Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Παρενοχλήθηκε και αεροσκάφος της Frontex
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Παρενοχλήθηκε και αεροσκάφος της Frontex

Σπανίως ασχολείται ο έξω κόσμος με τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο -και όχι μόνο διότι το φαινόμενο είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, από τότε που άρχισε η οργανωμένη από τον Ερντογάν επιχείρηση “σπεύσατε στα ελληνικά σύνορα”, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είδαν το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες από το εξωτερικό για τις τουρκικές παρενοχλήσεις στον αέρα.

Η γερμανική κυβέρνηση, λοιπόν, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο, υποστήριξε ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία παρενόχλησε πάνω από το Αιγαίο ένα αεροσκάφος της Frontex:

“Δύο τουρκικά αεροσκάφη ακολουθούσαν επί πολλά λεπτά της ώρας αναγνωριστικό αεροσκάφος της δανέζικης πολεμικής αεροπορίας που πετούσε για λογαριασμό της Frontex, στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Αιγαίο 2020’” τονίζεται στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία έχει εξασφαλίσει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Μάλιστα το Βερολίνο αναφέρεται διεξοδικά στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν καθημερινά γίνονται υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, όπως οι Οινούσσες ή οι Λειψοί.

Να σημειωθεί ότι, ενώ εξαιτίας του κορωνοϊού η Γερμανία έχει “παγώσει” τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις της Frontex στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, στην Ελλάδα συνεχίζει κανονικά, καθώς επί της ουσίας δεν έχει σημάνει παύση συναγερμού στον Έβρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, στο επίκεντρο της Frontex είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όπου το Βερολίνο έχει αποστείλει 82 αστυνομικούς, καθώς και υπαλλήλους της γερμανικής υπηρεσίας τελωνείων.

Μόλις πρόσφατα, το BND -η γερμανική ΕΥΠ- είχε παραδεχτεί πως είχε πληροφορίες για τις κινήσεις Ερντογάν στον Έβρο, πριν ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ότι “τα σύνορα είναι ανοιχτά” -και όσοι πιστοί προσέλθετε...

Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία καταγγέλλουν παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

Με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο “ευθυγραμμίστηκαν” η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Δυο χώρες που είναι πλέον και τη βούλα υποψήφιες προς ένταξη, αφού πήραν το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο “υπουργός Εξωτερικών” της Ε.Ε. χαιρέτισε την απόφαση των Σκοπίων και των Τιράνων “να μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση των εθνικών τους πολιτικών” στις κοινοτικές αποφάσεις.

Πέραν της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, στο ίδιο μήκος κύματος έναντι της τουρκικής παραβατικότητας στην ανατολική Μεσόγειο κινήθηκαν το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία και η Αρμενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL