Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση απαξιώνει τις Ενεργειακές Κοινότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση απαξιώνει τις Ενεργειακές Κοινότητες

«Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, απαξιώνει και επιχειρεί να αποδομήσει πλήρως το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ)» αναφέρει ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως σημειώνει, «αρχική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παγώσει το απολύτως ώριμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΕΚΟΙΝ, μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν σε φάση προκήρυξης, από τις αρχές Ιουλίου του 2019. Σήμερα, προχωράει στο δεύτερο βήμα απαξίωσης των ΕΚΟΙΝ, στον περιορισμό δηλαδή της προτεραιότητας στους όρους σύνδεσής τους με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/1083 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β' 940/20.3.2020) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)».

Οι επιλογές αυτές, συνεχίζει ο Σ. Φάμελλος, «οδηγούν ουσιαστικά στο «ξήλωμα» του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, επειδή, όπως είχε παραδεχτεί ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας κατά την ψήφιση του νόμου,  ο θεσμός αυτός μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών σχημάτων».

«Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον κίνδυνο δημιουργίας «εικονικών» ΕΚΟΙΝ από ιδιώτες και τις πιέσεις που δημιουργούνται στον για ηλεκτρικό χώρο, ως πρόσχημα για τον περιορισμό της προτεραιότητας των ΕΚΟΙΝ. Όμως το ΥΠΕΝ δεν έχει παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία, ούτε μάς έχει ενημερώσει για την πραγματική έκταση του εν λόγω φαινομένου. Φαίνεται ότι τελικά, το επιχείρημα αυτό αποτελεί απλά ένα προπέτασμα για τον κύριο Χατζηδάκη με στόχο να ακυρώσει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προωθούσε και στήριζε την αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας από τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η θωράκιση του θεσμού των ΕΚΟΙΝ από επιτήδειους, θα πρέπει να γίνει μετά από διάλογο και με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους (πχ. έλεγχο μετοχικής σύνθεσης, αποδεικτικά κατοχής γης ως προαπαιτούμενα για την προτεραιότητα σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ). Το ΥΠΕΝ όμως δεν αναλαμβάνει μια τέτοια ουσιαστική και αναγκαία πρωτοβουλία.

Σε μια εποχή όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναπτύσσονται με αλματώδεις ρυθμούς και συνιστούν επενδυτική ευκαιρία για πολλούς μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές, η πολιτεία θα έπρεπε να προκρίνει τη θωράκιση του νόμου των ΕΚΟΙΝ και όχι τη σταδιακή του απαξίωση.

Είναι όμως προφανές ότι η ΝΔ είναι πάντα ιδεοληπτική υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάτι που αποτελεί πυρήνα της πολιτικής της και, συνεπώς, δεν επιθυμεί να στηρίξει εναλλακτικά, συνεταιριστικά σχήματα που επιτρέπουν τη συμμετοχή της κοινωνίας στην παραγωγή προϊόντας και υπεραξίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που έλαβε τη θεσμική πρωτοβουλία-τομή των ΕΚΟΙΝ, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας ώστε, να μεταβούμε με την κοινωνία και τους πολίτες ενεργά παρόντες στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας στην καθαρή ενέργεια. Η ΝΔ οφείλει να αποδείξει ότι στηρίζει αυτήν την πολιτική, προχωρώντας στο πρώτο βήμα προκήρυξης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης των ΕΚΟΙΝ από το ΕΣΠΑ» καταλήγει ο Σ. Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL