Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ά.Καζάκος: Η μη κανονικότητα στα εργασιακά κινδυνεύει να γίνει μόνιμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ά.Καζάκος: Η μη κανονικότητα στα εργασιακά κινδυνεύει να γίνει μόνιμη

Σήμα κινδύνου για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την πανδημία στην εργασία, εξέπεμψε μιλώντας χθες στο Κόκκινο 105,5, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Άρης Καζάκος.

«Η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει πρώτα τον ασθενέστερο, δηλαδή τον εργαζόμενο. Η μη κανονική διαχείριση των πραγμάτων κινδυνεύει να γίνει μόνιμη αργότερα, όταν η δουλειά θα μοιάζει με δουλεία. Τεράστια ευθύνη έχουν και οι "θεσμοί" της ΕΕ, που συμπίεσαν δαπάνες για την Υγεία, επέβαλαν μειώσεις μισθών, επιδομάτων κλπ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θανατώσεις ανθρώπους κι ένας από αυτούς είναι να τους αφήσεις αβοήθητους να πεθάνουν». τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτή η κρίση χτυπάει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, προσθέτοτνας ότι αρκετοί εργοδότες βρίσκουν την ευκαιρία να μετακυλίσουν το οικονομικό ρίσκο τους στους εργαζόμενους. «Εκβιάζουν, απειλούν, επιβάλουν βλαπτικές μετατροπές όπως μειώσεις μισθών κλπ».

«Η ΠΝΠ που έχει εκδοθεί ορίζει το δικαίωμα ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά έως 15 ετών. Δε μπορεί να μη δίνεται, δε μπορεί να φθάσουμε σε συνθήκες Φαρ Ουέστ όπου οι εργοδότες επιβάλλουν παράνομες λύσεις», σημείωσε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου.

Παράλληλα, επεσήμεανε ότι στην ελληνική κοινωνία μετά από 10 χρόνια κρίσης υπάρχει φόβος. «Υπάρχει το ΣΕΠΕ, το οποίο αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς φρόντισε να απορρυθμίσει. Έτσι κάποιοι τώρα επιχειρούν να μετακυλίσουν τον οικονομικό τους κίνδυνο στους εργαζόμενους».

«Κανείς δεν λέει αν η κρίση αυτή θα συνεχίσει. Υπάρχουν και επιχειρήσεις που επέλεξαν να κλείσουν πριν καν επιβληθούν τα μέτρα για το κλείσιμό τους. Αυτοί οι εργοδότες, λοιπόν, θα πρέπει να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, εφόσον το αποφάσισαν οι ίδιοι να κλείσουν. Τώρα το κράτος παρεμβαίνει και κλείνει επιχειρήσεις λιανεμπορίου. Το κράτος παίρνει την ευθύνη, άρα πρέπει και να πληρώσει.

» Όσο για επιχειρήσεις όπως τα Σούπερ Μάρκετ το ωράριο των οποίων επεκτείνεται, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υπέρβαση του ωραρίου, αλλά και ο υψηλός κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων τόσο λόγω της εντατικοποίησης όσο και λόγω του κινδύνου μόλυνσής τους» υπογράμμισε ο Α.Καζάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL