Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χωρίς “Διαύγεια” το “επιτελικό κράτος”

Εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες το diavgeia.gov.gr, το βασικό εργαλείο διαφάνειας

Εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες ήταν η «Διαύγεια», το βασικό εργαλείο διαφάνειας, όπου αναρτώνται όλες οι οικονομικές και διοικητικές πράξεις του δημόσιου τομέα.

Το diavgeia.gov.gr τέθηκε το απόγευμα  της Τετάρτης – και για αρκετές ώρες – εκτός λειτουργίας. Στη συνέχεια επανήλθε, με αρκετά ωστόσο προβλήματα, καθώς δεν υπήρχε ούτε καν η δυνατότητα αναζήτησης εγγράφων. Το βράδυ τέθηκε ξανά σε πλήρη λειτουργία ωστόσο αυτό φάνηκε ότι ήταν παροδικό, καθώς το πρωί της Πέμπτης «έπεσε» ξανά.

Τελικά, λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, το σάιτ φαίνεται ότι επανήλθε σε λειτουργία. Ωστόσο δε λείπουν τα προβλήματα. Συγκεκριμένα, στην κεντρική σελίδα αναγράφεται με κόκκινα γράμματα: «Παρουσιάστηκε σφάλμα! SEARCH-003: Αποτυχία λήψης δεδομένων από το υποσύστημα ευρετηρίασης αποφάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Διαύγεια».

«Όπως έχει διαπιστωθεί, η «Διαύγεια» βρίσκεται ολοένα και συχνότερα εκτός λειτουργίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι υπολογιστικοί πόροι που έχουν διατεθεί για το σύστημα έχουν εξαντληθεί. Επιπλέον, παρατηρούνται επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητούσαν τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Διαύγεια», αλλά και για την καλύτερη αξιοποίησή της. Ωστόσο, ένα μήνα μετά, όπως φαίνεται τίποτα δεν έχει γίνει.

Συντάκτης: avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο