Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Στ.Κούλογλου: Ο «πειρασμός του Όρμπαν» είναι μεγάλος (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ.Κούλογλου: Ο «πειρασμός του Όρμπαν» είναι μεγάλος (Ηχητικό)

«Όταν οι κυβερνήσεις αποκτούν λόγω κάποιας έκτακτης κατάστασης -εν προκειμένω της πανδημίας- μεγαλύτερες εξουσίες από ότι συνήθως, βρίσκονται μπροστά στον "πειρασμό του Όρμπαν". Οι πολίτες σε περιόδους κρίσεων τείνουν πάντα να συσπειρώνονται γύρω από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Αυτή η προσωρινή αίσθηση δύναμης υπάρχει ο κίνδυνος να καλλιεργήσει απ αυταρχικές συμπεριφορές έως και δικτατορικές», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμαμχία, Στέλιος Κούλογλου.

Ο ίδιος μιλωντας στο Κόκκινο 105,5 και στην ΕΡΑ Βόλου πρόσθεσε οτι «αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του παραμερίζοντας το κοινοβούλιο, αποφασίζοντας ο ίδιος εάν και πότε θα γίνουν εκλογές και κυβερνώντας με διατάγματα. Απαγορεύεται στην αντιπολίτευση να κάνει κριτική και όποιος διαφωνεί πάει και στην φυλακή.  Αυτός ο πειρασμός υπάρχει σε κάθε εξουσία και καλό θα ήταν να το έχουμε όλοι υπόψη μας».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/787016545&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πού θα καταλήξει αυτή η πολύ μεγάλη σημερινή κρίση. Το δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι κάθε πανδημία τέτοιας έκτασης οδηγούσε σε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές  αλλαγές. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αυτές οι αλλαγές είναι παγκόσμιες. Σήμερα έχει πλέον μετατοπιστεί στην Ευρώπη το επίκεντρο της κρίσης και να πηγαίνει πολύ γρήγορα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει μία σειρά από αλλοπρόσαλλες κινήσεις. Στην αρχή είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μετά πήρε κάποια μέτρα, μετά είπε ότι θα αναιρέσει τα μέτρα για να δουλέψει η οικονομία και τελικά έχει φτάσει να ξαναπαίρνει μέτρα διότι η κατάσταση πάει να βγει εκτός ελέγχου», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/787478368&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Παράλληλα, ο Στ. Κούλογλου επεσήμανε ότι «η μεγαλύτερη  δύναμη στον πλανήτη αποδυναμώνεται και ένα πολύ μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στις επόμενες προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο. Μέχρι τώρα φαινόταν ότι ο Τραμπ είχε εξασφαλισμένη η επανεκλογή του, αλλά τώρα κανείς δεν μπορεί να παίξει στοίχημα».

«Η Κίνα και οι χώρες της Ασίας βγαίνουν δυναμωμένες και δείχνουν αλληλεγγύη, παραδείγματος χάρη η Κίνα στέλνει μάσκες στην Ιταλία, όπως άλλωστε και η Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει διασπασμένη από την κρίση, καθώς ξεκίνησε πάλι η διαμάχη Βορρά Νότου με επίκεντρο τα κορωνό-ομόλογα.

» Η Γερμανία αξιοποιεί την κρίση αυτή για την οποία ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και ετοιμάζεται για την μετά κρίση εποχή όπου θα είναι ισχυρότερη. Επομένως πάμε για αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ένωσης και ενδεχομένως δεν έχουμε και πάρα πολύ ισχυρούς κραδασμούς, αν και στο τέλος μπορεί να υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση. Βέβαια η ισχύς του μετώπου των «σκληρών» του βορρά εξαρτάται από το τι θα γίνει στην Ολλανδία, όπου εφαρμόζεται ένα παγκόσμιο πρότυπο πείραμα. Όπως και στη Σουηδία, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει περιοριστικά μέτρα. Ακόμη αν η Ολλανδία δεχτεί πολύ μεγάλο πλήγμα», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι και στην χώρα μας κάποιοι υπουργοί φλερτάρουν με τον «πειρασμό του ΌΟρμπαν». Έχουμε περιστατικά δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 στην Θεσσαλονίκη η οποία απολύθηκε γιατί έκανε ερώτηση σε υπουργό για τον ΠΑΟΚ, έχουμε τον υπουργό Εργασίας να μη θέλει να δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφο. Ταυτόχρονα, η αντίθετη άποψη στοχοποιείται. Υπάρχει ένας ολόκληρος μιντιακός στρατός έτοιμος να επιτεθεί σε όποιον δεν δηλώσει υποταγή και κάνει κριτική ειδικά στον κ. Μητσοτάκη. Το ίδιο έγινε και με μένα, όταν διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις μου στην γαλλική τηλεόραση για την προσφυγική κρίση στα νησιά τις οποίες παρουσίασαν ως αντεθνικές. Ο ίδιος στρατός χρησιμοποιήθηκε για τις γελοιογραφίες του tvxs.gr που καθημερινά καλύπτει με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ την πανδημία».

«Η λυδία λίθος είναι η πίστη στο πρόσωπο του Μητσοτάκη. Στην  τελευταία επίθεση με τις γελοιογραφίες, πήρε ενεργό μέρος και σκιτσογράφος με άρθρο υπό τον τίτλο "Η λάμψη του αστερισμού Μητσοτάκη τυφλώνει". Μάλλον δεν έχει ενημερωθεί ότι ο κορωνοιός κολλάει και με το σάλιο», σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL