Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Πολυγλωσσία στη "γαλάζια"... ιεραρχία προκαλεί η μετάληψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυγλωσσία στη "γαλάζια"... ιεραρχία προκαλεί η μετάληψη

Ο ιός της κακοφωνίας έχει διαδοθεί στους κόλπους της “γαλάζιας” παράταξης στον απόηχο της σκοταδιστικής θέσης της Ιεράς Συνόδου ότι "η Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών". Θεαματική μεταστροφή πραγματοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που κάλεσε τις "ευπαθείς ομάδες να μην συνωστίζονται" ενώ αρχικά υποστήριζε με ζήλο τη στάση της Ιεραρχίας!

Θρησκευτικό φονταμενταλισμό "σερβίρει" προς τους πιστούς ο Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας πως "εγώ πιστεύω ότι δεν κολλάει (σ.σ.: ο ιός) από τη Θεία Κοινωνία", αγνοώντας τον πυρήνα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού! "Δεν χρειάζεται να πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία" διαμηνύει, με το βλέμμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χριστιανική αγάπη... α λα καρτ

“H Εκκλησία μας έδειξε τον δρόμο της υπευθυνότητας και της ευθύνης. Να δούμε τι θα λένε πάλι όλοι όσοι έβγαζαν χολή εναντίον της τόσο καιρό!” ανέγραψε σε πνεύμα... χριστιανικής αγάπης ο υπουργός Ανάπτυξης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου.

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη να "ποστάρει" την αποστροφή του αρχιεπισκόπου ότι "η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται", ενώ προχθές από τον "άμβωνα" του ΣΚΑΪ κήρυσσε "οι άθεοι να μείνουν μόνοι τους, όχι με μας"!

Απουσιολόγος Άδωνις...

Αργότερα δε (ΕΡΤ-1), χρησιμοποιώντας ως πάτημα την αναφορά του αρχιεπισκόπου ότι “η εκκλησία ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν 'παρουσιολόγιο' στους ιερούς ναούς", επιχείρησε να... καθησυχάσει τις ευπαθείς ομάδες πιστών διαμηνύοντάς τους: "Εσείς πρέπει να προστατευτείτε και η Εκκλησία δεν θα το θεωρήσει απουσία"!

...με οδηγίες στους πιστούς!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ολοκληρώνοντας την στροφή 180 μοιρών, απεύθυνε έκκληση προς τους τηλεθεατές να "ακούσουν τους ειδικούς για να αποφεύγουν τον συνωστισμό", ενώ την Τετάρτη -απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα- είπε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εκκλησία και ότι "μετέχει στη Θεία Κοινωνία συχνά, αλλά όχι κάθε Κυριακή"! Δεν παρέλειψε δεν χθες να δώσει και οδηγίες "προς τις ηλικίες που διατρέχουν κίνδυνο, τις ευπαθείς ομάδες, τους έχοντες κι άλλα νοσήματα να αποφεύγουν τον συνωστισμό"!

Λαϊκορθόδοξος φονταμενταλισμός

Να χαϊδέψει τα αυτιά των πιο συντηρητικών μητροπολιτών επιχείρησε παράλληλα ο ομοτράπεζος του υπουργού Ανάπτυξης στον ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης. "Εγώ πιστεύω πάρα πολύ, όμως, εάν είναι καθενός απόφαση και μοναδική και δεν επηρεάζει την κοινωνία, ας κάνει ό,τι θέλει" ήταν η -επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία- δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. πριν... αποφανθεί ότι ο νέος κορωνοϊός "δεν κολλάει από τη Θεία Κοινωνία".

Σε υποκριτικούς τόνους περιορίστηκε να συμπληρώσει (Alpha) ότι "όταν όμως μιλάμε για μια πανδημία, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος να γίνω εγώ φορέας επηρεάζει κι άλλους ανθρώπους, εκεί πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες" δηλώνοντας ότι "την πίστη μας την έχουμε, αλλά έχουμε και μια πανδημία"

Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής της Ν.Δ. Έλενα Ράπτη, κλείνοντας το μάτι στο υπερορθόδοξο ακροατήριο, είχε ξεκινήσει το “γαλάζιο” ρεσιτάλ ανευθυνότητας λέγοντας "εγώ σήμερα κοινώνησα, και θα συνεχίσω να κοινωνώ. Όταν υπάρχει βαθιά πίστη, δεν φοβάσαι τη Θεία Κοινωνία".

Στ. Πέτσας: Πολύ θετική η δήλωση Ιερώνυμου

Σε αυτό το φόντο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υπενθυμίσει τους βασικούς άξονες του πρωθυπουργικού διαγγέλματος που επιχειρούσε να αδειάσει τις ακραίες φωνές της Ν.Δ.

"Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο" επεσήμανε ο Στέλιος Πέτσας (ΕΡΤ-1). Χαρακτήρισε δε "πολύ θετική" τη δήλωση του αρχιεπισκόπου, αλλά και "τις ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου και μεμονωμένων μητροπολιτών, που δίνουν έμφαση στην αποφυγή του συνωστισμού στις εκκλησίες μας".

Διαμεσολάβηση Γεραπετρίτη στον αρχιεπίκσοπο

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α" τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επαφές του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αντικείμενο "την ενημέρωσή του όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού με βάση τις γνώμες των ειδικών". Ο υπουργός Επικρατείας μετέφερε στον κ. Ιερώνυμο το πρωθυπουργικό μήνυμα ότι "επενδύει στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό που είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας". Ο κ. Γεραπετρίτης είχε επισημάνει προχθές -πριν από την παρέμβαση Ιερώνυμου- ότι "υπάρχει σύσταση της Πολιτείας να απέχουν οι πιστοί από τις μαζικές συναθροίσεις. Αναμένουμε και η ίδια η Εκκλησία να δώσει τις ανάλογες οδηγίες".

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν απέφυγε να λάβει αποφάσεις για αναστολή ή τροποποίηση του τελετουργικού των μυστηρίων κι ενώ το 71% των πολιτών τάσσεται υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Interview.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL