Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Δραματικές οι ελλείψεις, επιτακτική η θωράκιση του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραματικές οι ελλείψεις, επιτακτική η θωράκιση του ΕΣΥ

Όπως προκύπτει, τουλάχιστον έως το βράδυ της Παρασκευής που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν τη μάχη χωρίς όπλα, όπως οι ίδιοι το περιγράφουν, παρά τα περί “επιχειρησιακής ετοιμότητας” που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της ΟΕΝΓΕ, στην τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έλαβαν καμία ουσιαστική δέσμευση ότι η Πολιτεία “έστω και τώρα θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας”. Στην πλειονότητα των νοσοκομείων που εξετάζουν ύποπτα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας ήταν δραματικές. Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας μία εβδομάδα πριν, το υγειονομικό προσωπικό, ακόμα και γιατροί που έρχονταν σε επαφή με πιθανά κρούσματα, αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις σε απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές και στολές. Τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αν αυτή η κατάσταση καταγράφεται στις αρχές της κρίσης;

Εθελοντισμός και χειροκροτήματα αντί μόνιμων προσλήψεων

Οι ίδιοι άνθρωποι που όλοι χαρακτηρίζουμε “ήρωες” και τους οποίους οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με τη σύζυγο του πρωθυπουργού πρώτη και καλύτερη, μας ζητούν να χειροκροτούμε κάθε Κυριακή βράδυ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βέβαια, έχοντας στήσει το κεντρικό της αφήγημα -προ κορωνοϊού- στην ανάγκη συμπράξεων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, είχε αναστείλει τις μόνιμες θέσεις που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η πανδημία όμως, που γκρέμισε, εκτός των άλλων, και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές, εξανάγκασε το υπουργείο Υγείας και τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν στην επαναπροκήρυξη θέσεων.

Εξάλλου, όπως καταγράφεται στο παρατηρητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Covid-19, η ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό είναι πολύ καθυστερημένη και ανεπαρκής. Ενώ δεν υπάρχει ακόμα εικόνα για την κατανομή ανά ιατρική ειδικότητα, κλάδο, νοσοκομείο και κλινική ή τμήμα των εργαζομένων (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) που ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία. “Είναι κραυγαλέα πλέον η έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας” υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Ιδεοληψίες” οι μόνιμες θέσεις

Εξάλλου, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει 2.500 θέσεις για το 2019 και άλλες 2.500 για το 2020, οι οποίες μετά τις εκλογές πάγωσαν και μόλις οι 1.000 επαναπροκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο. Άραγε πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα αν είχε υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν προχωρά άμεσα η υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται γαλαντόμα -“δεν μας νοιάζουν τα λεφτά, ό,τι χρειαστεί για την ενίσχυση της Υγείας”- στην ερώτηση της “Αυγής” και του Κόκκινου σχετικά με τις μόνιμες προσλήψεις, ο Β. Κοντοζαμάνης μίλησε για “ιδεοληψίες”, αφού τώρα προέχει “να αντιμετωπίσουμε την κρίση”. Πώς θα κάνουν δουλειές οι επιχειρηματίες της Υγείας εξάλλου εάν μετά από αυτή την κρίση βγει ενισχυμένο σε προσωπικό και υποδομές το ΕΣΥ;

“Λεφτόδεντρα” υπάρχουν, όχι όμως για το ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση φυτεύει “λεφτόδεντρα” για να διπλασιάσει σκανδαλωδώς την ημερήσια αποζημίωση για τις ιδιωτικές ΜΕΘ από τα 800 στα 1.600 ευρώ αντί της επίταξης και της ένταξης στον σχεδιασμό του δημοσίου συστήματος, όπως έχει συμβεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. “Λεφτόδεντρα” υπάρχουν και για την επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που, όπως μάθαμε, θα στοιχίσει 11 εκατ. ευρώ. "Μα δεν είναι δωρεάν τα κοινωνικά μηνύματα" θα αναρωτηθεί κανείς; Όχι για όσους είναι επαγγελματίες στο να κάνουν τις κρίσεις ευκαιρία.

Τα τεστ και το ξήλωμα της διοίκησης του ΕΚΕΑ εν μέσω πανδημίας

Αναδεικνύεται ακόμη η κρισιμότητα των διαγνωστικών τεστ. Με τον ΠΟΥ να επιμένει στην ανάγκη διεξαγωγής των τεστ, στη χώρα μας ελέγχονται πολύ λίγα περιστατικά. Πληθαίνουν οι καταγγελίες ακόμα και υγειονομικού προσωπικού που δεν είχε πρόσβαση στο τεστ αν και παρουσίαζε συμπτώματα. Μέχρι πρότινος, μάλιστα, οι αρμόδιοι επικαλούνταν την έλλειψη αντιδραστηρίων. Αν όμως κάποιος είχε να πληρώσει σε ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια, μπορούσε να κάνει το τεστ. Ωστόσο η κατάσταση επιχειρείται να εξορθολογιστεί, αφού τα τεστ θα γίνονται και σε ιδιωτικά εργαστήρια μετά από παραπομπή γιατρού και την κάλυψη κόστους από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς διατέθηκαν 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή όμως τρία μεγάλα περιφερειακά πανεπιστήμια με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνουν πως διαθέτουν πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κορωνοϊού και μπορούν να προσφέρουν άμεσα και δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Αποκαλύφθηκε επίσης πως και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει τη δυνατότητα να κάνει έως και 1.000 τεστ την ημέρα - παρεμπιπτόντως, προκαλεί ερωτήματα η σπουδή της κυβέρνησης να "ξηλώσει" τη διοίκηση του ΕΚΕΑ εν μέσω πανδημίας.

Ανακαλύπτουν “άγνωστες” λέξεις

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε τα στελέχη της κυβέρνησης και την πλειονότητα των ΜΜΕ να ανακαλύπτουν "άγνωστες" λέξεις, όπως πρωτοβάθμια φροντίδα και οικογενειακός γιατρός. “Μείνετε σπίτι και να είστε σε επαφή με τον οικογενειακό σας γιατρό” συστήνει ο ΕΟΔΥ, αγνοώντας(;) πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ "πάγωσε" στην ουσία επί διακυβέρνησης Ν.Δ. Σήμερα αναδεικνύεται η ανάγκη αξιοποίησης και ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην ανάσχεση του ιού, αλλά και στην παροχή φροντίδας στους πολίτες. Η καταγραφή θανάτων συμπολιτών μας που ακολούθησαν την πάγια οδηγία να μείνουν σπίτι, αλλά δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο νοσοκομείο όταν τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν, σημαίνει συναγερμό.

Εμείς μείναμε σπίτι. Η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL