Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / Συγχαρητήρια τιτιβίσματα και κυβερνητική αδράνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / Συγχαρητήρια τιτιβίσματα και κυβερνητική αδράνεια

Μέσα στον ορυμαγδό της πανδημίας και του εγκλεισμού η Βόρεια Μακεδονία έχασε ένα πάρτι και η Ελλάδα γλίτωσε ένα καινούργιο σόου των... νεομακεδονομάχων. Η Βόρεια Μακεδονία δεν κατάφερε να γιορτάσει όπως θα ήθελε ούτε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως 30ό μέλος της Συμμαχίας ούτε την -έστω καθυστερημένη- απόφαση των 27 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας χαρακτήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών “προδοτική”, άφησε το υπουργείο των Εξωτερικών να κάνει ένα συγχαρητήριο τιτίβισμα καλωσορίζοντας τους γείτονες στο ΝΑΤΟ. Κι έκανε τον σταυρό της που η αγωνία για τον κορωνοϊό κρατά σιωπηλούς ή/και κλεισμένους στα σπίτια τους όλους τους φίλους της -και τους υπουργούς της- οι οποίοι προεκλογικά ωρύονταν για το όνομα, τη γλώσσα και την ψυχή τα οποία εκχώρησαν οι “εθνοπροδότες” του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι οι μικροπολιτικές παράπλευρες... ωφέλειες του “αόρατου εχθρού”.

Ωστόσο, οι πανδημίες δεν ακυρώνουν τον ρόλο της εξωτερικής πολιτικής - ούτε τη βάζουν στον “πάγο”. Η Αθήνα δεν αρκεί να επαναλαμβάνει μονότονα την πάγια θέση της από το 2003 ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Βαλκανίων. Πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα -π.χ. με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ή με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας όταν μιλάμε για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας- εγκαίρως και όχι τρέχοντας να προλάβει τις εξελίξεις.

Η “Α” απευθύνθηκε στη Σία Αναγνωστοπούλου καλώντας τη να σχολιάσει πρωτίστως το “πράσινο φως” των Ευρωπαίων στις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων καθώς η τελική επικύρωση από το ισπανικό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν απόλυτα αναμενόμενη και καθυστέρησε για λόγους ανωτέρας βίας. “Μ' αυτό το πράσινο φως η Ε.Ε. από τη μία μεριά αναχαιτίζει τη 'βαλκανοποίηση' των δυτικών Βαλκανίων και από την άλλη, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία ειδικά, δεν φαίνεται πια αδικαιολόγητα κατώτερη των δικών της δεσμεύσεων και υποσχέσεων απέναντι σ' αυτή τη χώρα” επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν περιορίζεται στις... δάφνες του 2019, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία να έχουν βγει από τη μέση χρόνια προβλήματα της χώρας σε εποχές κρίσης:

“Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ άλλων άνοιξε τον δρόμο για να σταματήσει να είναι η γειτονιά μας μια 'μαύρη τρύπα' άσκησης αναχρονιστικών και αναθεωρητικών οραμάτων και γεωπολιτικών παιχνιδιών παικτών που επιδιώκουν να παίζουν τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης. Κυρίως όμως σήμερα που, και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, διαμορφώνονται μεγάλες γεωπολιτικές μετατοπίσεις τις οποίες θα αντιληφθούμε καλύτερα μετά, η αξία της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνακόλουθα η σημασία της ενταξιακής διαδικασίας αυτής της περιοχής, θα αποδειχτεί κρίσιμη για τη νέα πραγματικότητα η οποία θα ξημερώσει αύριο”.

Βούληση και αδράνεια

Η Σία Αναγνωστοπούλου δεν ξεχνάει να θυμίσει και τη γενναιότητα της απέναντι πλευράς, που τόλμησε να αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος της χώρας όπως είχε αναγνωριστεί από τις περισσότερες -και ισχυρότερες- χώρες του πλανήτη: “Η κυβέρνηση Ζάεφ”, υπογραμμίζει, “έδειξε απίστευτη βούληση ώστε να λύσει το 'Μακεδονικό', κλείνοντας έτσι έναν φαύλο κύκλο επικίνδυνων εθνικιστικών εξάρσεων, φυγόκεντρων δυναμικών υπονομευτικών για την ίδια τη χώρα αλλά και για την περιοχή μας. Κατόρθωσε επίσης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού, συνύπαρξης των διαφορετικών πληθυσμών, σε μεταρρυθμίσεις 'εξευρωπαϊσμού' μεγάλης κλίμακας”.

Στον αντίποδα, όπως επισημαίνει η Σ. Αναγνωστοπούλου, η κυβέρνηση της Ν.Δ., “η οποία βρήκε στην κυριολεξία 'τραπέζι στρωμένο', δεν κάνει το στοιχειώδες, το οποίο επίσης βρήκε έτοιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Δείχνει, δηλαδή, μια απίστευτη αμέλεια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών: “Η κυβέρνηση έχει 'παγώσει' επί οκτώ μήνες τόσο τη συνεδρίαση της Διεπιστημονικής Επιτροπής για τα σχολικά βιβλία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα κ.λπ. Η μεν πρώτη δεν έχει συνεδριάσει καθόλου, η δε δεύτερη μόλις μία φορά και χωρίς ουσιαστικά βήματα. Η Ν.Δ. δεν ασχολείται με την εφαρμογή της συμφωνίας κυρίως στα σημεία της που επιλύουν μακροχρόνια προβλήματα και εμπεδώνουν την ειρήνη στην περιοχή μακροπρόθεσμα” καταγγέλλει η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Οι ολιγωρίες με την Αλβανία

Παράλληλα, επισημαίνει τις... ολιγωρίες της κυβέρνησης στο θέμα της Αλβανίας: “Η ίδια στάση παρατηρείται και στο ζήτημα της Αλβανίας” λέει. “Η αμηχανία, η έλλειψη ουσιαστικά πολιτικής που επέδειξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και στο ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας κόστισε στον τρόπο χειρισμού των ανοιχτών θεμάτων μ'αυτή τη χώρα. Τα μείζονα ζητήματα (περιουσιακό, αυτοπροσδιορισμός κ.λπ.) που αφορούν την ελληνική μειονότητα και για τα οποία γίνονταν συνομιλίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα από τη σημερινή κυβέρνηση. Γι' αυτό άλλωστε δεν τίθενται καν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, αλλά αργότερα, γενικά και αόριστα, στο διαπραγματευτικό πλαίσιο”.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ

"Κάναμε το απίστευτο αληθινό"

Σε μια Ε.Ε. που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, όπου ο εθνικισμός και η εθνική περιχαράκωση κυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας ήρθε από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δύο χωρών

Σαφώς πιο... εγκάρδια από το tweet του υπουργείου Εξωτερικών ήταν τα συγχαρητήρια που έδωσε τηλεφωνικά στον Ζόραν Ζάεφ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Ζάεφ ότι κανένας δεν θα πίστευε τους ίδιους, τον Νίκο Κοτζιά ή τον Νίκολα Ντιμιτρόφ αν πριν τρία χρόνια είχαν πει ότι θα γίνονταν όλα αυτά. “Ότι σε μια Ε.Ε. που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, όπου ο εθνικισμός και η εθνική περιχαράκωση κυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας θα ερχόταν από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δύο χωρών”.

Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις αυτές στην περιοχή είναι ακόμα πιο σημαντικές τώρα που το μείζον ζήτημα είναι η συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL