπό προγραμματικές προϋποθέσεις.

Θερμό μήνυμα από Σακελλαροπούλου και Παπούλια

Τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασαν όλοι. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μίλησε για τον άνθρωπο “που υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος”, και τον Κ. Παπούλια, που επισήμανε ότι “το πάθος και η γενναιοδωρία του λείπουν ήδη από την επιστήμη και τη δημόσια ζωή”. Από τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, που ανέφερε ότι “διακρίθηκε για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες του" μέχρι όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και δεκάδες βουλευτές από όλα τα κόμματα, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και άλλους φορείς.

Φ. Γεννηματά: Ο δικός μας γιατρός

"Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, έναν φλογερό πατριώτη, έναν μαχητή της δημοκρατικής παράταξης" δήλωσε η Φ. Γεννηματά, που αναφέρθηκε εκτενώς στην επιστημονική και πολιτική προσφορά του στο κράτος πρόνοιας. “Ήταν 'ο δικός μας γιατρός'. Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων μέσα από τη συνεχή κοινωνική, επιστημονική και την ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες καρδιολογικές κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ" τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Για τον “σπουδαίο άνθρωπο”, “πάντα άνθρωπο της προσφοράς για το δημόσιο καλό” και τους ιδιαίτερους δεσμούς που τους συνέδεαν μίλησε ο Γ. Παπανδρέου. “Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μια δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ" δήλωσε ο Κ. Σημίτης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Αποτύπωμα αξιοπρέπειας

Με τη Φ. Γεννηματά επικοινώνησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι “άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας”.

ΚΚΕ: Ήθος

Το ΚΚΕ μίλησε για τον εξαίρετο γιατρό και καθηγητή Καρδιολογίας που “σε όλη του τη διαδρομή -επιστημονική, πολιτική και κοινωνική- πορεύτηκε με σεμνότητα και ήθος”.

Αλ. Τσίπρας: Υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, τη Βουλή, τη δημοκρατική παράταξη

Ο Αλ. Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Κρεμαστινό, “έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη”. Είχε την τύχη, είπε, να τον γνωρίσει από κοντά και να διακρίνει “το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή έγνοια του για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας".

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η διαδρομή του Δ. Κρεμαστινού στην πολιτική αλλά και στην επιστήμη χαρακτηρίστηκε από αξιοπρέπεια και προσήλωση στα καθήκοντά του. "Αγωνίστηκε κατά τη θητεία του ως υπουργού Υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η αξία του οποίου φάνηκε και πάλι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας" επισήμανε και τόνισε ότι αφήνει ως παρακαταθήκη ένα σπουδαίο έργο για όλη την κοινωνία.

Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναλογιζόμενος την τετραετή συνύπαρξή τους στο προεδρείο της Βουλής. "Συνεργαστήκαμε άψογα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σημειώνω τη σταθερή επιμονή του Δημήτρη Κρεμαστινού για τη σύγκλιση σε προγραμματική βάση των προοδευτικών δυνάμεων" είπε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL