Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Σ.Φάμελλος: Βάζουμε πλάτη σημαίνει προτάσεις και κριτική για να στηρίξουμε την Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Βάζουμε πλάτη σημαίνει προτάσεις και κριτική για να στηρίξουμε την Υγεία

«Πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι η ανθρώπινη ζωή την οποία και πρέπει να προστατεύσουμε. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει όλοι οι πολίτες, ισότιμα, να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και ένα γιατρό δίπλα τους. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία εμμένει στις ιδεοληψίες της. Δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τη δημόσια υγεία, στο επίσημο πρόγραμμά της συμπεριλαμβάνονταν οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία, ώστε οι ιδιώτες να καρπώνονται την υπεραξία, το κέρδος, από τα δημόσια νοσοκομεία», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ακόμη και σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την πανδημία, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις 4.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί αυτού, και για να καλύψει τα υφιστάμενα κενά, μεταφέρει γιατρούς από τις Περιφερειακές Δομές και τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να αφήνει κατοίκους κωμοπόλεων, ηλικιωμένους, χρόνια νοσούντες αλλά και άλλους ασθενείς χωρίς φροντίδα. Ακόμα και πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, που πρέπει να έχουν κατ’ οίκον νοσηλεία, δε θα έχουν ένα γιατρό να τους συμβουλεύει. Δημιουργούν δηλαδή ένα νέο πρόβλημα αντί να λύσουν τα υφιστάμενα προβλήματα. Ευελπιστούμε ότι η πολιτική πίεση που ασκούμε θα αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις μετακινήσεις γιατρών και να προχωρήσει επιτέλους στις προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και να αναχαιτιστεί το brain drain. Και βέβαια πρέπει να πούμε ένα μπράβο στους υγειονομικούς που δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στη συνέχεια ότι, «δυστυχώς, ακόμη και μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε η Νέα Δημοκρατία βοηθάει τα «δικά της» παιδιά με αποτέλεσμα κάποιοι να βγάζουν κέρδος από την πανδημία του κορονοϊού και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει, ακόμη και τώρα που έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλούς τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση ώστε να «βάλει πλάτη» για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Ακόμη, αναφέρθηκε στη ενδεικτική της αντίληψης της ΝΔ για την υγεία δήλωση του Α.Γεωργιάδη «να μη μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν και η Τρόικα, τις απολύσεις γιατρών τις κάνω εγώ», στο πεντάευρω για τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία και στις 7.500+ διαθεσιμότητες που δρομολογήθηκαν από τον κύριο Μητσοτάκη ως αρμόδιο υπουργό επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και τις χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Πιστή δυστυχώς στις ιδεοληψίες της, τώρα η Νέα Δημοκρατία διπλασιάζει την αποζημίωση των ιδιωτών για την χρήση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επικαλούμενη μάλιστα τη δήθεν μη συμπερίληψη του κόστους εργασίας στα 800 ευρώ της αποζημίωσης, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και να δώσει στις ιδιωτικές κλινικές από 800, 1600 ευρώ ανά ημέρα. «Αυτό σημαίνει στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται:

» Στην αναμπουμπούλα η ΝΔ δωρίζει 21 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες για το 2020, 30 εκατ. ευρώ για εργαστηριακό έλεγχο από τις ιδιωτικές κλινικές, 11 εκατ. ευρώ επιδότηση στα διόδια του Μορέα λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων, 11 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ενώ η ενημερωτική εκστρατεία θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν βάσει νόμου! Αυτά συμβαίνουν δυστυχώς αντί να γίνονται προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να ενισχύονται τα δημόσια νοσοκομεία με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, να γίνονται τεστ, όσα δηλαδή χρειαζόμαστε σήμερα αλλά, "τακτοποιούν" τους κλινικάρχες, τους καναλάρχες, τους διαφημιστές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν σταματάμε την κριτική παρότι βάζουμε πλάτη στην κυβέρνηση σε πολλά πεδία. Εκτός αν θέλετε να το βουλώσουμε κι εμείς, όπως, επί της ουσίας συστήσατε στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) επειδή πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα μέτρα είναι αποσπασματικά, ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις καθώς συνέχεια ο κύριος Μητσοτάκης τροποποιεί τις θέσεις και τα μέτρα που ανακοινώνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, με διαφορά λίγων ωρών. Ένα παράδειγμα είναι ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, φτάνουν δηλαδή στο 3,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας ενώ σε άλλες χώρες φτάνουν το 20% του αντίστοιχου ΑΕΠ.

Επιπλέον, στάθηκε στη πρωτοβουλία που έλαβε προσωπικά ως αρμόδιος τομεάρχης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας, Κ.Χατζηδάκη, όπου πρότεινε τη μη διακοπή παροχής νερού και ενέργειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου) σε κανένα πολίτη, και ειδικά στους πιο ευάλωτους, την περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να μένουμε όλοι στο σπίτι, την παράταση εξόφλησης λογαριασμών βασικών αγαθών, τη μη αύξηση οποιοδήποτε τιμολογίου ύδρευσης και ενέργειας και την πρόβλεψη κάλυψης μέρους των οφειλών των πιο ευάλωτων.

Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε τέλος, «τρία ακόμη λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα οποία», όπως υπογράμμισε, πρέπει να διορθωθούν.

«-Την κατάργηση της γελοίας πρόβλεψης αποζημίωσης 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες με voucher τηλεκατάρτισης και τη συμπερίληψή τους στα 800 ευρώ, καθότι με αυτόν τον τρόπο τους κοροϊδεύει και ωφελεί μόνο τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης

» -Την απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που δυστυχώς, σύμφωνα με καταγγελίες, συνεχίζονται όπως και τα τηλέφωνα των εισπρακτικών εταιρειών, αλλά και των υψηλών χρεώσεων των τραπεζών στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου

» -Την κατάργηση της προϋπόθεσης συνεχούς κερδοφορίας για έξι συνεχόμενους μήνες (6), ώστε οι μικρομεσαίοι, επαγγελματίες και έμποροι να ενταχθούν στη στήριξη των 800 ευρώ, κάτι που είναι απαράδεκτο».

«Κάνουμε όλες αυτές τις προτάσεις γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση μάς οδηγεί σε τοίχο. Δε βλέπει ποιο θα είναι το οικονομικό πλήγμα στην οικονομία. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει κατεύθυνση ώστε, την επόμενη μέρα, να βγει όρθια η κοινωνία και η οικονομία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και εξασφάλισε το "μαξιλάρι" των 37 δισ. ευρώ, κινήσεις που επιτρέπουν στη σημερινή κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά και όχι με αποσπασματικά μέτρα την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα ακόμη, πρέπει να αξιοποιήσει την απόφαση αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και τη μη συμπερίληψη των μέτρων λόγω κορονοϊού στις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις καθώς και να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για λύσεις ευρω-ομολόγου ή αντίστοιχου ταμείου, γιατί λύσεις υπάρχουν αλλά βούληση δεν βλέπουμε αν υπάρχει», δήλωσε κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL