Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ Ο "ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ" / Σκληρά παζάρια στο Eurogroup εν μέσω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ Ο "ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ" / Σκληρά παζάρια στο Eurogroup εν μέσω πανδημίας

Ένα ακόμα επεισόδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου για το οικονομικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού παίχτηκε στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο συνεχιζόταν μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η “Α”.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το γερμανο-ολλανδικό μπλοκ να εμμένει στην αρνητική του στάση ως προς την έκδοση αμοιβαιοποιημένου χρέους, αφού, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε μόνο στις γνωστές τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι με ευρεία υποστήριξη: την παροχή έξτρα εγγύησεων σε επιχειρήσεις από την E.E., την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την προστασία των θέσεων εργασίας και τον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο Γερμανός υπουργός μπορεί να διευκρίνισε ότι η τελευταία αυτή λύση δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους Mνημονίου, ωστόσο η ολλανδική πλευρά φαίνεται ότι ήταν ακόμη πιο σκληρή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν δεσμευτικοί όροι για την περίοδο μετά την κρίση, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Πάντως, οι προσδοκίες μιας συμφωνίας, έστω και της μίνιμουμ δυνατής, προκειμένου να φτάσει το “μπαλάκι” και πάλι στα χέρια των ηγετών, ήταν αρκετά μεγάλες χθες το βράδυ.

Υπαρξιακή κρίση

Ως τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση της E.E. -πάνω από την ελληνική αλλά και το Brexit- χαρακτήριζε χθες ο διεθνής Τύπος την πανδημία του κορωνοϊού, περιμένοντας να βγει λευκός καπνός από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Το διακύβευμα αυτήν τη φορά δεν είναι άλλο από το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το “ό,τι χρειαστεί” των “27” απέναντι στις πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αναμένεται να αφήσει πίσω της η κρίση του κορωνοϊού.

Στο τραπέζι βρίσκεται ένα πακέτο μέτρων ύψους -σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο- μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο Ιταλία και Ισπανία επιμένουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία αντιπροσωπεύουν ταυτόχρονα δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και αξιώνουν ενός είδους αμοιβαιοποίηση του κόστους, προκειμένου να κρατηθούν όρθιες, μόλις περάσει το υγειονομικό σκέλος της.

Γι’ αυτό και δεν αναμένεται να παραιτηθούν εύκολα από το αίτημά τους για έκδοση κοινού χρέους.

Τον τελευταίο λόγο θα έχουν, ως είθισται, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της E.E., που όταν “ξαναβρεθούν” θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να το ικανοποιήσουν. Εκτός από τα ήδη συμφωνημένα μέτρα, είναι προφανές ότι χρειάζεται κάτι ακόμα.

Η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού, που θα εκδώσει κοινό χρέος με μοναδικό προσανατολισμό την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, είναι μια ιδέα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ωστόσο συνεχίζει να εισπράττει το “όχι” των “Βορείων”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι αναγκαίο να βρεθεί μια συμφωνία που θα καθησυχάζει και όσους φοβούνται ότι αυτή τη φορά ενδεχόμενη ενδυνάμωση του ευρωσκεπτικισμού στις πληγείσες χώρες θα είναι χωρίς επιστροφή.

Προκλητικός αποκλεισμός της Ευρωβουλής

Πάντως, στον αντίποδα αυτής της λογικής (όπως μετέδωσε χθες η "El Pais"), Γερμανία και Ολλανδία αρνήθηκαν τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σάσολι σε τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα με την ηγεσία της E.E. για το ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε “προκλητικό” τον αποκλεισμό που “επέβαλαν Μέρκελ - Ρούτε” σημειώνοντας ότι “οι αρνητές του κορωνομόλογου και της ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή, κουρελιάζουν τη δημοκρατία και τρέφουν την Ακροδεξιά!”.

ΕΚΤ: “Κατ’ εξαίρεση” αποδοχή ελληνικών ομολόγων

Την “κατ’ εξαίρεση” αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, αίροντας τον μέχρι τώρα αποκλεισμό της χώρας από τη νομισματική βοήθεια της ΕΚΤ. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το δεύτερο κατά σειρά στοχευμένο μέτρο που λαμβάνει για την Ελλάδα η ΕΚΤ μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών (PE.E.P), για τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και τη διατήρηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL