Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ / Το μεγάλο παζάρι μεταξύ Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ / Το μεγάλο παζάρι μεταξύ Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν

Με τηλεδιασκέψεις γίνεται πλέον κάθε συνεννόηση, ακόμη και οι εξαιρετικά δύσκολες που έχουν να κάνουν με την Τουρκία, η οποία έχει μπει επίσης στον ρυθμό του κορωνοϊού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, από το Βερολίνο σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη της Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν με αντικείμενο την αναθεώρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και υπό την πίεση που προκαλεί η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από τον Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Η αναθεώρηση της συμφωνίας -η οποία ουσιαστικά λέει ότι η Ε.Ε. πληρώνει την Τουρκία για να κρατάει τους πρόσφυγες στο έδαφός της- “καίει” πρωτίστως την Τουρκία και την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που τα σύνορα της Ευρώπης και εντός του χώρου Σένγκεν είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού.

“Καίει” την Ελλάδα καθώς η συνεχής πίεση στον Έβρο δοκιμάζει τις αντοχές του στρατού και της αστυνομίας στα σύνορα, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εάν ήταν μέχρι πρότινος ανύπαρκτο το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού από την κυβέρνηση, τώρα τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικά.

Αλλά “καίει” και τον Ερντογάν επειδή έχει άμεση ανάγκη από χρήματα και εκβιάζει την Ε.Ε. με την εργαλειοποίηση των ανθρώπων, κυρίως στον Έβρο, για να τα πάρει. Το κλίμα με τους πρόσφυγες στην Τουρκία -υπολογίζονται σε 3,5 με 4 εκατομμύρια- έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες, πρωτίστως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι δεν στερεί πόρους από τους Τούρκους πολίτες για την περίθαλψη, τη σίτιση και την εκπαίδευση των προσφύγων.

Μετά το αδιέξοδο που φαίνεται ότι προέκυψε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ερντογάν και της κοινοτικής ηγεσίας -των προέδρων του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν-, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει τη συνάντησή του με τους “μεγάλους” της Ε.Ε. για σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, με απαράδεκτο τρόπο είχε τονίσει ότι δεν μιλάει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συγκρίνοντας τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών με τους ναζί! Η Αθήνα από την πλευρά της έχει θέσει στο ευρωπαϊκό επίπεδο τους όρους της για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και ελπίζει ότι οι Μέρκελ και Μακρόν θα τη βάλουν στο παζάρι με τον Ερντογάν.

Ευρώ αλλά και βίζα

Σημειώνεται ότι η ισχύουσα -λέμε τώρα...- συμφωνία από τον Μάρτιο του 2016 προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία με 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, έχουν εκταμιευτεί τα 3,2 δισ., ενώ έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση επιπλέον προγραμμάτων με 1,5 δισ. Ο Ερντογάν πιέζει όχι μόνο για επιπλέον χρήματα -που μάλλον θα τα πάρει-, αλλά και για το ποιος θα τα διαχειρίζεται. Μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαιναν σε συγκεκριμένα προγράμματα που τα “έτρεχαν” διεθνείς οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δήμοι, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να έχει αυτός τον έλεγχό τους.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο οικονομικό. Ο Ερντογάν θέλει να τηρήσει η Ε.Ε. την υπόσχεσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, θέλει τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και κυρίως θέλει την πολιτική και οικονομική στήριξη της Ε.Ε. για τα σχέδια επαναπατρισμού προσφύγων στη βόρεια Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL