Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Στο στόχαστρο τα μυστικά κονδύλια και η παράβαση του Διεθνούς Δικαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο τα μυστικά κονδύλια και η παράβαση του Διεθνούς Δικαίου

«Η αποτροπή και η κράτηση παραμένουν η βασική φιλοσοφία» του υπουργείου Μετανάστευσης τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός για το νέο νομοσχέδιο, που συζητείται με fast track διαδικασίες προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη Ν.Δ., ενώ κατά την ακρόαση των φορέων υπήρχε έντονη κριτική από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική της μαζικής κράτησης των αιτούντων άσυλο. Σφοδρή κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης διατυπώθηκε και για τα μυστικά κονδύλια που καθιερώνονται στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι η επιμονή του υπουργείου Μετανάστευσης στην πολιτική σύντμησης προθεσμιών κατά την εξέταση αιτημάτων ασύλου αποτελεί «σοβαρή έκπτωση στις εγγυήσεις που έχει υπογράψει η χώρα» και θα οδηγήσει σε μαζικές απορρίψεις. Προειδοποίησε ότι οι διατάξεις που εισηγείται η κυβέρνηση μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια κράτηση προσφύγων, μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε προβλήματα με την Ε.Ε., αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες.

Ακόμη ζήτησε από την Ν.Δ. να συγκρουστεί με τους δημάρχους που δεν δείχνουν αλληλεγγύη στα νησιά αντιδρώντας στις μετεγκαταστάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ρυθμίσεις σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο

Η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επέκρινε έντονα τις ρυθμίσεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τονίζοντας ότι ο διαχωρισμός τους σε άνω και κάτω των 15 ετών είναι «παράνομος» με βάση το κοινοτικό δίκαιο, το ίδιο και η κατάργηση μίας σειράς εγγυήσεων. Επέκρινε και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα ανήλικα προσφυγόπουλα στην Ειρήνη Αγαπηδάκη, χωρίς αντίστοιχη μεταφορά και των σχετικών υπηρεσιών.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επέκρινε έντονα τις ρυθμίσεις για τα μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Μετανάστευσης, αλλά και για τις κατ’ εξαίρεση διαδικασίες που έχουν αποτέλεσμα το υπουργείο να εξαιρείται παντελώς από τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ισχύει παρόμοια διάταξη για απόρρητα κονδύλια στο υπουργείο Μετανάστευσης αναρωτήθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα νομοσχέδιά της για το προσφυγικό «υπερβαίνουν προς το αρνητικό το Διεθνές Δίκαιο». Δεν απέφυγε να θυμίσει τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου που κληροδότησε, ενώ τώρα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι κατά 50.000 περισσότερες. Να πάρει θέση για την πυρπόληση ξενοδοχείου που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στην Άρνισσα της Πέλλας κάλεσε την κυβέρνηση ο Χρήστος Γιαννούλης.

Ν. Μηταράκης: Μυστικά κονδύλια κι απευθείας αναθέσεις λόγω «ασύμμετρων απειλών»

Τις «ασύμμετρες απειλές» επικαλέστηκε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης προκειμένου να δικαιολογήσει την ανάγκη για μυστικά κονδύλια κάνοντας αναφορά στα κυκλώματα παράνομης μεταφοράς προσφύγων, αλλά και στα κυκλώματα που εσκεμμένα καθυστερούν την εξέταση ασύλου, καθώς και στα προβλήματα ασφαλείας στα κέντρα κράτησης. Δεσμεύτηκε ότι η Βουλή θα ενημερώνεται για τα μυστικά κονδύλια και προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση, ώστε στη σχετική επιτροπή να μην μετέχουν μετακλητοί υπάλληλοι.

Ακόμη ισχυρίστηκε ότι η παράκαμψη της συνήθους διαδικασίας για τις δημόσιες συμβάσεις έγινε με βάση νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε στα σύνορα με τον Έβρο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κριτική για τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις - κλειδιά, όπως η τεχνική υπηρεσία, και υποστήριξε ότι το υπουργείο στερείται μόνιμων υπαλλήλων με εμπειρία κι ότι η λύση των μετακλητών είναι προσωρινή μέχρι την στελέχωση του υπουργείου.

Ο Ν. Μηταράκης δεν απέφυγε την επιθετική ρητορική ισχυριζόμενος ότι άκουσε πολλά από την αντιπολίτευση για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, αλλά δεν άκουσε κάτι... για τα δικαιώματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν πίστευε στις επιστροφές» και συστηματικά μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις: Η κράτηση γίνεται ο κανόνας, όχι η εξαίρεση

Κατά την ακρόαση των φορέων οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων επέκριναν τη διατήρηση κι ενίσχυση των διατάξεων για την κράτηση των προσφύγων, για τη σύντμηση των διαδικασιών, αλλά και για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

«Η κράτηση φαίνεται να γίνεται ο κανόνας, ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση» τόνισε χαρακτηριστικά η Καλλιόπη Στεφανάκη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αντίστοιχη ήταν η κριτική της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι οι διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση των διαδικαστικών εγγυήσεων, αλλά και στη γενίκευση του φαινομένου των ανθρώπων «χωρίς χαρτιά» που δεν είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Κριτική από τους εκπροσώπους των φορέων δέχτηκαν οι διατάξεις για την κατάργηση της κατά προτεραιότητας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ανηλίκων προσφύγων, όπως και για την δυνατότητα συνέντευξης σε γλώσσα που δεν γνωρίζει καλά ο αιτών άσυλο.

Δεν ενημερώθηκε για το νομοσχέδιο η Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων Γιώργος Καταπόδης κατήγγειλε ότι, παρανόμως, δεν απεστάλησαν στην Αρχή για γνωμοδότηση οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL