Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΙΣ ΠΝΠ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ / Ν. Παππάς: Η Ελλάδα δίνει 3,5% του ΑΕΠ, η Γερμανία 51%, η Γαλλία 22,9%...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΙΣ ΠΝΠ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ / Ν. Παππάς: Η Ελλάδα δίνει 3,5% του ΑΕΠ, η Γερμανία 51%, η Γαλλία 22,9%...

Την έγκριση της Βουλής πήραν οι ΠΝΠ με τα κυβερνητικά μέτρα για την υγειονομική και την οικονομική κρίση, παρά την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών στο σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ ψήφισε την ΠΝΠ που είναι για την υγειονομική κρίση και καταψήφισε τις δύο ΠΝΠ με τα οικονομικά μέτρα. Το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λύση δήλωσε παρών, ενώ τα άλλα κόμματα υπερψήφισαν.

«Μόλις στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ είναι τα μέτρα της Ν.Δ., όταν η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις στο 51% του ΑΕΠ της, η Γαλλία στο 22,9%, η Ιταλία στο 21,2%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 17,9%, η Δανία και οι ΗΠΑ στο 12,2%» εξήγησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, επισημαίνοντας ότι «αυτό που λείπει από το ελληνικό σχέδιο και το οποίο έχουν εντάξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον σχεδιασμό τους είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων, το οποίο θα πρέπει να υποχρεωθούν νομοθετικά οι τράπεζες να κάνουν διαθέσιμο στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η επιλογή της κυβέρνησης για ένα εγγυοδοτικό ταμείο ενός δισ. ευρώ ή 0,5% είναι ποσό εξαιρετικά χαμηλό». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Παππάς ζήτησε συνέχιση των «παγωμένων» έργων υποδομής (μετρό Θεσσαλονίκης, Πατρών - Πύργου, Ε65, ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελλίου) προκειμένου «να δημιουργηθεί απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας και να εισρεύσουν χρήματα διασφαλισμένα από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Να μη γίνουν πλειστηριασμοί

Ακόμη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μην ξεκινήσουν την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί και απαίτησε «να στρίψετε το τιμόνι σε σχέση με το κουπόνι επιμόρφωσης, που δώσατε αντί βοηθήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Εκτός από ανάγκη επιβίωσης των ανθρώπων αυτών, επιμένετε σε μια προσβλητική για τους ίδιους απόφαση». Επίσης έθεσε τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων που προβλέπονται στις ΠΝΠ, το θέμα των προσλήψεων στην Υγεία, καθώς και τη στήριξη του τουρισμού, προτείνοντας να υπάρξει «ένα ειδικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε με παραδείγματα ότι «για κάποιους έχετε λεφτά», θυμίζοντας ότι δόθηκαν στα ΜΜΕ 11 εκατ. για προβολή σποτ που ήταν υποχρεωμένα να προβάλλουν δωρεάν, απαλλάχθηκαν τα κανάλια και από την καταβολή των 21 εκατ. ευρώ συνολικά για τις άδειες, δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ακόμα 11 εκατ. στον Μορέα, γιατί είχε χαμηλή κίνηση. «Όλα αυτά μας κάνουν 73 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις λαϊκές αγορές

Η Βουλή ενέκρινε και την τροπολογία για τον «διαμοιρασμό» των λαϊκών αγορών στα δύο. Ο Ν. Παππάς πρότεινε εναλλακτικά να μπορεί ο παραγωγός της λαϊκής αγοράς να έρθει να μείνει στην Αθήνα και να στέλνονται τα εμπορεύματά του με φορτωτική. «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εγώ είμαστε υπέρ της πρότασης» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόφαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, «διότι οι περισσότεροι προέρχονται από περιοχές που δεν έχουν πολλά κρούσματα και έρχονται στην Αττική που έχει πολλά κρούσματα». «Σε λίγες μέρες θα το ξαναδούμε και αναλόγως της πορείας του κορωνοϊού. Πρόθεσή μας είναι να ξαναμπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL