Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / Άδ. Γεωργιάδης: "Λαϊκισμός" η μη περικοπή των μισθών κατά 50%!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / Άδ. Γεωργιάδης: "Λαϊκισμός" η μη περικοπή των μισθών κατά 50%!

Την απόσυρση της ΠΝΠ που μειώνει κατά 50% τους μισθούς και την επιβολή διατίμησης στα αντισηπτικά ζήτησε ο Νίκος Παππάς από τον Άδωνι Γεωργιάδη χθες στη Βουλή. «Λαϊκισμό» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης το αίτημα να μην μειωθούν οι μισθοί 50%, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση δύο τροπολογιών για την ταχύτερη αδειοδότηση των βιομηχανιών που θέλουν να παράξουν αντισηπτικά φάρμακα και την επιτάχυνση από τα τελωνεία της εισαγωγής αιθυλικής αλκοόλης. Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή. Στόχος είναι να παραχθούν ημερησίως 800.000 τεμάχια αντισηπτικών (από 500.000 τεμάχια σήμερα), ενώ η ημερήσια κατανάλωση είναι 1.000.000...

Ο Ν. Παππάς κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τη ρύθμιση - πρόβλεψη για τη δυνατότητα να απασχολούν οι ελληνικές επιχειρήσεις το προσωπικό τους στο 50% με το μισό μισθό. Είναι η απόλυτη συνταγή της καθίζησης της ελληνικής οικονομίας. Είναι σαν να πατάμε γκάζι στην κατηφόρα. Καμία επιχείρηση δεν έχει πίστη ότι μπορεί να ισορροπήσει αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Αντί να κάνουμε αυτό που κάνουν άλλες χώρες, δηλαδή να προσφέρουμε εγγυήσεις και διασφαλίσεις ότι θα κρατηθούμε όλοι μαζί, να κρατηθεί και το προσωπικό στη θέση του, να συντηρηθούν οι αμοιβές, πάμε στην αντίθετη πλευρά. Έχετε κακοσχεδιάσει το πρόγραμμα της υποστήριξης. Είναι κίνητρο για να πηγαίνει ο κόσμος στον 'κάδο'».

«Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό», απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης και εκτίμησε ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει η ελληνική οικονομία είναι όταν πάρει μπρος η οικονομία μετά την κρίση να είναι όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες να λειτουργούν και όλες οι θέσεις εργασίας διασφαλισμένες». «Όλα τα μέτρα που λάβαμε έχουν ως επικεφαλίδα 'διασφάλιση θέσεων εργασίας'. Όποια επιχείρηση πειράξει έναν εργαζόμενο, θα μείνει μόνη της και δεν θα πάρει από το κράτος ούτε αναστολές πληρωμών ούτε χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση ούτε απολύτως τίποτα. Άρα συνδέσαμε τις θέσεις εργασίας με το συμφέρον του εργοδότη. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένας εργοδότης τόσο ανόητος που να προχωρήσει να κάνει απολύσεις υπό αυτές τις συνθήκες και να χάσει όλα αυτά τα κίνητρα», ανέφερε μιλώντας για θέσεις εργασίας, αλλά όχι για τους μισθούς!

Αισχροκέρδεια με τα αντισηπτικά

«Έχουν γίνει σημεία και τέρατα» τόνισε ο Ν. Παππάς αναφερόμενος στην έλλειψη και την αισχροκέρδεια στα μέσα ατομικής προστασίας. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επιτακτικά το θέμα της προστασίας των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς το 10% των κρουσμάτων αφορά υγειονομικούς, και πρότεινε το υπουργείο Υγείας να εισάγει τα συγκεκριμένα προϊόντα. Όμως η κυβέρνηση περιορίστηκε στη διατίμηση του ποσοστού κέρδους. «Αυτό σημαίνει ότι ένα μπουκαλάκι, αν έκανε 2 ευρώ και είχε 10% κέρδος, ο έμπορος θα έβγαζε 20 λεπτά. Αν πάει 20 ευρώ, θα βγάζει 2 ευρώ από το μπουκαλάκι. Θα δεκαπλασιάσει το κέρδος του μαζί με την τιμή του» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς και ζήτησε να διασφαλιστεί «η ομαλή διανομή των αγαθών πρώτης ανάγκης σε όλο τον πληθυσμό». Πρέπει να παρέμβει το Δημόσιο, να προμηθεύεται κεντρικά τις πρώτες ύλες, να εγγυηθεί την ομαλή ροή καταρχάς στα νοσοκομεία, δευτερευόντως στα φαρμακεία, και να υπάρχει έλεγχος στην κατανάλωση, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εισαγωγή της αιθυλικής αλκοόλης γίνεται σε καθεστώς πλειστηριασμού. Για ποιον λόγο; Γιατί όλες οι χώρες του πλανήτη που δεν παράγουν αιθυλική αλκοόλη ζητούν να πάρουν αιθυλική αλκοόλη και την παίρνει τελικά αυτός που δίνει περισσότερα. Αν πάμε εμείς λοιπόν και βάλουμε διατίμηση στην αιθυλική αλκοόλη, δεν θα έχουμε αιθυλική αλκοόλη και μετά θα με κατηγορείτε ότι δεν έχουμε αντισηπτικά», απάντησε ο Άδ. Γεωργιάδης παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έβαλε διατίμηση στο κέρδος.

Υπουργός υπέρ του κέρδους...

«Επί της ουσίας λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας απλώς θα κάθεστε να τα παρακολουθείτε και θα ερχόμαστε εδώ να κλαίμε ότι αυξάνονται οι τιμές και ότι τα νοσοκομεία μας έχουν ελλείψεις», σχολίασε ο Ν. Παππάς, με τον υπουργό να δηλώνει ότι εκείνος είναι υπέρ του κέρδους.

Σημειώνεται ότι ο Άδ. Γεωργιάδης παραπονέθηκε επειδή ο Π. Πολάκης τον αποκαλεί «ο υπουργός των μαυραγοριτών» και δήλωσε «εξαιρετικά ευχαριστημένος και εξαιρετικά περήφανος» για τα μέτρα επειδή υπάρχουν Έλληνες που θέλουν να επαναπατριστούν. «Στην τηλεόραση έλεγαν ότι οι μάσκες του 0,68 ευρώ έχουν φτάσει στα 20 ευρώ. Εγώ κι εσείς θα το συζητάμε αυτό; Κι εσείς θα μου λέτε ότι είμαστε ικανοποιημένοι επειδή κάποιοι άλλοι Έλληνες θέλουν να επαναπατριστούν; Εκεί βρισκόμαστε; Πραγματικά;» αντέδρασε ο Ν. Παππάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL