Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ανδρ. Ξανθός: Τώρα είναι η ώρα μίας μεγάλης επένδυσης στη δημόσια περίθαλψη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρ. Ξανθός: Τώρα είναι η ώρα μίας μεγάλης επένδυσης στη δημόσια περίθαλψη (Video)

Η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας δεν κάνει όσα μπορεί ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και επισήμανε ότι τώρα, που όλοι αναγνωρίζουν την αξία της δημόσιας περίθαλψης, είναι η ώρα να γίνει μία μεγάλη επένδυση.https://www.youtube.com/embed/19PKU5iSFQY

Συμμετέχοντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Αλέξη Χαρίτση, ο πρώην υπουργός Υγείας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων. «Πρέπει να προστατεύσουμε χωρίς καμία έκπτωση τους ανθρώπους πρώτους γραμμής για να μπορούν να προστατεύσουν στη συνέχεια εμάς τους υπόλοιπους» σημείωσε και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υγειονομικών με τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας. Ο Ανδρ. Ξανθός έκανε λόγο για καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Εκτός από την ανακοίνωση του αριθμού ων κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων, να υπάρχει αναλυτική εικόνα του αριθμού των γιατρών και των νοσηλευτών που προσλαμβάνεται αλλά και των επιπλέων κλινών που προστίθενται ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα μπορεί στις προσλήψεις, υπάρχει καθυστερημένη ροή τοποθέτησης συμβασιούχων» συνέχισε ο Ανδρ. Ξανθός και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να υπάρχει μία ακριβής εικόνα. Όπως είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά ανακοινώνονται αριθμοί που είναι στο στάδιο έγκρισης και όχι σε αυτό της ανάληψης ευθύνης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα διαγνωστικά τεστ, τα οποία χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο θέμα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουν σε αυτά πρόσβαση άνθρωποι που πραγματικά το χρειάζονται. Μέχρι στιγμής, σημείωσε ο Ανδρ. Ξανθός, δεν υπάρχει κεντρικό πλαίσιο και κεντρικά κριτήρια από το υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις.

Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε το θέμα των ευάλωτων ομάδων, τονίζοντας ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με το «μένουμε στο σπίτι». «Διαβιούν σε ΚΥΤ χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Χρειάζεται γρήγορη αποσυμφόρηση και μεταφορά σε αξιοπρεπείς συνθήκες» τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως κρατούμενους, άστεγους, ηλικιωμένους σε γηροκομεία και ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς Ρομά, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέχει προστασία.

Ο Ανδρ. Ξανθός εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για θέματα που όπως είπε έχει χειριστεί με λάθος τρόπο. Συγκεκριμένα, έφερε ως παράδειγμα τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών κλινικών. «Πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις, να τις πάρει πίσω η κυβέρνηση. Πρέπει να αυξήσουμε την διαθεσιμότητα των δημόσιων ΜΕΘ με όρους δημοσίου συμφέροντος» υπογράμμισε.

«Τώρα που όλοι αναγνωρίζουν την αξία της δημόσιας περίθαλψης είναι ευκαιρία να γίνει μία μεγάλη επένδυση και μία μακροπρόθεσμης ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και όχι μιας χρήσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί με συμβασιούχους να καλύψει τις ανάγκες. Το σύστημα χρειάζεται ένα πλάνο μακροπρόθεσμης και καθολικής κάλυψης των κενών» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL