Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
ΕΝΩ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ "ΛΟΓΩ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ" / Υποκρισία Μητσοτάκη: "Το ΕΣΥ πάει πάρα πολύ καλά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΩ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ "ΛΟΓΩ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ" / Υποκρισία Μητσοτάκη: "Το ΕΣΥ πάει πάρα πολύ καλά"

Σε κρεσέντο υποκρισίας επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο CNN, υποστηρίζοντας ότι "το σύστημα Υγείας μας πάει πάρα πολύ καλά, παρότι έχει βγει η Ελλάδα μια δεκαετή οικονομική κρίση" λίγες ώρες μετά την εξαγγελία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για κινητοποιήσεις λόγω "των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού".

Υποστήριξε δε ότι "αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης" με σημαία τον ισχυρισμό ότι "εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο"!

«Κινητοποιήσαμε την ιδιωτική πρωτοβουλία»...

Στον απόηχο, παράλληλα, των περίφημων κυβερνητικών "δώρων" προς τους κλινικάρχες επεσήμανε ότι "κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε". Παρακάμπτοντας δε τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις 5.000 γιατρών για τους κινδύνους στη Μόρια, περιορίστηκε να σημειώσει ότι "είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη, κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων".

Η αιχμή

Ως δηλητηριώδη αιχμή προς την κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία υπηρέτησε ο ίδιος ως υπουργός, μπορεί να ερμηνευτεί η πρωθυπουργική αποστροφή ότι "δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, με μια ημερήσια ενημέρωση, και έπειτα από μια δεκαετία λαϊκισμού βλέπουμε ότι οι ειδικοί οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε"!

Στο ερώτημα δε τι θα "έλεγε στον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου στους G20" (σ.σ.: επικρίνει με σφοδρότητα τα μέτρα περιορισμού κατά του ιού") σημείωσε ότι "πρώτα απ' όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στους G20. Δεν θέλουμε όμως το σύστημα Υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς. Είναι λάθος αυτή η τακτική".

Πέτσας και Κύρτσος

Παράλληλα ορθάνοιχτη την πόρτα των περικοπών στις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου τομέα διατηρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε στον Real FM ότι "δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας κανένα τέτοιο μέτρο μείωσης", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "αυτός είναι ο σχεδιασμός και εκτείνεται μέχρι τον Μάιο. Αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση"...

Παράλληλα ο Γιώργος Κύρτσος (Οpen), αφού υπολόγισε ότι "τα χρήματα ενίσχυσης από πλευράς κυβέρνησης φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο", ανέφερε με ωμό τρόπο ότι "δεν αποκλείεται καθόλου να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις". Ευθυγραμμίστηκε δε με τη δημοσιογραφική διαπίστωση για "βαριές παρεμβάσεις της κυβέρνησης".

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., επιχειρώντας διάχυση πολιτικών ευθυνών για τις αντικοινωνικές κυβερνητικές αποφάσεις, αξίωσε "εθνική συνεννόηση από τα πολιτικά κόμματα" προκειμένου "να ξεπεραστεί η επερχόμενη καταστροφή", καθώς "η οικονομική ύφεση που προμηνύεται για τη χώρα θα είναι τεράστια". Το οξύμωρο είναι ότι ο Στ. Πέτσας σε βραδινές δηλώσεις του (Mega) απάντησε -σε σχετικό ερώτημα- ότι αυτές είναι "προσωπικές απόψεις" του Γ. Κύρτσου!

Βερναρδάκης: Κύρτσος όπως Σταϊκούρας

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης υπογράμμισε στο Twitter ότι "ο Γ. Κύρτσος δεν "αποκάλυψε" σήμερα τίποτε περισσότερο από αυτό που ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει δέκα μέρες νωρίτερα. Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως τις αρχές Ιουνίου".

ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΓΙΑ ΕΛΚ - ΣΑΛΒΙΝΙ

Ελλάδα και άλλοι δώδεκα κατά Όρμπαν, χωρίς να τον κατονομάζουν...

Τον προβληματισμό τους "για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων" περιορίζονται να εκφράσουν σε δήλωση τους δεκατρείς χώρες μέλη της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσουν τον Β. Όρμπαν (άλλο ρεπορτάζ σελ. 9).

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία Μ. Σαλβίνι χαιρέτησε το όργιο αυθαιρεσίας του "φίλου Βίκτορ" στην Ουγγαρία τροφοδοτώντας τα σενάρια περί κοινής πρωτοβουλίας για συγκρότηση ξενοφοβικής πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο το μήνυμα πως "είμαι βέβαιος ότι μπορώ να πείσω τον Όρμπαν να παραμείνει στο ΕΛΚ" εκπέμπει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που θεωρείται επίσης προνομιακός συνομιλητής του -περιζήτητου- Ούγγρου πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL