Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "SURE" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ / Δάνεια 100 δισ. από τις αγορές με εγγύηση των κρατών-μελών για να στηριχθεί η απασχόληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "SURE" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ / Δάνεια 100 δισ. από τις αγορές με εγγύηση των κρατών-μελών για να στηριχθεί η απασχόληση

Την προαναγγελθείσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο εργαλείο δανειοδότησης, προκειμένου να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, παρουσίασε χθες αναλυτικά η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως εξήγησε η ίδια, πρόκειται για ένα νέο μέσο που θα παρέχει δάνεια ύψους μέχρι και 100 δισ. ευρώ σε χώρες που τα χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν το εισόδημά τους και οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Για τη χρηματοδότηση των δανείων προς τα κράτη-μέλη η Επιτροπή θα δανειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα παράσχει τα δάνεια υπό ευνοϊκές συνθήκες και έτσι τα κράτη-μέλη θα επωφεληθούν από την ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της Ε.Ε. και το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις ύψους 25 δισ. από τα κράτη-μέλη και θα κατευθύνονται προς εκείνες τις χώρες που χρειάζονται επείγουσα στήριξη. Όπως ξεκαθάρισε η Επιτροπή, όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στο νέο μέσο, αλλά απευθύνεται κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το εν λόγω πρόγραμμα, που ονομάζεται SURE, θα υποστηρίξει προγράμματα εργασίας μειωμένου ωραρίου και παρόμοια μέτρα που θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους έναντι του κινδύνου απόλυσης και απώλειας εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες των υπαλλήλων ή να αναστείλουν την εργασία συνολικά, με εισοδηματική στήριξη που παρέχεται από το κράτος για τις μη εργάσιμες ώρες. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν αποζημίωση εισοδήματος για την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να στηριχθεί η οικονομία

Όπως ανέφερε η Φον Ντερ Λάιεν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο στόχος είναι αφενός να μην χάσουν οι εργαζόμενοι το εισόδημά τους, αφετέρου να μπορεί να στηριχθεί η οικονομία μέσα από τη σταθεροποίηση της κατανάλωσης και της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ παράλληλα θα είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα εν λόγω μέτρα και ότι οι βόρειες χώρες είναι αυτές που έχουν “καλή εμπειρία” από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε περιόδους κρίσης.

Χαρακτήρισε δε το εν λόγω πρόγραμμα “απόδειξη της αλληλεγγύης” μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ εκτίμησε ότι η στάση των ηγετών είναι “θετική” και ότι θα προχωρήσει “γρήγορα” η έγκριση του προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα συμπεριληφθούν στις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη.

Για γεωργούς και αλιείς

Εξάλλου η Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες την εξέλιξη του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στους πιο ευάλωτους, αλλά και μια πιο ευέλικτη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας προκειμένου να στηριχθούν οι αλιείς.

Η Επιτροπή, προανήγγειλε, θα προτείνει επίσης σύντομα μια σειρά μέτρων για να εξασφαλίσει ότι οι γεωργοί και οι άλλοι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Για το ευρωομόλογο...

Σε ό,τι αφορά το κορωνομόλογο, η Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε χθες ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε δυο-τρία χρόνια “για να εφεύρουμε νέα εργαλεία" και ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι το “ισχυρό εργαλείο” της Ε.Ε. που εμπιστεύονται και αποδέχονται όλοι, ενώ σημείωσε ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο και των προσπαθειών ανάκαμψης. “Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το Σχέδιο Μάρσαλ της Ε.Ε. για τους λαούς της Ευρώπης”, υπογράμμισε.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ “ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ”

Μπ. Λεμέρ: Να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ο ESM “χωρίς όρους” και “χωρίς στιγματισμούς”

Ενώ η αντιπαράθεση Βορρά - Νότου για το κορωνομόλογο συνεχίζεται, η Γαλλία “βγαίνει” μπροστά βάζοντας στο τραπέζι, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόταση για τη δημιουργία ενός “ταμείου οικονομικής ανάκαμψης” από την κρίση στη βάση της έκδοσης κοινού χρέους προκειμένου να μοιραστεί το κόστος της κρίσης.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, που έχει ουσιαστικά παραλύσει την παγκόσμια οικονομία.

Δήλωσε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να αξιοποιηθεί «χωρίς όρους» και «χωρίς στιγματισμούς».

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

“Ανησυχία” Φον Ντερ Λάιεν για τον Όρμπαν

Την “ανησυχία” της ότι κάποια μέτρα έκτακτης ανάγκης “πάνε πολύ μακριά” εξέφρασε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην Ουγγαρία. “Ανησυχώ συγκεκριμένα για την κατάσταση στην Ουγγαρία” είπε χαρακτηριστικά, μετά την κριτική που της ασκήθηκε ότι απέφυγε να κατονομάσει τη χώρα αυτήν σε προηγούμενη δήλωσή της, ενώ προανήγγειλε την ανάληψη της “αναγκαίας δράσης”, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Η ίδια επανέλαβε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας Υγείας, ωστόσο πρέπει “να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αυστηρά αναλογικά, να μην διαρκέσουν επ’ αόριστον και να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο”.

Ζητούν αποβολή από το ΕΛΚ

Επιστολή στον Nτ. Τουσκ, με την οποία ζητείται η αποβολή του κόμματος του Β. Όρμπαν από το ΕΛΚ, απέστειλαν 13 επικεφαλής κεντροδεξιών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επισημαίνουν, ετεροχρονισμένα, «την έντονη ανησυχία» τους «για τη νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ' αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κυβερνά με διατάγματα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL