Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων τουριστικών περιοχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων τουριστικών περιοχών

«Στα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους δεν περιλαμβάνονται όλες οι  πληττόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού», τονίζουν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές και ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχείων ή την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, ακόμα περισσότερο όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων στις οποίες επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά».

«Μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα αξιοποιούνται και διακινούνται στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα εστίασης, έχουν αυτή τη στιγμή μηδενική ζήτηση» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν πως οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης».

Παράλληλα σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών, θα πρέπει να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές ως άμεσα πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς Δήμους, όπως έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα αρχείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Εναλλακτικά μπορεί να βεβαιώνεται η έδρα με δήλωση των κατά τόπους Τουριστικών Δήμων».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης αν προτίθενται να λάβουν νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, είτε εντός είτε εκτός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Η παρούσα κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, οδήγησε την Κυβέρνηση στην λήψη μέτρων που αφορούν στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα στην θεσμοθέτηση μιας σειράς μέτρων στήριξης αυτών. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται στα μέτρα στήριξης, δεν περιλαμβάνονται όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού.

Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές και ασχολούνται με την τροφοδοσία ξενοδοχείων ή την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, ακόμα περισσότερο όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων στις οποίες επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. Μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα αξιοποιούνται και διακινούνται στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα εστίασης, έχουν αυτή τη στιγμή μηδενική ζήτηση.

Αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης.

Για παράδειγμα, επιχείρηση, της οποίας η κύρια αλλά και η δευτερεύουσα δραστηριότητα ανάγεται στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων (σούπερ και μίνι μάρκετ 47.11.10.01), είτε λειτουργεί εντός ξενοδοχείου είτε εκτός, δεν εντάσσεται ούτε στην κατηγορία αναστολής επιχειρήσεων ούτε στις άμεσα πληττόμενες από την κρίση του κορωνοϊού COVID-19 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών, θα πρέπει να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές ως άμεσα πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς Δήμους, όπως έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα αρχείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Εναλλακτικά μπορεί να βεβαιώνεται η έδρα με δήλωση των κατά τόπους Τουριστικών Δήμων.

Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση και η επιβίωσή τους εξαρτάται από την τουριστική αγορά, δηλαδή τους επισκέπτες και τους πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως την 30/04/2020 αλλά και για όσο διάστημα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.
Επειδή οι προτάσεις των φορέων είναι ρεαλιστικές και πιθανόν δεν έχετε λάβει γνώση αυτών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να λάβουν νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, είτε εντός είτε εκτός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL