Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: / ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν τα ημίμετρα. Χρειάζεται πακέτο στήριξης εργαζόμενων και οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΠΑΠΠΑ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: / ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν τα ημίμετρα. Χρειάζεται πακέτο στήριξης εργαζόμενων και οικονομίας

Αποσπασματικά, ανεπαρκή και πρόχειρα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία μάλιστα θυμίζουν, όπως υπογραμμίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, μια λογική "πυροσβεστικών μέτρων", ενώ τα παρομοιάζουν με το "μαρτύριο της σταγόνας". Με κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας καλούν την κυβέρνηση να "σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας".

Όπως τονίζουν οι Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος και Έ. Αχτσιόγλου, "σιγά - σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, η απογοήτευση και η ανασφάλεια διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση". Σ' αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την έκκληση στην κυβέρνηση της Ν.Δ.:

- Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.

- Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων και να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

- Να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές του 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

- Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.

- Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

"Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σ' αυτά τα μέτρα. Το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση" υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι η άρνηση της Ν.Δ. να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομία με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, "είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης".

Έτσι οδηγούμαστε σε κρίση χειρότερη από το 2008

"Επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βαθιά αυτή οικονομική κρίση με πρόχειρα μέτρα και διορθωτικές παρεμβάσεις" σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για λογική "πυροσβεστικών μέτρων", την οποία, όπως είπε, η Ν.Δ. ακολούθησε και τα πρώτα χρόνια της κρίσης του 2008. "Την ολιγωρία της στη λήψη οριζόντιων μέτρων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα την πληρώσει στο πολλαπλάσιο η ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου" εκτίμησε. Επανέλαβε δε πως "η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει σχεδιασμό και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες έστω και στο ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ".

Υπογράμμισε ακόμη ότι απαιτείται τώρα ουσιαστική ένεση ρευστότητας προς την οικονομία, "ειδάλλως θα βιώσουμε μια κρίση πολύ χειρότερη από αυτή που βιώσαμε το 2008". "Η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα προστασίας, οδηγούμαστε σε μια πολύ βαθιά και δομική κρίση" σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, κάνοντας αναφορά στα παραδείγματα της Γαλλίας, της Ισπανίας, αλλά και των ΗΠΑ σχετικά με τη λήψη πακέτου μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να προχωρήσει στην προστασία της πρώτης κατοικίας. "Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για να προστατευτούν, αλλά να χάνουν τα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο σ' αυτές τις συνθήκες να ισχύσει το καθεστώς άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου" επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται "ζεστό χρήμα"

Την ανάγκη για "ζεστό χρήμα" προκειμένου να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη και όχι "πολιτική του σταγονόμετρου" υπογράμμισε στην τηλεόραση του Open ο Ευ. Τσακαλώτος. "Αν δεν δώσουμε σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις ‘ζεστό χρήμα’, θα ξεκινήσουν την ανάκαμψη με χρέη και φορολογικά βάρη και η ανάκαμψη θα είναι πολύ φτωχή" σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. "Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ‘με το σταγονόμετρο’. Ας δούμε τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο που έπαιρνε 1.000 ευρώ και τώρα θα παίρνει 533. Θα μπορεί να βγει στην αγορά να ψωνίσει;" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να πάρουν κανονικά τον μισθό τους ."Το έχουμε κοστολογήσει για δύο μήνες στα 970 εκατ. συν τους ελεύθερους επαγγελματίες άλλα 400 εκατ. και χωρίς να κοροϊδεύουμε τους δικηγόρους κ.ά. ότι θα πάρουν ένα κουπόνι" επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL