Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για ευελιξία στις δαπάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για ευελιξία στις δαπάνες

“Πλήρη ευελιξία” σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά και πάγωμα της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των συστημάτων Υγείας, των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα η Επιτροπή παρουσίασε ένα συνολικό πακέτο μέτρων ώστε να αμβλυνθεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης. Οι προτεραιότητες της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη διασφάλιση του απαραίτητου εφοδιασμού των συστημάτων υγείας διατηρώντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, την υποστήριξη των ανθρώπων ώστε να μην επηρεαστεί δυσανάλογα το εισόδημα και η απασχόληση και να αποφευχθεί μια μόνιμη ζημία, η στήριξη των επιχειρήσεων και η διασφάλιση της ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και η προτροπή στα κράτη - μέλη να λάβουν αποφασιστικά μέτρα, κάνοντας χρήση της πλήρους ευελιξίας στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως ξεκαθάρισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, τα κράτη - μέλη “ενθαρρύνονται” να λάβουν μέτρα στήριξης της οικονομίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, η εστίαση και των ανθρώπων, όπως εργαζόμενοι, ανεξάρτητοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες που πλήττονται από την κρίση.

“Όταν θα κάνουμε την αξιολόγηση των κρατών - μελών, θα λάβουμε υπόψη το σοκ που προσπαθούν να προλάβουν. Δηλαδή θα αποκλείεται αυτό το κομμάτι από τους υπολογισμούς μας. Αυτήν την προσέγγιση ακολουθούμε και ως Επιτροπή έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε με διακριτική ευχέρεια. Υπάρχει μια εργαλειοθήκη και θέλουμε να επιτρέψουμε στα κράτη - μέλη να τη χρησιμοποιήσουν” δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “δεν αναστέλλουμε την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά “αξιοποιούμε την ευελιξία που ήδη υπάρχει”.

“Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα γενικής εξαίρεσης για να υποστηρίξουμε μια γενικότερη δημοσιονομική πολιτική στήριξης" δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις εξηγώντας πως “αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή" και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής ύφεσης στη Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η πανδημία Covid-19 εμπίπτει στην κατηγορία "ασυνήθη γεγονότα εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης".

Μέτρα χαλάρωσης κρατικών ενισχύσεων

Πέρα από το σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας, ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες μέτρα χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα η αρμόδια αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βέσταγκερ δήλωσε χθες πως στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη ρευστότητά τους και να επιτραπεί στα κράτη - μέλη να λάβουν απαραίτητα μέτρα αντιστάθμισης των ζημιών που έχουν υποστεί λόγω του κορωνοϊού.

Ως παραδείγματα ανέφερε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο τουρισμός ή οι μεταφορές και που θα πρέπει να στηριχθούν για να δώσουν αποζημιώσεις για ματαιώσεις εκδηλώσεων, την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα προκειμένου οι τράπεζες να είναι έτοιμες να παράσχουν δάνεια.

37 δισ. για τον κορωνοϊό

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτείνει να κατευθυνθούν 37 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, για την άμεση ανακούφιση των ΜμΕ που πλήττονται σοβαρά, προτείνεται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα μέσα για τη στήριξη αυτών των εταιρειών με ρευστότητα, συμπληρώνοντας τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε, τις προσεχείς εβδομάδες ένα δισ. ευρώ θα διοχετευθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ως εγγύηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για να παροτρύνει τις τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτό θα βοηθήσει τουλάχιστον 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με περίπου 8 δισ. ευρώ χρηματοδότησης, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα να καθυστερήσουν τις πληρωμές των ήδη υπαρχόντων δανείων.

"Η Ε.Ε. θα αντέξει το σοκ"

“Αυτή η πανδημία είναι δοκιμασία για όλους. Τους θεσμούς, τις οικονομίες, τις κυβερνήσεις, αλλά και τους ανθρώπους” δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να αντέξει το “σοκ”, αρκεί το κάθε κράτος - μέλος να αναλάβει τις ευθύνες του. Συγχρόνως, χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνουν κάποια κράτη - μέλη της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι ακόμα και αυτά που έχουν μικρό αριθμό περιστατικών είναι σημαντικό να δράσουν γρήγορα. Τόνισε, ωστόσο, ότι κάθε μέτρο πρέπει να είναι “αναλογικό” και σημείωσε ότι οι γενικές απαγορεύσεις ταξιδιών και το κλείσιμο των συνόρων εντός της Ε.Ε. δεν είναι ενδεδειγμένα μέτρα.

Όχι σε μονομερή μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής εξοπλισμός υγείας σε όλα τα κράτη - μέλη, μέσα από τη στενή επαφή με τους παραγωγούς για την εκτίμηση των αποθεμάτων και την ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής τους.

Επίσης, όπως σημείωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής, συστήνεται στα κράτη - μέλη να μην λαμβάνουν μονομερή μέτρα που ενδέχεται να εμποδίσουν τον εξοπλισμό να φτάσει στους ασθενείς, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη και, αν είναι κατανοητό ότι κάποια κράτη - μέλη έχουν σταματήσει τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες, εντός Ε.Ε. είναι αναγκαίο να λειτουργήσει η ενιαία αγορά.

Ομάδα επιδημιολόγων

“Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό, αλλά επιβραδύνουμε τους ρυθμούς δημόσιας ζωής ώστε να δώσουμε τον χρόνο και τον χώρο στα συστήματα Υγείας να τον αντιμετωπίσουν”, επισήμανε, ενώ ανακοίνωσε ότι από χθες έχει δημιουργηθεί μια ομάδα επιδημιολόγων και ειδικών για να εκτιμήσουν την εξέλιξη της κατάστασης και την καλύτερη αντίδραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL