Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Θ. Παπαχριστόπουλος: Έτσι είναι εφικτό γρήγορα να φτάσουμε τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Παπαχριστόπουλος: Έτσι είναι εφικτό γρήγορα να φτάσουμε τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ (Ηχητικό)

Τέσσερις συν μία άμεσες κινήσεις για υπερδιπλασιασμό των διαθέσιμων στο δημόσιο σύστημα Υγείας κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να μην μπλοκάρει το σύστημα όπως στην Ιταλία, παρέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Τόνισε επίσης ότι χρειάζονται περισσότερα για την ενίσχυση σε προσωπικό, σημειώνοντας το παράλογο οι 2.000 προσλήψεις γιατρών που ανακοινώθηκαν να μην συνοδεύονται από ούτε έναν νοσηλευτή...

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε 555 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι πολύ λίγα ... και 55 κρεβάτια ΜΕΘ ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ... τους έχει κάνει πρόταση ο Π. Πολάκης και συνηγορώ: πρέπει να έχουμε 2.500 κρεβάτια ... αν ό μη γένοιτο χρειαστούμε πολλά κρεβάτια, θα μπλοκάρει το σύστημα, ό,τι έγινε στην Ιταλία».

Γι` αυτό, συνέχισε, «λέμε γρήγορα»:

- τα 55 κλειστά να δουλέψουν

- όσες κλινικές έχουν αναπνευστήρες και οξυγόνο να γίνουν (γίνονται εύκολα) ΜΕΘ

- ολόκληρες πτέρυγες που έχουν πεπιεσμένο αέρα επίσης να γίνουν χώροι με κρεβάτια ΜΕΘ

- οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) να μετατραπούν σε ΜΕΘ

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/781412650&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτίμησε ο κ. Παπαχριστόπουλος, είναι εφικτό γρήγορα «να φτάσουμε τις 1.200» κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ θα πρέπει να αναζητηθεί η με αποζημίωση επίταξη των κλινών ΜΕΘ και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, «χτες έπρεπε να τα έχουν κάνει όλα αυτά».

Μεγάλο είναι το πρόβλημα επίσης στην επάρκεια προσωπικού, όπου εκτός της μακρόχρονης αποψίλωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως σημείωσε και η πρόσφατη εξαγγελία για 2.000 γιατρούς, δεν συνοδεύεται από κάτι αντίστοιχο για «ούτε έναν νοσηλευτή». «Έπρεπε χτες να τους έχουν πάρει, να τους δώσουν ισχυρά κίνητρα ... αυτή την στιγμή είναι σαν να λες στον άλλο να πάει να ανοίξει μία βόμβα υδρογόνου ... δεν πάει, θέλει κίνητρο. Και ενώ μπορούσαν να τα κάνουν όλα αυτά, δεν τα έχουν κάνει ... πιστεύω τα έχουν καταλάβει και τα δρομολογούν όσο γίνεται γρηγορότερα».

Χαρακτήρισε τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εξάλλου «στη σωστή κατεύθυνση και έτσι πρέπει να γίνει, να μην πω και πιο αυστηρά ... χρειάζεται ψυχραιμία ... θα κλειστούμε όλοι σπίτι, θα υποφέρουμε μερικές εβδομάδες, αλλά μπορούμε να το ξεπεράσουμε ... τα πρώτα καλά σημάδια θα τα δείτε πολύ σύντομα ... το ό,τι έχουμε μόνο 15-16 θανάτους είναι πολύ σημαντικό, ίσως είμαστε στην καλύτερη κατάσταση από τις χώρες της ΕΕ», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL