Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: / "Το σχέδιο της Ν.Δ. αποκαλύπτεται, τις συνέπειες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛΛ. ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: / "Το σχέδιο της Ν.Δ. αποκαλύπτεται, τις συνέπειες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι"

Δέκα μέρες μετά την έναρξη των ραγδαίων εξελίξεων στη χώρα από την κρίση με τον κορωνοϊό το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βγήκε από την... αντιπολιτευτική καραντίνα. Αφορμή γι’ αυτό το "ξέσπασμα" κατά της κυβέρνησης υπήρξε η ΠΝΠ του Γ. Βρούτση, με την οποία μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες - για διάστημα έξι μηνών- να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δύο μόνο εβδομάδων τον μήνα κόβοντάς τους τον μισό μισθό.

Έως τώρα η Φ. Γεννηματά είχε επιλέξει ήπια στάση έναντι της κυβέρνησης επικαλούμενη την αναγκαιότητα συναίνεσης και δίνοντας βάρος στη διατύπωση προτάσεων, αποφεύγοντας όμως να επισημαίνει και να κριτικάρει τα αμφιβόλου στόχου και αποτελεσματικότητας μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης εκ μέρους του Μ. Μαξίμου.

Το άρθρο 9 της ΠΝΠ ήταν για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι, το οποίο δεν μπορούσε να συνεχίσει να κάνει ότι δεν βλέπει.

"Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου" τόνισε σημειώνοντας ότι το μέτρο "δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις", αλλά "αποκαλύπτει την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι" τόνισε η Χαρ. Τρικούπη.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δημιουργεί "τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανέναν διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία".

Επικρίνει δε ευθέως την κυβέρνηση για "μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας" διευκρινίζοντας ότι "δεν αποδεχόμαστε λογικές που εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή για να κάνουν πράξη την εργοδοτική ασυδοσία και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων".

Μειώσεις μισθών πριν στεγνώσει το μελάνι της ΠΝΠ

Χθες ο Τομέας Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατήγγειλε ότι "δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ΠΝΠ" και "δυο εταιρείες που εκτελούν έργο στα αεροδρόμια προχώρησαν μαζικά στην εφαρμογή της διαλείπουσας εργασίας μειώνοντας ακόμη και στο μισό τις αμοιβές των εργαζομένων" και παύοντας "δεκάδες ακόμη εργαζόμενους (μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου)".

Ελλιπής ενημέρωση

Παράλληλα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθιξε το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης για το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, για το οποίο "μέχρι σήμερα ακούμε γενικότητες και δηλώσεις που δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση".

Τι συμφωνίες έγιναν με ιδιώτες;

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ημερήσιο δελτίο διαθεσιμότητας κρεβατιών ΜΕΘ, τη διάθεση του εξοπλισμού και σε ποια νοσοκομεία έχουν τοποθετηθεί οι νεοπροσληφθέντες γιατροί και νοσηλευτές.

Ζήτησε να μάθει, μεταξύ άλλων, τι συμφωνίες έχουν γίνει με τις ιδιωτικές κλινικές, τι συμβαίνει με τα αντιδραστήρια για τα τεστ και αν θα ενταχθούν στον σχεδιασμό τα ιδιωτικά εργαστήρια, "τα οποία διαφημίζουν τη δυνατότητά τους να πραγματοποιούν τεστ σε τιμές ανεξέλεγκτες, που καθορίζουν οι ίδιοι".

Επέκρινε την κυβέρνηση για μη αντιμετώπιση των ελλείψεων σε μέσα προστασίας του προσωπικού επισημαίνοντας ότι "σε όλο τον κόσμο αλλάζουν παραγωγή προς υγειονομικό υλικό δεκάδες εταιρείες υπό την πίεση των κυβερνήσεων".

Εμπαιγμός των δικηγόρων από κορυφαίους υπουργούς

Επιπλέον το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταδίκασε ως "ακατανόητη και προκλητική" την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τελικά τους δικηγόρους από την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, παρότι ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων. Κατήγγειλε τέλος την "αναξιοπιστία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον εμπαιγμό των δικηγόρων από κορυφαίους υπουργούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL