Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
ΣΠ. ΛΑΠΠΑΣ: / Σπύρος Λάππας: Προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων όσων στερούνται της ελευθερίας τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΠ. ΛΑΠΠΑΣ: / Σπύρος Λάππας: Προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων όσων στερούνται της ελευθερίας τους

Μέσα στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να μην ξεχαστούν και οι πλέον ευάλωτοι, όσοι στερούνται την ελευθερία τους για οποιονδήποτε λόγο, δηλαδή άνθρωποι σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια, ψυχιατρεία. Αυτοί, όπως σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, θα πρέπει να τύχουν ειδικής βοήθειας και φροντίδας, καθώς βρίσκονται υπό την απόλυτη ευθύνη της Πολιτείας.

Η βοήθεια και η φροντίδα τους, η μεταχείριση αυτών των ανθρώπων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει με βάση τις δέκα αρχές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT). Συγκεκριμένα κάλεσε την κυβέρνηση “να επιδείξει προσοχή και εγρήγορση στην προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων" τους και να συμμορφωθεί κατά γράμμα με τη Δήλωση της CPT αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις γι’ αυτό.

Οι βασικές αρχές της Δήλωσης ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να αναληφθεί κάθε δυνατή δράση για την υγεία, ασφάλεια και προστασία των ίδιων και του προσωπικού, καθώς και να τηρούνται απολύτως, σε όλους τους χώρους κράτησης, οι οδηγίες του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ και να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί το προσωπικό με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς του.

Επιπλέον ζητάει να ενισχυθεί το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως "η ιδεοληψία της με την ‘ασφάλεια’ δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακά ‘ντου’ και ‘πρότζεκτ’ εντυπώσεων" την ώρα που απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε χώρους κράτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL