Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ "ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ" ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ / "Πράσινο φως" στη χρήση 410 δισ. του ESM υπό όρους...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ "ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ" ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ / "Πράσινο φως" στη χρήση 410 δισ. του ESM υπό όρους...

"Πράσινο φως" για τη χρήση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μέσω προληπτικών γραμμών στήριξης στη μάχη κατά του κορωνοϊού άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως να προχωρήσουν στο ουσιαστικό βήμα της έκδοσης ευρωομολόγου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την Τρίτη, ύστερα από δίωρη τηλεδιάσκεψη, ότι υπάρχει “ευρεία στήριξη” για τη χρήση των προληπτικών μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL), τα οποία θα προσφέρουν πρόσθετη γραμμή άμυνας για το ευρώ και θα λειτουργήσουν ως δικλίδα ασφαλείας για την προστασία από την κρίση σε εξέλιξη που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Το ύψος της πιστωτικής γραμμής θα ανέρχεται κατ’ αρχάς στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας που θα τη ζητήσει.

Ωστόσο οι υπουργοί δεν συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι πιστωτικές γραμμές και συγκεκριμένα ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις που “συνοδεύουν” τα δάνεια του ESM, εφόσον χρησιμοποιηθούν.

Για παράδειγμα είναι ανοιχτό το αν οι προϋποθέσεις αυτές θα είναι παρόμοιες με αυτές που συνδέονταν με τα οικονομικά προγράμματα την εποχή της κρίσης, κάτι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σήμερα, όταν θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM έχει πείρα στην αντιμετώπιση κρίσεων προσθέτοντας ότι έχει δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Μεταξύ των υφιστάμενων εργαλείων μας η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το καταλληλότερο μέσο απάντησης στην πρόκληση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα η ECCL» σημείωσε.

Μία τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή, είπε, θα είναι διαθέσιμη για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αλλά «επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα ή όχι». Η βασική υπόθεση κάθε πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα.

«Τα διαθέσιμα κεφάλαια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να προσαρμοστεί πιθανώς, εν όψει της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού και του οικονομικού αντίκτυπου. Αν μια πιστωτική γραμμή χρησιμοποιηθεί, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της άμεσης υγειονομικής και οικονομικής απάντησης στην κρίση. Σε αυτή θα εστιάσουν οι όροι μας» εξήγησε ο επικεφαλής του ESM.

Επιπλέον σήμερα οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου ως μια πραγματικά ουσιαστική κίνηση αλληλεγγύης και στήριξης των πληττόμενων οικονομιών. Οι ελπίδες, ωστόσο, είναι μηδαμινές για συμφωνία, αφού οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά παραμένουν πιστές στις αντιστάσεις τους.

Συγκεκριμένα η Ιταλία ήταν αυτή που πρώτη επανέφερε το ζήτημα των ευρωομολόγων (κορωνοομολόγων, όπως ονομάζονται πλέον), κάτι που όμως στήριξαν τόσο η ΕΚΤ όσο και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Η Ισπανία, μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ, ενός τεράστιου δηλαδή προγράμματος δαπανών για την ανάκαμψη της αποδεκατισμένης -από τον ιό και όχι από τον πόλεμο αυτή τη φορά- ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν πρώτες Γερμανία και Ολλανδία, οι οποίες υποστηρίζουν πως τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία μπορούν να παράσχουν ικανοποιητική βοήθεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, δεν υπάρχει λόγος να πολωθεί το κλίμα με μια συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL